dinsdag 2 juli 2019

De WºRM - Geeft een plek aan natuur op straat

De WºRM: Stedelijke Innovatie voor Circulair gebruik van Groen Afval in de Openbare Ruimte.



De WºRM bij Grandcafé 1884 - met verticale Tuinwanden
met munt- en aardbeienplanten, regenwater opvang en
automatische Beregening op zonne-energie.
Op de achtergrond Centraal Station Amsterdam.
Dit composteermeubel is onderdeel van het Greenlab
van de Ruijtergaard (een innitiatief van Stichting Amstergaard)


Een WºRM is een meubel. Een houten meubel dat in de openbare ruimte staat. En in dat meubel leeft een eco-systeem.  Een wat? Ja, een eco-systeem. Dat zijn heel veel organismen die samen leven, van elkaar leven, door elkaar heen leven. En samen maken zij in een WºRM gezonde grond. Ja zeker, er leven ook wormen in een WºRM, maar zeker niet alleen wormen. Daarom doet de naam Wormenhotel eigelijk geen recht meer aan wat een WºRM is. Een WºRM is een meubel waarbinnen de natuur haar gang mag gaan. Midden in de stad.



Rots- & Watertuin bij de
WºRM van Grandcafé 1884. 

Waar wij als mensen vaak de natuur onze wil willen opleggen, wordt binnen in een WºRM de natuur vrijgelaten. Micro-organismen samen met compostwormen & insecten (en vele andere kleine schepselen) vormen samen een hecht eco-systeem dat van de resten van de natuur (in dit geval de organische resten die wij overhouden wanneer wij onze maaltijd bereiden) vruchtbare grond maken. Dit proces is zó wonderlijk, dat wij pas nu een beetje beginnen te begrijpen hoe speciaal dit is. De compostwormen spelen een belangrijke rol in dit eco-systeem en verrijken met hun Wormenpoep de compost die gemaakt wordt in een WºRM.

Chef Michiel van Grandcafé 1884
 verwent de compostwormen
haast net zo goed als de gasten die
komen eten bij het Grand Café.
Gerookte zalm met rook & bloemen van
de Oost Indische Kers geserveerd bij 1884. 


Wormencompost Expert.

Ik wordt wel eens een expert genoemd op het gebied van (wormen)composteren. Ik denk dat je pas expert bent als je ergens alles (of in ieder geval héél véél) van weet. Ik realiseer mij dan ook steeds meer dat ik eigelijk heel weinig weet. Maar door goed te observeren leer ik steeds meer over hoe dit wonderlijke ecosysteem werkt. Door naar mijn gevoel (en neus) te luisteren leer ik of het goed gaat daarbinnen. De wormen zijn een goede graadmeter. Als zij 'happy' zijn, mag ik aannemen dat er goede dingen gebeuren daarbinnen. En wanneer de compost uit het meubel wordt toegevoegd aan de bodem en de planten groeien opmerkelijk goed, dan is het wel duidelijk dat er goede dingen gebeuren in een WºRM. Wormenpoep is echt goede shit!


Samen is niet alleen. Het Greenlab Ruitergaard aan de Ruijterkade wordt gesteund door
veel enthousiaste vrijwilligers en betrokken ondernemers.


Sinds Maart 2015 wordt er door buurtbewoners, op scholen, bij kantoorgebouwen en natuurlijk ook bij restaurants & hotels gecomposteerd in composteer meubels die Compostier heeft ontworpen.

In de afgelopen jaren hebben wij veel ervaring kunnen opdoen met wat werkt, maar zeker ook met wat niet werkt. Deze ervaringen nemen wij mee in onze ontwerpen en zo is nu een ontwerp ontstaan waarbij gebruiksvriendelijkheid, onderhoud en levensduur, en het belangrijkste van al, een gezond eco-systeem binnen in het composteer meubel voorop staan. 

Na het realiseren van een goed werkend composteer meubel kwam al snel de wens bij mij op om andere aspecten van een duurzaam leven in de stad te combineren met de WºRM ontwerpen. 

