dinsdag 30 december 2014

Le Compostier smeert het op de muren

 

 

 Leemstuc - een gezonde en mooie keuze voor de bekleding van wanden





Leem is een heerlijk materiaal. Het komt zo uit de grond en als je het een beetje nat maakt, kun je er heerlijk mee boetseren. Leem wordt al sinds mensenheugenis gebruikt om huizen mee te bouwen.
Leem laat zich makkelijk verwerken en is vrij makkelijk verkrijgbaar.

Maar leem is ook een materiaal dat bijdraagt aan een fijne woonomgeving. Is anti-allergeen, anti-schimmel en helpt het klimaat in de woning te verbeteren.

Een van de redenen waarom leem zo een fijn materiaal is om in te wonen, is dat het voor 50 procent uit zuurstof bestaat en voor 40 procent uit silicum (dat is hetzelfde percentage silicium als in het mensenlijk lichaam). Deze samenstelling zorgt ervoor dat het materiaal goed ademend is en een prettig gevoel geeft.
Leem kan veel vocht opnemen uit de lucht en ook weer vrijgeven, in het geval dat de lucht te droog wordt.
Ook helpt leem de temperatuur te modereren. In de zomer helpt het de ruimte koel te houden, in de winter houdt het warmte vast.

Carl Giskes, een Duitse kunstenaar, die veel gedaan heeft voor het bekend maken van leem en zijn positieve eigenschappen, richtte in het begin van de jaren '90 het bedrijf Leembouw Nederland op. Die naam veranderde later in de huidige naam Tierrafino.
Tierrafino produceert sindsdien mooie en duurzame leemproducten. Met de warme aardekleuren van deze fijne materialen zijn speelse, maar ook strakke en moderne interieuren te creeeren.

Een lust voor het oog en heerlijk om in te vertoeven.


 

Leemstuc in een koeienstal






Deze week had ik het genoegen samen met Armin Ardi, van Leenbouw.org een oude koeienstal om te toveren tot een heerlijke woonruimte.


Over een ondergrond van isolerende houtvezelplaten van Pavatex wordt in meerdere lagen de leem aangebracht.

Basislaag bruine leem over houtvezelplaat



In de basisleem, die bruin of rood kan zijn, zit stro. Het stro maakt de leem steviger en verhoogt de isolerende waarde van het leem.



jute als bewapening in 't leem











Om de dikke laag basisleem extra te verstevigen, zijn er hier vellen van jute in de leem aangebracht. Die worden in de nog natte leem gestreken.


Uiteindelijk wordt de bruine leem afgewerkt met een van de fijnere leemproducten van Tierrafino. En krijgt de muur zijn uiteindelijke kleur. De finishlaag is stuc en kleur in-een.

Resultaat na een laag leem.


Bouwmateriaal, restmateriaal en afval.


Zelden koop je precies genoeg. Precies inschatten hoeveel je nodig hebt is meestal niet zo makkelijk. Niet als je gaat koken, maar zeker niet als je aan het bouwen bent.
Te weinig is ook niet fijn, maar met een beetje over doe je meestal ook niet veel meer.

En zo gaat dat ook in het groot, in de bouw. Vele tonnen aan nieuwe, ongebruikte materialen, gaan direct de vuilcontainer in. Puur en alleen omdat bewaren te duur is.

Arie van Ziel (Studio Content), levert vanuit zijn mobiele kantoor een bijdrage aan het oplossen van het probleem van de restmaterialen bij de bouw. Zo heeft hij een aantal organisaties helpen opstarten die met de resten van de bouw aan de slag gaan.
Het bedrijf Buurman is een tweedehands bouwmarkt. Zij samelen resten van bouwprojecten in en verkopen deze door.  Een ander initiatief van Arie van Ziel is een collectief van ontwerpers en architecten dat gebruik maakt van restmaterialen, met de toepasselijke naam De Bende.

Bij een natuurlijk bouwmateriaal zoals leem, hoef je je geen zorgen te maken over afval en restpartijen. De leem (mits onder gunstige omstandigheden bewaard) is onbeperkt houdbaar en kan ook keer op keer hergebruikt worden.

