zaterdag 24 maart 2018

Het zwarte goud van Amstelveen

Eerste Oogst van het Wormenhotel in Amstelveen.


Vanmiddag, met een heerlijk zonnetje aan de hemel, werd het eerste zwarte goud gewonnen uit het wormenhotel aan de Suze Groenweglaan. De groep buurt-compostiers heeft bijna een heel jaar het wormenhotel in gebruik en vandaag werd er feestelijk geoogst. Het is onvoorstelbaar hoe veel afval het wormenhotel heeft kunnen verwerken in één jaar!

Mark van Maakplaats Amstelveen oogst de
compost uit het Wormenhotel. 

Oogst Feestje!

Het is altijd een feestelijk moment om de compost te mogen oogsten. Daar hebben de composteerders van de Suze Groenweglaan toch naar toe gewerkt. Dat ze de compost mogen gebruiken die werd gemaakt van hun eigen groente- en fruitafval. De groep heeft het beheren van het wormenhotel voortreffelijk gedaan en de compost die uit het wormenhotel kwam vanmiddag was ook erg mooi.

Dit wormenhotel werd geplaatst op verzoek van de Gemeente Amstelveen als onderdeel van een pilot waarbij gezocht wordt naar manieren om beter GFTafval te scheiden bij hoogbouw in de gemeente. Ruud Oosterhof (teamleider afvalbeheer van de gemeente Amstelveen) vroeg Le Compostier de wormenhotels te bouwen voor deze pilot.




Urban Composter met CFT (Continuous Flow Through)

Voordat de compost geoogst kon worden moest eerst nog de bodemlaag van karton worden verwijderd. Deze dikke laag karton wordt bij het opstarten van het wormenhotel aangebracht op de bodem. De eerste functie van deze laag is al het losse afval vasthouden boven de spijlen laag op de bodem van het meubel. De tweede functie is om het vocht te absorberen dat vrijkomt bij het composteren. Inmiddels was dit helemaal verzadigd en werd het overige vocht opgevangen in de kunststof bakken onderin het wormenhotel.

Een enkel worm heeft toch
zijn weg naar onderen
gevonden.
Doordat er over meerdere maanden verspreid afval wordt ingediend in het wormenhotel en pas na 6 tot 8 maanden voor het eerst compost wordt geoogst, zullen de meeste wormen zich in de hoger gelegen lagen bevinden. De compost wordt erg compact door het gewicht dat er boven ligt. De wormen verblijven liever in het lossere en versere materiaal bovenin.

Nadat het lekvocht (percolaat, of ook wel wormenthee genoemd) werd verwijderd kon het karton worden losgemaakt. Met een harkje werd het karton tussen de spijlen op de bodem van het wormenhotel verwijderd. Daarna kon de compost daarboven worden geoogst. De compost was nog wel een beetje vochtig, maar er zaten nagenoeg geen wormen meer in het materiaal. Wel kwamen we erg veel wormeneitjes tegen! Misschien dat dit minder het geval is een volgende keer, als de compost ook van onderaf zal gaan verluchten en minder vochtig zal zijn.



Compost zeven doe je sneller samen!
Compost oogsten met de buurt samen. 
























Groffe stukjes & compost met wormen-eitjes
kunnen aan de bovenkant weer in het
wormenhotel gedaan worden.  

Compost Zeven.


Door de geoogste compost te zeven hield de groep een mooie rulle wormencompost over die direct gebruikt kon worden door de deelnemers in hun eigen tuin.

Het groffere materiaal (takjes en stukjes die nog niet geheel gecomposteerd waren) werd verzameld en samen met het natte karton is het gebruikt om een paar straten verderop het derde wormenhotel van Amstelveen op te starten. De compost waar we grote concentraties wormen-eitjes in vonden werd weer bovenin het wormehotel gedaan om de populatie wormen goed op peil te houden.










Urban Composter 1000 bij de Runmoolen in Amstelveen.

Derde Wormenhotel van Amstelveen.