Rainproof

Allereerst is er natuurlijk het element water. Bovenop (en in sommige gevallen ook aan de zijkanten) groeien planten. Deze planten hebben water nodig om te kunnen groeien. Omdat de WºRMs veelal in de vrije ruimte staan (en dus niet in de buurt van een kraan) is het vochtig houden van de grond in de tuinbakken van de WºRM best een uitdaging in de zomers die Nederland nu kent. Door regenwater op te vangen en vast te houden kunnen de tuinen op de WºRM nu beregend worden met regenwater. Zo zijn ze ook nog eens rainproof. 


Regenwater uit de kraan. De eerste Rainproof WºRM van Compostier
staat in Amstelveen, naast de moestuin van Tanja. 


Hernieuwbare Energie

Om het regenwater terug te kunnen geven aan de planten van de WºRM gebruiken we een pomp. Voor de meubels die in de openbare ruimte staan gebruiken we zonnecellen om energie te genereren voor de irrigatie systemen. De irrigatie pomp die wij gebruiken in het composteermeubel meet via de zonnecel hoeveel zon er is geweest op een dag en past de hoeveelheid water dat gegeven wordt via het systeem daarop aan. Slim toch?


Composteren op hoogte. Deze WºRM van Compostier staat op de 16e verdieping
van het kantoorgebouw op de Zuidas, waar Google Nederland kantoor houdt. Deze WºRM
houdt bij hoeveel gewicht aan groenafval wordt toegevoegd, hoe warm het binnen en buiten
meubel is en of de plantjes nog wel genoeg water hebben. In de tuinbak achter het
meubel groeit Hop voor bier van de Zuidas

Smart Worms

Vanaf 't moment dat ik ben gaan leren over de bijzondere wereld onder onze voeten, heb ik enorme bewondering gekregen voor de wormen die de bodem vruchtbaar maken. Wormen zijn simpele wezens in onze ogen. Maar ik geloof dat zij vooral heel slim zijn. Slim, omdat zij hun eigen omgeving steeds gezonder en beter maken voor het geheel, puur door te doen wat ze het liefste doen. En daar profiteren zij zelf van. Daar kunnen wij mensen nog wat van leren. 

Om een beter begrip te krijgen van hoe een WºRM composteer meubel optimaal in te zetten heb ik al lange tijd de wens precies te kunnen meten hoeveel groenafval er precies in een worm omgezet kan worden. Daarbij spelen temperatuur buiten en in het composteer meubel, maar ook frequentie van voeden en rust periodes tussen het voeden een belangrijke rol. Om dit goed te kunnen waarnemen is het toevoegen van slimme technologie handig. Om die reden heb ik Matthijs Monkelbaan van MetroPolder gevraagd om een SmartWormsModule te bouwen. De eerste twee WºRMs met slimme technologie zijn nu gerealiseerd. Het eerste staat bij De Goede Doelen loterijen en het tweede is zojuist in gebruik genomen door het bedrijfsrestaurant van kantoor van Google Nederland. 



De keuken staf van Google is super enthousiast nu ook te kunnen
composteren op hun daktuin! 

Doe het lekker zelluf!


Op dit moment zijn we nog druk bezig met de laatste aanpassingen aan de handleiding voor de vernieuwde DHZ WºRM. We hebben het meubel vernieuwd en de bedoeling is om eind van deze zomer de eerste dhz bouwpakketten te kunnen aanbieden. Erg spannend allemaal!

Architecte Monique Phillippo hebben wij bereid gevonden om de 3d tekeningen voor de dhz WºRM3 (tot 3 huishoudens) en de WºRM21(tot 21 huishoudens) uit te werken en samen maken wij deze nu tot een praktische handleiding die geleverd zal worden bij de onderdelen van de bouwpakketten. 

Zou jij ook een eigen WºRM willen bouwen voor jouw eigen huis, woongroep, school, buurtmoestuin, straat, restaurant of bedrijfspand? Laat het ons weten! 

Stuur jouw email naar: 
info@compostier.nl 


De WºRM 3 bij onze werkplaats bij de KasKantine in
Amsterdam.