Is er wat materiaal over gebleven na een klus, en is er niet de mogelijkheid het te bewaren? Dan is er vast wel een moestuin in de buurt die het zal willen verwelkomen om de bodem te helpen verrijken.
Leem is van nature vol voedingsstoffen voor de planten en helpt de capaciteit van de bodem te vergroten om vocht en zuurstof vast te houden.



Van de klus met Armin Ardi is een klein aantal emmers vol leem overgebleven. Deze leem is nu verspreid over enkele moestuinbedden van onze buurtmoestuin Sweetgrass in de Polder




Leem - de resten gaan bij de planten in onze moestuin Sweetgrass in de Polder





dinsdag 11 november 2014

Hügel-cultuur in Sweetgrass in de Polder

 

 

Workshop Hügel bouwen

 

 

 

Afgelopen zondag werd de eerste workshop gehouden in onze buurtmoestuin Sweetgrass in de Polder. Om de fruitbomen van meer voeding te voorzien en beter vocht vast te houden in de grond, hebben wij een mooie hügel-cultuur aangelegd tussen 4 fruitbomen in.






Herfst, een mooie tijd om constructief werk te doen in de moestuin.



Het weer is deze herfst zo mooi, en ook zondag mochten wij heerlijk in de zon staan werken. 
De deelnemers aan de workshop zetten zich met veel plezier aan het werk en zo was in een drietal uren de hügel een feit. 

Na een korte uitleg kon het echte werk beginnen. De greppel werd gegraven en de takken en boomstammen naar de plek van de hügel gebracht. Riet werd verzameld en ook wat modder uit de sloot, vol met half vergaan blad en vol leven. Dat helpt het composteringsproces mooi op gang in de hügel.


De grond die we weg schepten was zo arm, het was bijna puur zand. Dit hebben we beetje bij beetje tussen de takken en het blad geschept, zodat het gemengd wordt met het organische materiaal, wanneer dit vergaat. 

Naast snoeiafval uit de tuin had ik nog enkele zakken houtsnippers van de Strawberry Earth Fair '14 over. Deze waren gebruikt in het PopDownPark van René Dronkers, Esther Verhamme en Liduine Smals. Tijdens de SEFair'14 kreeg ik de mogelijkheid een kleine demonstratie van het 'Bomb-proof-mulchen' te geven


Koffiedik gaat ook in de hügel
De zakken houtsnipper kwamen nu goed van pas. Samen met de koffiedik van koffiebrander Louffee, zorgen zij voor voedingstoffen in de hugel, die snel beschikbaar komen voor de wortels van de bomen en planten. 
Het grovere materiaal lager in de hügel zal er langer over doen om te vergaan, en zal dus later beschikbaar komen als voeding. Zo is er voor een langere periode voeding aanwezig in de bodem. 

Snoeiafval in de greppel
Tijdens het vullen van de greppel werden er vele emmers water over het organische materiaal gegooid. Wij hebben het voordeel naast een sloot te liggen met de moestuin. Slootwater (indien schoon!) is perfect, want reeds vol actief micro-leven.

De bovenste laag van de bodem van de moestuin, het deel dat net onder het gras licht, was wel wat rijker aan organische stof. Dit hebben we bij het graven apart gehouden. Zo konden we die rijkere grond gebruiken om de hügel mee af te maken. Zodat de groenbemesters daar in gezaaid konden worden. 
Als laatste een laagje compost, voor voeding en leven in de bovenste laag.

De compost kwam uit ons eigen compostvat. Deze was klaar voor gebruik. 
Na het gezeefd te hebben met onze nieuwe Compostzeef, gemaakt door de vriendelijke compostmeester Tonny uit België, kon de compost over de hügel gestrooid worden. 


Groenbemesters 


hügel inzaaien en afdekken
Het is nu natuurlijk al vrij laat om nog te zaaien. Er zijn wel enkele groenbemesters die nog zo laat in het jaar gezaaid kunnen worden. Maar deze hadden we nu niet voorhanden. Om die reden hebben we een mix van 4 groenbemesters gezaaid; Blauwe Lupine, Phacelia, Incarnaat Klaver en Japanse Haver. 
Ik zelf ben nog lang geen planten-expert, of het op zal komen zullen we zien... Het weer is zo zacht nog. Ik heb goede hoop dat er wel wat gaat groeien nu. 

