maandag 27 juni 2016

De Compostwormen gaan op stal


Boerderij op IJburg




De nieuwe locatie van het wormenhotel. De compost is voor het moestuintje om de hoek.


Stadsboeren en paarden in de stad


Op IJburg is reeds sinds twee jaar een kleine boerderij gevestigd. De Boerderij Op IJburg (boerderijopijburg.nl) is gesticht door mensen uit dit nieuwe stadsgebied, omdat op IJburg tot dan toe nog maar weinig plekken gerealiseerd waren, waar je even van het groen en de natuur kon genieten.

Op de boerderij kunnen kinderen en volwassenen (met of zonder beperking) op speelse wijze in aanraking komen met dieren en planten. Er zijn o.a. paarden, pony's en schapen, maar ook de zwaluwen hebben hun nestjes daar gebouwd en broeden hun eieren uit boven de hoofden van de paarden.

En sinds vandaag is er ook een compleet wormenhotel met hele familie compostwormen.

Het Wormenhotel werd gemaakt door Le Compostier, na een verzoek van het Stadsdeel Oost. Deze financierde ook het wormenhotel. 

Aanvankelijk was de bedoeling dat de buurt het gftafval naar het wormenhotel van de boerderij kon brengen, maar regelgeving maakt dat alsnog lastig. Vandaar dat het wormenhotel nu bedoelt is voor het klein gft afval van de boerderij. Maar, zo zegt Maaike (vrijwilliger van de boerderij op ijburg), als liefhebbers hun afval zelf brengen zijn ze natuurlijk welkom.



paarden en pony's bij de boerderij op IJburg





FabCity


Voordat het wormenhotel naar de boerderij verhuisde vandaag, werd het uitgeleend aan FabCity. FabCity is een tijdelijk 'dorp' op de kop van het Java-eiland, waar tot gisteren meerdere innovatieve en duurzame initiatieven hun kunnen toonden aan het publiek. 

Het wormenhotel maakte deel uit van de Kleine Kringloop op FabCity. Voedsel dat verbouwd werd in de moestuinbakken van Amstelhoveniers werd gebruikt voor de gerechten van het OnsEten pop-up restaurant. De resten uit de keuken waren voor de wormen in het wormenhotel. 

Zie hier een klein filmpje over de Korte Kringloop. 

Het wormenhotel op de lepels


Worms on the move

Vandaag mochten de wormen naar hun nieuwe bestemming. 
Met vorkheftruck en vrachtautootje en enig vernuft van de heren van de Stadsreiniging, lukte het om het (inmiddels goed gevulde) wormenhotel in z'n geheel naar de nieuwe locatie te brengen





De heren van Stadsdeel Oost hielpen
het wormenhotel te verplaatsen






























Leren over de natuur op de boerderij


Een belangrijke functie van de boerderij is leren over de natuur. Kinderen kunnen zich laten transformeren in een moestuinmonster of kunnen al spelend leren over de natuur met de Rangers.

Een workshop hot composting was al onderdeel van het aanbod. Nu kunnen de bezoekers ook leren over het composteren met de compostwormen.





Stro is ook een goede toevoeging aan het gft-afval in het wormenhotel. 

Voor de schapen hoeft al dat composteren niet
 zo... die eten de resten zo uit het wormenhotel
(als ze konden)


woensdag 22 juni 2016

Le Compostier en de korte kringloop

De korte Kringloop bij FabCity

Op het Java-eiland in Amsterdam is nog tot zondag 27 juni het FabCity te bezichtigen. Een bonte verzameling van innovatieve en duurzame oplossingen voor de stad van de toekomst.

Le Compostier heeft naast het pop-up restaurant van stichting OnsEten een wormenhotel geplaatst waarin het afval van de keuken gecomposteerd wordt.
Deel van het gebruikte voedsel in de keuken daar komt uit de moestuinbakken die Matthias van den Berg (Amstelhoveniers).


 film: Permades


Het wormenhotel bij FabCity werd gemaakt in opdracht van Stadsdeel Oost (Amsterdam) en gaat na de 27e naar de Boerderij op IJburg, waar het wormenhotel gebruikt zal worden om een deel van het gftafval van de boerderij te composteren en de buurtbewoners te laten kennismaken met het buurtcomposteren. 

Steeds meer inwoners van Amsterdam zoeken naar manieren om op een bewuste en duurzame manier hun gftafval te gebruiken. De wormenhotels bieden een makkelijke, snelle en geurloze oplossing voor het lokaal verwerken van het stadse gft afval. 

Wanneer dit gftafval gecomposteerd wordt, kan dit lokaal gebruikt worden om de bodem te verbeteren en bijdragen aan het vergroenen van de stad. Zo maken we samen een gezonde stad. 

Meer groen in de stad (vitamine G) is niet alleen prettig voor het oog, maar draagt ook werkelijk bij aan de gezondheid van de bewoners.  Dr. Jolanda Maas deed hier veelvuldig onderzoek naar.

Composteren van het organisch afval is een belangrijke schakel in het vergroenen van onze omgeving.  De compost kan gebruikt worden in (gevel)tuin en in de planten bakken op het balkon of aan het raam.
Maar de compost kan ook gedeeld worden met buurtmoestuinen of zelf teruggegeven worden aan de boer.
Er komen steeds meer initiatieven, waarbij boeren direct voedsel leveren aan de stadsbewoners, en daarbij zou de compost weer teruggenomen kunnen worden.

Wanneer compost toegevoegd wordt aan de bodem, helpt dit CO2 te binden in de bodem.

Nu wordt in Amsterdam nog het merendeel van dit afval verbrand, daarbij komt juist CO2 vrij in de lucht. Dit terwijl de bodem, waar ons eten in groeit, steeds verder verarmd door onjuist gebruik (gebruik van pesticides en kunstmest).
Wanneer we het organisch afval op juiste manier verwerken kunnen we ook in de stad helpen de landbouwbodems gezond te maken en helpen CO2 uit de atmosfeer te halen.


Community Composter bij FabCity, met Tanja den Broeder (st. OnsEten) en Rowin Snijder (Le Compostier)










Van het land direct op je bord



Haal je eten bij de boer

Steeds meer initiatieven ontstaan waarbij boeren zich direct verbinden aan de consumenten.
Hierdoor hebben consumenten meer invloed op wat er geproduceerd wordt en worden de inkomsten voor de boer beter, waardoor de hele voedselketen verduurzaamd.

Ook verenigen consumenten zich steeds vaker in coöperaties, waarbij ze samen producten direct inkopen bij de boer. 

Enkele initiatieven waar je direct bij de boer kunt inkopen zijn (regio Amsterdam):

Stichting OnsEten.

Van Boer tot Bord.

Beemster Service


voedselcoöps:

Food Coop Amsterdam

Vokomokum voedsel coöperatie

Boeren markten in Amsterdam:

zie hier