Het nieuwe wormenhotel staat aan de Runmoolen en zal volgende week in gebruik worden genomen door de bewoners van de hoog- én de laagbouw aldaar. Volgende week zaterdag krijgt die groep buurt-compostiers de workshop waarin zij leren hoe hun eigen wormenhotel goed te gebruiken zodat ook zij over enkele maanden zulke mooie compost zullen hebben voor hun eigen tuin- en balkonplanten.


Balkon opknappen?

Zoek je een leuk idee voor jouw balkon? Ga dan eens langs bij De Balkonie in Amsterdam. De Balkonie is ook re-seller van onze eigen Wormenpoep! Die is uitermate geschikt om je potplanten en plantenbakken op je balkon een oppepper te geven na de lange koude winter.






Terwijl de compost nog aan de onderkant geoogst werd
kwam de buurman al weer een volgende donatie brengen
voor de wormenin het wormenhotel:
echt een 'door-stroom-systeem' dus! (CFT). 


woensdag 21 maart 2018

Feestelijke Opening van het Wormenhotel in d'Oude Stad

Koffie&Compost bankje van Le Compostier
Initiatiefneemster Bernadette de Wit en
Rowin Snijder van Le Compostier 
toosten met koffie op 
het "Koffie&Compost bankje". 

Het Wormenhotel brengt 

het dorp terug in de stad. 


Amsterdam, en dan vooral het centrum, wordt steeds drukker. Méér mensen die er wonen, méér verkeer, en vooral ook véél méér toeristen. 

Dat laatste is voor veel bewoners een steeds grotere bron van ergernis omdat het de stad - en dan vooral het centrum - onpersoonlijker maakt en vooral ook omdat de toeristen doorgaans weinig zorg hebben voor de plek die ze bezoeken.

In sommige delen is de overlast van on-zorgzame toeristen groter dan in andere. Op de Geldersekade is de overlast de afgelopen jaren flink toegenomen en om die reden kwam Bernadette de Wit met het idee om de Bantammerbrug aan te pakken en op te schonen. Het moest een plek worden waar de mensen uit de buurt elkaar kunnen ontmoeten. Er moest meer groen komen en een wormenhotel. 


opening wormenhotel bantammerbrug
Grote opkomst bij de feestelijke opening van het wormenhotel
op de Bantammerbrug in Amsterdam.





StadsOogst's ambachtelijk geproduceerde
Wormenpoep

Oh Wormen Wonder.

Een Wormenhotel is een compostmeubel waarbinnen een klein eco-systeem de mooiste compost maakt van groenafval uit de stad. De compostwormen versnellen het composteren door het materiaal luchtig te houden en de nuttige micro-organismen in het composterende materiaal te verspreiden en te vermeerderen. Wormencompost zit vol Wormenpoep. En juist deze wormenpoep maakt de wormencompost zo speciaal. Gebruik van de wormencompost vergroot de biodiversiteit in de bodem en zo helpt deze ook de biodiversiteit boven de bodem te ondersteunen.


Wachtlijst wormenhotels.

Om het Wormenhotel te kunnen plaatsen benadert Bernadette de gemeente Amsterdam. Voor het wormenhotel dat Amsterdam zelf maakt is echter een lange wachtlijst.

Nadat de gemeente Amsterdam Bernadette had laten weten dat er geen budget vanuit de gemeente beschikbaar was voor haar initiatief besloot Bernadette op zoek te gaan naar steun in de wijk. Aan Le Compostier werd gevraagd om een voorstel te doen voor het plaatsen van een wormenhotel en middels een crowdfunding in de buurt werd de benodigde financiering gevonden om het project te realiseren. Zo werd dit het eerste buurtcompost project dat geheel gedragen werd door de buurt zelf. 

Kin Ping Dun (Dun Yong Department Store)
voert de compostwormen.


Gesproken Woord & het Wormenhotel.