De zaden zijn afgedekt met een flink pak bladeren. Dat zorgt voor een warmere, vochtigere bovenlaag. Hopelijk helpt het de zaden te ontkiemen. 
Stukken karton met stenen erop helpen om het blad vast te houden en houden de grond aan de basis goed op zijn plek.

Groenbemesters zijn planten die stikstof uit de lucht halen en deze opslaan. Wanneer vervolgens de bladeren van deze planten geplukt worden en op de grond gelegd (mulchen), komt de stikstof na compostering in de grond. De resten die overblijven zorgen ervoor dat er meer organische stof in de grond komt en verbeteren zo de structuur van de grond. 

De hügel, ingezaaid en afgedekt met blad.

Ruimte voor meer



Naast de nieuwe hügel zullen nog een paar nieuwe moestuin bedden gemaakt worden. Op vergelijkbare wijze. 

Tijdens de workshop kwam een vriendelijke dame langs. 

Ze stelde zich voor en vertelde ons dat zij graag mee wil doen met de moestuin. 

Leuk toch hoe dat werkt. Je maakt een extra stukje grond vrij en de uitnodiging voor groei, wordt meteen aangenomen. 









Nu nog bedenken wat we volgend seizoen in alle nieuwe bedden gaan planten.
  


 



dinsdag 4 november 2014

Le Compostier maakt wormenkasten

Voedt uw planten met eigengemaakte compost

 

 

Le Compostier

Urban Composting

 

 

 

 

 

 

 

 

 Zelf uw bio-gft afval verwerken tot mooie compost 

Beware! Worms Inside!
Ook wanneer u maar beperkte buitenruimte heeft, kunt u met minimaal verlies aan ruimte, uw eigen gft afval verwerken tot mooie, voedingsrijke compost.

Le Compostier biedt hiervoor een smaakvolle en praktische oplossing:

de wormenkast


Er zijn op dit moment twee type wormenkasten die Le Compostier aanbiedt. Namelijk de kast met twee of meerdere compartimenten naast elkaar. Of een kast met een kunststof zak, waarmee in een compartiment het gft verwerkt wordt tot rijke wormencompost.

Met kijkvenster - educatieve uitvoering

Wormenkasten - horizontaal flow-through systeem

De eerste type wormenkasten zijn een 'horizontaal flow-through' systeem. De compostwormen migreren zijdelings van het ene compartiment naar het volgende. Pas wanneer het eerste compartiment vol is, wordt begonnen met het tweede compartiment te vullen.
Als het afval in het eerste vak verwerkt is tot compost, en de wormen nauwelijks meer voedsel vinden hier, zullen zij door de gaten in de tussenwand naar het naast gelegen compartiment verhuizen en daar verder gaan met hun nuttige werk.

De wormencompost uit het eerste vak kan dan makkelijk geoogst worden, door de schuifdeur aan de voorkant te verwijderen.


Dit type wormenkast kan gemaakt worden van gerecycelde meubels, mits het hout redelijk geschikt is voor buitengebruik. Ook ontwerpt Le Compostier wormenkasten (op maat) en vervaardigd deze uit duurzaam hout en/of gerecyceld hout.






Het composterengebeurd hier onzichtbaar en zonder verlies van ruimte

Wormenkasten - verticaal flow-through systeem

Met dit type wormenkast, wordt het gft bovenin de wormenzak gedaan.

Gemengd met het nodige droge 'bruine' materiaal, wordt het afval verwerkt tot compost.
De wormenzak is van een ademend materiaal vervaardigd en kan daardoor snel veel gft omzetten.

Compost zakt naar beneden en na verloop van tijd kan de zak voor een deel geleegd worden. De compostwormen zullen voornamelijk boven in verblijven en zodoende zal het merendeel in de zak blijven bij het oogsten.

