zondag 27 november 2016

StadsOogst pitcht voor een Gezonde Stad

Grondstoffen Lab & Co op donderdag 1 december


StadsOogst Compost Coöperatie mag mee pitchen aankomende donderdag tijdens het Grondstoffen lab & Co, dat wordt georganiseerd door De Gezonde Stad en Amsterdam & Co.

Tijdens de avond mogen 4 initiatieven uit Amsterdam hun idee voor een gezondere stad pitchen. Een jury en het publiek kiezen welk idee met een financiele steun geholpen wordt. 

De vorige editie heette het Voedsel Lab & Co en werd bij het Groene Leven Lab gehouden. Deze keer gaat het over de grondstoffen, en hoe we die kunnen redden uit het afval. 

StadsOogst richt zich op de reststromen van voedselproductie in de stad en van kleine horeca die werkt met producten van ecologische teelt. Deze willen wij inzamelen en in de stad composteren. 
Wil je precies weten hoe we dat willen doen?

Kom dan donderdag naar het Grondstoffen Lab bij restaurant Instock in de Czaar Peterstraat.





Compostwormen veroveren IJburg

De nieuwe composteerders bij Boerderij op IJburg

Workshop 'maak je eigen wormenhotel' bij Boerderij IJburg



Vanmiddag gaf ik op uitnodiging van Riny de Jonge van de gemeente Amsterdam een workshop aan de bewoners van IJburg, om te leren composteren met wormen. 
De workshop werd gehouden bij de Boerderij op IJburg. Een leuke plek aan de rand van de nieuwbouw op IJburg, waar kinderen kunnen komen spelen en leren met paarden om gaan. 

Met het geluk van een heerlijke zonnige herfstdag konden we de workshop wormenhotels bouwen buiten geven. 

Na een korte uitleg over de bodem en het bodemleven en de voordelen van wormencompost toevoegen aan de bodem gingen jong en oud enthousiast aan de slag met de gerecycelde plastic emmers en bouwde ieder zijn eigen wormenhotel.

Erg leuke groep en veel blije gezichten aan het einde van de middag! 















CommunityComposter bij Boerderij op IJburg

Groot wormenhotel op IJburg


De Boerderij op IJburg kreeg van de zomer ook een eigen wormenhotel van de gemeente, waarin de buurt nu samen wormencompost maakt. Het wormenhotel wordt goed verzorgd door de kinderen en vrijwilligers van de boerderij en het stro van de paarden doen de wormen blijkbaar goed. Ik heb zelden zulke blije wormen gezien in mijn wormenhotels!











Crowdfunding voor de Boerderij op IJburg


Op de stadsboerderij wonen meerdere dieren en de kinderen kunnen zo op een speelse manier in contact komen met dieren die ze anders niet zouden zien. Een unieke locatie, zo aan de rand van een moderne woonwijk van Amsterdam. 
De compostwormen kregen een mooi huis daar, en hebben het erg naar hun zin. Maar de pony's staan sinds enige tijd met de hoeven in de blubber. 

De grond moet verbeterd worden en de boerderij startte daarom een crowdfunding om het benodigde geld hiervoor op te halen. 
Via de link kun je hier meer over lezen en draag graag iets bij om de pony's een droge kerst te geven!



dinsdag 22 november 2016

Making a Greener City for Healthy Urban Living


The Community Compost School

The Community Compost School is the latest educational programme of The Green Living Lab that is focussing on turning organic waste in the city into a valuable resource for local foodproduction.

People are inspired to start composting their organic waste in wormhotels that are placed on streetcorners. Neighbours join to make compost and build stronger communities. 

When using the compost in their own gardens or by donating the compost to urban farms these community compost projects help to make the city a greener place. 





Green the City!



This weeks episode of the Community Compost School is all about making a greener and more healthy city to live in. There are many ways that we can participate in making the city a better place for us to live in. 

During the fifth workshop day we will learn & brainstorm together how to make this happen.

If you want to take part to the workshop please send an email to The Green Living Lab.









maandag 14 november 2016

Een Rocketstove voor het Groene Leven Lab

Rocket Stove Mass Heater in de geodetische koepel van het  GLL

Een houtkachel met optimaal rendement: de Rocket Stove

Het is weer koud buiten en in de Dome van Het Groene Leven Lab konden we wel wat extra warmte gebruiken. Sinds deze week hebben wij daar een duurzame oplossing voor: Laureano van Rocketstove.store bood zijn nieuwste model Rocket Stove aan om bij het Groene Leven Lab uit te testen. 


Het Groene Leven Lab

Een groen en levend laboratorium voor onderzoek naar een duurzaam leven in de stedelijke omgeving.



Buitenkeuken van restmateriaal bij het Groene Leven Lab
Sinds anderhalf jaar ben ik deel van het team van Het Groene Leven Lab

Aveen Colgan, initiatiefnemer en bedenker van het Groene Leven Lab, nodigde mij uit om mee te denken over het maken van een buitenkeuken voor dit unieke groen-project op de Zuidas, in het hartje van het financiële district van Amsterdam. 

Samen met de vrijwilligers van het GLL bouwde ik de buitenkeuken volgens de principes van de Permacultuur, met gebruik van restmaterialen uit de stad en met hout van StadsHout (hout uit de stad). 