Gistermiddag werd het wormenhotel op de Bantammerbrug feestelijk in gebruik genomen onder grote belangstelling vanuit de buurt. Initiatiefneemster Bernadette heeft vanuit de buurt veel steun gekregen en dat bleek ook bij de opening. Er waren meerdere buurtbewoners die hun talenten inzetten en er samen een unieke gebeurtenis van maakten. De compostwormen kregen een warm welkom in de vorm van een straat-opera, gedicht en een haiku, speciaal voor de gelegenheid geschreven. 



Buurtdichter Adriaan Deurloo schreef speciaal
voor de gelegenheid het gedicht 'Bantammerbrug'.

Hoofdsponsoren


De compostwormen werden door hoofdsponsoren Arjen van den Hof (eigenaar van Vondel Hotels) en Kin Ping Dun (eigenaar van Dun Yong Department Store) naar hun 'kamertjes' gebracht. Daarna konden de buren allen een kijkje in het wormenhotel werpen en hun vragen stellen over de werking van het compostmeubel. 

Er bleken zoveel buren mee te willen doen, dat er nu al gekeken wordt naar extra locaties om meer wormenhotels te kunnen plaatsen. 

En ook eigenaar Arjen van de Hof van Vondel Hotels vertelde graag bij enkele van zijn hotels een wormenhotel te plaatsen. Het wormenhotel netwerk groeit gestaag verder! 


Wormenhotel brengt bijeen tot nieuwe grond - de wormen wurmen dankbaar afval om tot een bloemrijke toekomst voor je tuin. 






Gedicht van Adriaan Deurloo.

BANTAMMERBRUG
Sierijzerleuningen,  lantaarnwerk, brugbeslag
en dwarse kinderhoofdjes leiden naar
de overzij (en terug) waar Bantam lag,
ooit toekomstdroom van tropenwonderwaar,
maar – wormenvoer – jij naar de haaien ging.
Hier, deze brug, plaats van vereniging,
waar je elkaar tegen- en je samenkomt
en je je welkom weet op goede grond:
zelfs wormen vinden hier een wellekom.
Gastvrijheid immers is een stil fortuin:
de wormen wurmen dankbaar afval om
tot een bloemrijke toekomst voor je tuin.




Start ook zelf een buurtcompost project! 


Buurtcompost project Bantammerbrug
Urban Composter 700 met
Koffie&Compost bankje.
Copyright Le Compostier 2018. 
Het netwerk van wormenhotels in Amsterdam groeit lekker door. Steeds meer buurten nemen niet meer genoegen met een afvalcontainer waar rest- en groenafval bij elkaar komen. De mensen in Amsterdam willen op duurzame wijze hun groenafval gebruiken voor méér groen in de stad. Ook andere gemeentes zijn inmiddels aan het kijken hoe de wormenhotels te gebruiken in hun eigen afvalbeleid. Amstelveen en Diemen volgden reeds. Komende maand starten wij ook projecten in Den Haag (Eetbare Velden) en in Den Bosch. En ook Rotterdam komt op bezoek bij Le Compostier om te horen hoe een wormenhotel De Havenstad circulair kan maken.

Maar U hoeft natuurlijk niet te wachten totdat uw gemeente een stap doet. Samen met uw buren of collega's kunt U ook uw straat, onderneming of school circulair maken en net zoals de buren van de Bantammerbrug zelf het initiatief nemen. Le Compostier helpt U daar graag bij met advies en begeleiding. Wij kunnen voor U een wormenhotel bouwen, of U bouwt (samen) een DHZ Wormenhotel met de bouwtekening van Le Compostier. 

Haiku van Mariken
Wilt U meer informatie? Stuur dan een email met uw vraag. 

Wilt U op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen rondom de wormenhotels en Le Compostier dan kunt U zich opgeven voor de nieuwsbrief onderaan deze blogpost.


Dank en wellicht tot ziens bij het wormenhotel in uw straat (buurt/school/kantoor/restaurant/....)!

Rowin van Le Compostier.