De ombouw die Le Compostier maakt voor dit type wormenzak is geheel van duurzaam hout en/of gerecyceld hout.

Een klep bovenin maakt de wormenzak goed bereikbaar.



Prijzen van de wormenkasten beschikbaar op aanvraag


contact





Ook in een tuinelement als dit kan een compostbak, of -zak geintegreerd word

Wormenkasten passend bij uw exterieur en locatie

Le Compostier maakt ook maatwerk compostkasten.

Wilt u graag aan huis composteren, of dat nu thuis is of op het bedrijf, en daar een passend ontwerp voor laten maken? Neemt u dan contact op met ons.
Wij komen geheel vrijblijvend bij U langs en doen U een voorstel.

Le Compostier

Polderland 69

1112 RH Diemen


contact





woensdag 29 oktober 2014

De appel valt niet ver naast de boomspiegel - vervolg

Natte voeten voor de fruitbomen

 

Zoals in de vorige blogpost werd verteld, staan de fruitbomen in onze buurtmoestuin in erg zanderige en arme grond.

Er is bij de aanleg van de tuin maar 30 cm aarde op de bouwgrond aangebracht en op sommige plaatsen is dit nog minder.
De bomen hebben niet voldoende voeding en drogen bij warmte snel uit.

Een duidelijke oplossing zou zijn, meer grond aanbrengen en de bomen opnieuw planten, waarbij het pootgat groter en dieper wordt gemaakt, en gevuld met goede grond.
Echter, dit is een vrij kostbare ingreep en ik zou graag proberen vanuit de bestaande situatie een verbetering te maken, met materialen die gewoon voorhanden zijn.

Eerder maakte ik de boomspiegels rond de fruitbomen reeds vrij van gras. En bedekte de grond met een mulchlaag van dor blad en kleine takjes. Een rand van gebroken tegels maakt de afscheiding tussen het gras en de boomspiegel.

Koffieprut is ook een waardevolle toevoeging aan de moestuin grond

Randen in de moestuin

Zo'n rand creëert een microklimaat in de tuin. De stenen houden warmte van de zon vast en tussen de stenen vinden nuttige beestjes een veilig onderkomen. Nuttige insecten zijn bijvoorbeeld kleine rovers, die schadelijke insecten helpen in de toom houden.
Naast een dergelijke rand zullen andere planten gaan groeien, dit zorgt voor een grotere diversiteit aan leven in de tuin. 
Ook helpt de rand te voorkomen dat de wind de mulch makkelijk wegblaast. 




Een hugel voor de fruitbomen

Zoals gezegd, de grond is te arm en te droog. Vocht wordt niet goed vastgehouden in de bodem van onze buurtmoestuin. En zo hebben de bomen al 4 jaar nauwelijks fruit geproduceerd.

Om het vermogen te vergroten van de bodem, om vocht vast te houden, is er meer organisch materiaal nodig. Dit is toe te voegen in de vorm van compost. Dat wordt dan bovenop de grond aangebracht en al dan niet door de grond gewerkt.

Maar ik zou graag tot grotere diepte de structuur van de bodem verbeteren en denk dat het maken van een hugel tussen de bomen uitkomst kan geven. Organisch materiaal in de vorm van snoeiafval, stukken boomstronk, gemaaid riet en gras en bladafval worden in lagen op elkaar gelegd in een geul in de grond. Daaroverheen komt dan aarde en compost.
Ook Bokashi compost is goed te gebruiken in de hugel.


De situatie zoals die nu is: de fruitbomen staan in weinig vruchtbare grond.

De hugel zal als een soort slang tussen een groepje fruitbomen door kronkelen en creëert zo meteen wat diepte en brengt beweging in de tuin. De verschillende kanten van de hugel zullen ook ieder een ander micro-klimaat krijgen, meer of minder zon maakt veel verschil en dat biedt mogelijkheden tot het gebruiken van verschillende gewassen op de hugel.