Na de keuken volgden nog vele bouwprojecten bij het GLL, waarbij wij steeds probeerden op duurzame wijze functies aan de tuin toe te voegen en creatieve oplossingen voor een duurzaam leven in de stad te tonen. 





Biomeiler

biomeiler in aanbouw bij het Groene Leven Lab
Zo legden wij ook een biomeiler aan. Een biomeiler is een hoop composterend materiaal. Voornamelijk houtsnippers gemengd met wat mest verwarmen tot wel 70 graden Celsius. Met de warmte van de compost kan water verwarmd worden. Dit warme water kan vervolgens gebruikt worden om een ruimte te verwarmen, of bijvoorbeeld water voor de douche, of zelfs een wasmachine. 

De biomeiler van het Groene Leven Lab is naar verhouding klein voor de binnenruimte die verwarmd moet worden. En zorgt dan ook alleen voor een constante verwarming van de vloer. Om de ruimte aangenaam warm te maken hadden wij dus een aanvullende verwarming nodig. 

Die hebben wij nu in de vorm van een heuse Rocket Stove Mass Heater.











Schone verbranding




Schone verbranding bij 'n Rocket Stove





Rocket Stove Mass Heater



Bij een Rocket Stove houtkachel wordt de brandstof optimaal benut. Door de hoge temperatuur die ontstaat in de binnenkamer (de Rocket Stove heeft twee kamers; één in het hart van de kachel, en de tweede daaromheen) worden zelfs de rookgassen verbrand en verlaat enkel waterdamp en CO2 via de schoorsteen het systeem. Daardoor zal, als de kachel goed op temperatuur is, er geen rook te zien zijn bij de schoorsteen en is er veel minder brandstof/ hout nodig om de kachel heet te maken. 

Doordat de Rocket Stove een zeer sterke trek ontwikkeld, kan het rook kanaal over een langere afstand horizontaal door een ruimte geleid worden. Het voordeel hiervan is, dat deze bijvoorbeeld door een bank, of onder een vloer door geleid kan worden. 

Door vervolgens de kackelpijp te omgeven met een massa, bijvoorbeeld van leem of (spek)steen, kan de warmte in de pijp gevangen worden in de massa. 
Na een tijd stoken zal de massa warm zijn en deze warmte wordt vervolgens geleidelijk afgegeven aan de omgeving. 


Contactwarmte

Het soort warmte dat een massa afgeeft wordt als zeer prettig ervaren en wordt ook wel contact warmte genoemd. 
Warmte die van een rocket stove mass heater afkomt voelt veel prettiger dan die van bijvoorbeeld een radiator van een cv-systeem. 


Logo van Ed Koevoet op de kachelpijp

Zelf bouwen of een kant en klare Rocket Stove kopen


Rocket Stoves werden lange tijd alleen aangeboden als bouw-project. Zelf bouwen, of laten bouwen, de Rocket Stove wordt dan op maat ontworpen en de opdrachtgever kan daarbij de Rocket Stove Mass Heater naar eigen smaak laten maken. 

Iemand die zeer mooie Rocket Stove Mass Heaters maakt met leem is Maarten Welvaarts van Vat & Vlam.

Sinds kort is er ook een kant-en-klaar product op de markt. Deze zijn wij nu bij het Groene Leven Lab aan het uitproberen. De modellen van Rocketstove.store zijn stijlvol en makkelijk te gebruiken en een betaalbaar alternatief voor bijvoorbeeld een pelletkachel.

Om ook de warmte langer te kunnen vasthouden hebben wij een frame gebouwd rondom de stalen kachelpijp die Ed Koevoet voor ons op maat laste. Dat frame is vervolgens opgevuld met kiezels en afgetimmerd, waardoor het als een zitbankje kan dienen. 
























Heeft U interesse in een Rocket Stove van Rocketstove.store? Bezoek hier de website

Als U contact opneemt met de leverancier, vermeldt dan dat U via het Groene Leven Lab hoorde over de modellen van Rocketstove.store en dan helpt tegelijkertijd ons project. Bijvoorbaat onze dank!















maandag 7 november 2016

Circular Economy Hackathon at the Green Living Lab

   


The best ideas are yet to be thought of... 


Urban green spots, spaces for new ideas

When given the opportunity and space to expand, we can come up with the most creative, expansive ideas. The Green Living Lab is an urban green spot that aims to give space to new ideas and for people and organisations to come together and explore possibilities for a healthier and happier way of living together in our cities. 

Next Friday the Green Living Lab organizes the Circular Economy Hackathon as part of the Community Compost School programme to invite students, citizens and corporations to share great ideas & together come to even better ideas about sustainable ways of living in our cities.

For this occassion The Green Living Lab has invited some of her partners to share their story with us. 

Circle Economy will present some of the ways corporations have implemented the idea of a circular economy into existing businesses. 
Taste Before You Waste shares their story of how they started and about the way they work to eliminate foodwaste.
Le Compostier talks about setting up Community Compost projects & the local production of compost from urban resources.

Set your mind to work!

Students of EnactusVU will guide the audience in a workshop. In this workshop the participants choose from the many challenges we are faced with in our urban environment and work together in teams to come up with original solutions. 

Want to join? Register your seat at info@greenlivinglab.org