Een wormenhotel voor restaurants in de stad
Het is zover! De eerste wormenhotels van Le Compostier worden nu geplaatst bij restaurants in de stad. Het is een tijd een droom van mij geweest om dit voor elkaar te krijgen en deze week werd het eerste nieuwe wormenhotel geplaatst bij
Restaurant As in Amsterdam.
Een wormenhotel maakt de keuken van restaurants circulair. Waardevolle resten van duurzaam geproduceerde producten verdwijnen veelal in de afvalbak. Maar met een wormenhotel kunnen chefs de resten van groente en fruit composteren op de eigen lokatie én de compost direct gebruiken in de eigen tuin. Zo worden de keukens van restaurants echt circulair.
Een huis-tuin-en-keuken Wormenhotel - Lean Startup Methode
|
Installeren van de Urban Composter
bij Restaurant As |
Zonder dat ik het wist, werden de wormenhotels van Le Compostier gebouwd volgens de
Lean Startup Methode. Een methode waarbij het eerste prototype meteen de wereld in wordt gegooid om uitgeprobeerd te worden en je al gaande weg leert hoe je product, of dienst te verbeteren aan de hand van feedback van de gebruiker. Dankzij deze methode kom je er ook achter wie uiteindelijk de gebruiker zal zijn, want die doelgroep kan ook nog wel eens veranderen. En zo gebeurd dat ook met de wormenhotels.
Het eerste wormenhotel dat ik bouwde voor een buurtcompost project werd gemaakt in mijn achtertuin. Op dat moment had ik tijdelijk geen werkplek en zo werd het eerste model bij mij thuis gemaakt.
Ik had al langere tijd de wens een groter wormenhotel te maken dat door een groep gebruikt kon worden en in een buurt op straat kon staan. Maar of dat zou werken moest nog ontdekt worden.
De kleinere modellen voor in de tuin hadden al laten zien dat het composteren goed ging, maar hoe zou een groep stadsbewoners het wormenhotel gaan gebruiken. En zouden andere stadsbewoners geen aanstoot nemen aan het compost meubel op straat?
Er is maar één manier om dat te ontdekken en dat is het gewoon doen.
Niet 7 maar 20 huishoudens gebruiken het wormenhotel!
Het wormenhotel dat ik bouwde voor de Frans Halssstraat had ik zo berekend, zou gebruikt kunnen worden door 7 huishoudens. Echter het composteren in het meubel ging zo goed dat maar liefst 20 huishoudens hun gft-afval konden composteren in het compost meubel.
Wormenhotel evolutie
Bij ieder nieuw project probeerde ik het gebruik van het wormenhotel te vergemakkelijken en het composteren te optimaliseren. Vooral het oogsten van de compost moest vergemakkelijken.
Bij veel van de eerste modellen kwam de compost te nat uit het meubel en moest nog narijpen en drogen.
Als het narijpen reeds in het meubel kon gebeuren, zou dat voor stadsbewoners makkelijker zijn.
Zo werd het ontwerp voor de Kraaipanstraat in Amsterdam Oost met een droogkamer uitgerust, die in de winter als 'verwarming' kan fungeren.
|
De Community Composter met
'verwarming' |
Vanaf het moment dat ik betrokken raakte bij
Het Groene Leven Lab (Green Living Lab) kreeg ik steeds meer de overtuiging dat het wormenhotel echt een oplossing kan bieden (in combinatie met andere middelen) voor het gft-afval in de steden.
Bij Het Groene Leven Lab (Een laboratorium en educatieve tuin waar onderzoekers, leraren, studenten en sociale entrepreneurs samen komen om te experimenteren en oplossingen te vinden voor een 'gezond stedelijk leven') kwam ik in aanraking met innovators en andere startups.
Door van hen te leren en de mogelijkheid te hebben bij Het Groene Leven Lab om de wormenhotels in de werkplaats daar te ontwikkelen en uit te testen zijn de wormenhotels geëvolueerd in de praktische, stijlvolle en multi-functionele compost meubels die het nu zijn.
Wormenhotel voor professionals
De wens om een wormenhotel te maken voor restaurants was reeds in het begin daar. Toen ik mijn project indiende voor de ASN Bank Wereldprijs was dat reeds een van de eindgebruikers die ik voor ogen had. Alleen dan moest het wel echt goed werken.
Door de kans te krijgen de wormenhotels uit te proberen in de buurtcompost projecten zijn ze steeds verbeterd. Nu zijn de wormenhotels klaar voor de professionele keuken.
|
De keuken van COCO-MAT hotel Nafsika in Athene,
bij het hotel staat ook een wormenhotel van Le Compostier. |
Crowdfunding Wormenhotels voor Restaurants!
Om de eerste serie wormenhotels te plaatsen bij restaurants starten we eind deze maand met onze crowdfund campagne. Op 30 Oktober lanceren we de campagne.
Ons doel is om op 5 locaties een wormenhotel te plaatsen waar chefs van vooraanstaande restaurants en hotels in de stad kunnen ervaren hoe de compostmeubels helpen hun keuken circulair te maken. De chefs gebruiken de compost vervolgens in de eigen tuin en kweken daar kruiden en ander lekkers voor gebruik in de eigen keuken.
Help ons de keukens in de stad te verduurzamen en gft-afval te redden uit de afvalbak en steun de crowdfund.
Als je ons '
liked' op facebook blijf je op de hoogte van de campagne. Ook kun je een
mailtje sturen als je op actieve wijze de crowdfund campagne wilt ondersteunen !