Allereerst worden er groen bemesters op de hugel geplant, die stikstof uit de lucht binden en deze in de grond brengen, wanneer het blad van deze groen bemesters wordt geplukt en als mulch wordt gebruikt. Groenbemesters zijn gewassen die snel groeien en veel organisch materiaal leveren, om mee te mulchen. Ook helpen ze onkruid in de toom te houden, doordat ze de grond bedekken.
Vanwege de tijd van het jaar, gaan wij nu Winterrogge zaaien.
In het volgend voorjaar kunnen er dan andere gewassen op de hugel groeien.

Langs de hugel, komt een smal paadje, waar op houtsnippers komen. Regen water dat van de hugel afstroomt, wordt zo langer vastgehouden en kan langzaam in de grond sijpelen.
De wortels van de fruitbomen, die onder de paadjes door zullen groeien kunnen tot in de hugel reiken en daar het nodige vocht en de nodige voedingsstoffen vinden.

Door een hugel aan te leggen tussen de fruitbomen, hoop ik meer vocht vast te houden in de grond naast de bomen. Het organisch materiaal zal in de loop van de tijd vergaan en als voeding beschikbaar worden voor de planten en bomen.














 

 Workshop 'Maken van een hugelbed'

Zondag 9 november 
14.00 uur
locatie: buurtmoestuin Sweetgrass in de Polder (naast ns station Diemen Zuid/ Metro Diemen Zuid)
deelname is gratis
aanmelding per mail of telefoon. 
(zo mogelijk zelf spade en/ of snoeischaar meenemen)

Wil je zelf eens proberen een hugelbed te maken?
Le Compostier biedt de mogelijkheid om mee te doen aan de workshop 'Maken van een hugelbed'. In de workshop wordt materiaal verzameld in de moestuin en in de omgeving van de moestuin, om daar vervolgens de hugel mee op te bouwen.

We graven samen de geul, waar het organische materiaal in komt en dekken het geheel af met goede aarde. De lagen organisch materiaal worden bevochtigd met Actief Beluchtte Compostthee. Dit helpt het bodemleven op gang te komen. Als laatste wordt de groenbemester ingezaaid.

Na de workshop is er warme soep met broodjes.
De soep wordt gemaakt van de geredde groente van het Bijna Waste Geweest Feest, dat Kromkommer organiseert op zaterdag 8 november in Rotterdam.

Deelname aan de workshop is gratis, aanmelding is wel noodzakelijk.

Lijkt het je leuk mee te werken aan de hugel-slang in onze buurtmoestuin? geef je dan op door een mailtje te sturen naar :



 of bel:








maandag 6 oktober 2014

De appel valt niet ver naast de boomspiegel

Helaas voor ons weinig appelmoes uit eigen tuin dit jaar.

 

Het zou een goed appel jaar moeten zijn, zo hoor ik. En overal kom ik recepten tegen voor appelmoes en andere lekkernijen gemaakt van appels.
Helaas, voor ons geen appels uit eigen tuin dit jaar.

De fruitbomen in onze buurtmoestuin staan daar reeds sinds vier jaar. Echter de bomen hebben nog geen enkel jaar werkelijk fruit gedragen. Een enkele boom heeft een a twee appels of peren gedragen dit jaar, maar van een echte fruitoogst kunnen wij niet spreken.

Ook niet zo vreemd, want de bomen staan praktisch in het zand. Zo ontdekte ik vandaag.





Boomspiegel vrij van gras

Om een poging te doen de leefomstandigheid van onze fruitbomen te verbeteren, heb ik vandaag bij twee bomen de boomspiegel vrijgemaakt van gras en bedekt met gevallen bladeren.

Uit verschillende bronnen heb ik vernomen, dat het voor (fruit)bomen niet gunstig is, om omringd te worden door gras.
Het gras scheidt stoffen uit, die de grond voor andere planten en dus ook bomen minder geschikt maakt.
Gras houdt van een bacterie-rijke bodem. Bomen houden van grond die meer schimmelrijk is.


Een ander probleem met de grond in onze moestuin is dat er veel zand onder de dunne laag aarde ligt. Bij sommige van de fruitbomen is de aangebrachte laag aarde zo dun, dat met het omkeren van de gras plaggen het zand boven kwam.
Dat kan niet goed zijn.

Om de bomen werkelijk goede grond te geven, zouden we ze haast moeten uitgraven, een flink gat maken en dat vullen met goede aarde. Om daar dan de bomen weer in te planten.

Dat is echter veel werk en een kostbare klus. En ook weet ik niet of de bomen deze operatie zouden overleven. Ze zijn nu al niet in goede doen.

Vandaar dat ik een andere oplossing zoek.



Bodemstructuur

Koffieprut bestaat voor 80% uit organsiche stof
Ik probeer de bodemstructuur te verbeteren door organisch materiaal op de grond aan te brengen.
Hiervoor gebruik ik nu, wat in grote hoeveelheden beschikbaar is: gevallen bladeren van de bomen. Want het is Herfst!

Daarbij meng ik eerst koffieprut door de grond Koffieprut die de eigenaar van Louffee Coffee steeds zo vriendelijk bewaard voor onze moestuin.

Koffieprut heeft verschillende eigenschappen, waardoor dit een waardevolle toevoeging is voor de (moes)tuin.
(Meer over de koffie in de moestuin...)






Humus, het zwarte goud

foto van plantresten gemaakt met de microscoop

Al eerder van het jaar heb ik de boomspiegel van onze Tamme Kastanje en onze Walnoot vrijgemaakt en al een aantal malen met dorre bladeren bedekt. 'Mulchen' heet dat (Zie ook...).

Je bedekt de bodem volledig met (liefst) een organisch materiaal.
Zo blijft de grond daaronder vochtiger, het bodemleven (van klein tot super klein) wordt beschermd en heeft een omgeving om in te leven. En het organische materiaal zal in de loop der tijd vergaan. Wat overblijft is een dunne laag humus.

Humus is als het ware het skelet van het organische materiaal. Humus vergaat niet verder, maar levert de luchtige open-structuur die zo belangrijk is voor het bodemleven.

Een humusdeeltje kun je je voorstellen als een spons, met tal van openingen en 'kamertjes'. De zeer complexe structuur van humus zorgt er voor, dat micro-organismen een goede leefomgeving hebben, o.a. doordat vocht en zuurstof vastgehouden worden in de kleine ruimtes. (In het boek 'Het Bodemvoedselweb' wordt daar uitvoerig uitleg overgegeven)

Het bodemleven is uiteindelijk dat wat het beschikbare voedsel in de bodem in zich opneemt.
Door uitscheiding, of afsterven van dit bodemleven wordt dit weer beschikbaar gemaakt voor de planten die wortelen in de grond.






Het zal nog wel even duren voordat de humus laag dik genoeg is voor onze fruitbomen. Om de grond ook op diepere lagen te verbeteren, ben ik voornemens Hugels naast de bomen aan te leggen.

wordt vervolgd...


zondag 28 september 2014

Le Compostier - english translation of project description

Project description of Le Compostier, participant of the Worldprize '14, 

organised by the AsnBank

 

 

Biologically produced compost and soil are prescious and costly. Why would we throw away valuable organical waste and than go and buy expensive compost for the vegetable garden?

adding some wormcompost to the garden.
In Amsterdam not all organical waste is beeing separated in the trash. But even when people do so, wste of organically produces crops mixes with crops full of rests of pesticides.
When composted, this will still be in the compost and will be taken in by the plants that grow in this soil.

Le Compostier is collecting only the organical waste of ecologically produced crops. This will be taken to community gardens to be composted there. The eco-Urban Compost will be used to grow food in the city.
The circle is closed.

Also individual households are taking a share in the Urban compost production. Le Compostier is offering to make or look for a fitting solution for balcony, roofterras and small city gardens. In that way making it possible for all that want, to compost their bio-kitchen-scraps.















The home-made compost can than be used to grow food at home, or at the community garden.





Do you like the work of Le Compostier, 
and would you like to give a hand? 
Than please make a vote for my project at the following link: 
bit.ly/lecompostier


You will need to confirm your vote by email! Otherwise it does not count.
All email addresses will be deleted after the competition


Thank you so much!              Click here to go back to the Project-page!!




zaterdag 27 september 2014

Le Compostier... le film




Mini Documentaire over Stadscompost en wormen op het groene dak











mini docu Le Compostier is een film van HertzMedia
regie: Janou Treffers
spelers: 
stadscomposteerders Jaqueline Rogan en Daan Duijvestein 
en Le Compostier Rowin Snijder






Deze productie was alleen mogelijk met de bijdrage van onze betrokken sponsoren:

Delight Event Design

Meerlanden bedrijfsafval
Meerlanden zet zich in voor een meer duurzame maatschappij. Daarom werken wij elke dag aan meer waarde voor buurtbewoners, gemeenten en bedrijven. Dit doen wij vanuit een gezonde bedrijfsvoering waar ondernemerschap, milieu, mensen en de maatschappij kunnen floreren. Door juist op lokaal niveau verschil te maken, willen wij bijdragen aan een leefbare aarde voor komende generaties.
Samen zorgen we voor een schone, groene en veilige buurt!

Ekodis Natuurmarkt

Ekodis Natuurmarkt, is al meer dan 30 jaar de favoriete natuurwinkel van oost. Het gezellige familiebedrijf verkoopt een breed en uniek assortiment biologische levensmiddelen, voedingssupplementen, natuurlijke verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen.
Kortom voor al je dagelijkse biologische boodschappen ben je van harte welkom bij Ekodis op het Beukenplein. 


Young Bloods kappersopleiding

Meike Hairstyling, trainer en top-stylist bij YoungBloods
Ik vind het belangrijk om als zelfstandig ondernemer me bezig te houden met hoe mijn onderneming
ecologisch kan zijn. Ik denk dat de stap naar Fair-Trade en ecologisch ondernemen sowieso de
toekomst is, zowel in mijn vak als kapster als in het algemeen.
Zo richt ik mij op een zo natuurlijk mogelijke manier van werken binnen het kappersvak. Dit doe ik
door bijvoorbeeld het gebruik van 100% natuurlijke producten die niet op dieren getest zijn. Ik werk
met het meeste groene haar en huid product ter wereld; O’right. Ik vind dit belangrijk, niet alleen
omdat mijn producten met een goed verhaal komen, maar ook om een ecologisch bewustzijn bij mijn
klanten te stimuleren. Het is niet nodig om chemische middelen in je haarverzorging te gebruiken.
Dus waarom zouden we het dan doen, en onszelf en het milieu hiermee beschadigen. De flesjes van
O’right zijn zelfs natuurlijk afbreekbaar en je krijg bij iedere aankoop een zakje zaadjes. Terug geven
aan de natuur, daar draait het allemaal om.
Op deze manier probeer ik bekend te staan als niet alleen een goede hairstylist, maar ook een
groene. Het zijn kleine stapjes, maar als ik mensen hiermee kan helpen een betere verzorging te
gebruiken, dan doe ik ook iets terug.

dinsdag 23 september 2014

One minute film Le Compostier














One minute film Le Compostier is een film van HertzMedia

regie: Janou Treffers
spelers: 
stadscomposteerders Jaqueline Rogan en Daan Duijvestein 
en Le Compostier Rowin Snijder






Deze productie was alleen mogelijk met de bijdrage van onze betrokken sponsoren:

Delight Event Design

Meerlanden bedrijfsafval
Meerlanden zet zich in voor een meer duurzame maatschappij. Daarom werken wij elke dag aan meer waarde voor buurtbewoners, gemeenten en bedrijven. Dit doen wij vanuit een gezonde bedrijfsvoering waar ondernemerschap, milieu, mensen en de maatschappij kunnen floreren. Door juist op lokaal niveau verschil te maken, willen wij bijdragen aan een leefbare aarde voor komende generaties.
Samen zorgen we voor een schone, groene en veilige buurt!

Ekodis Natuurmarkt

Ekodis Natuurmarkt, is al meer dan 30 jaar de favoriete natuurwinkel van oost. Het gezellige familiebedrijf verkoopt een breed en uniek assortiment biologische levensmiddelen, voedingssupplementen, natuurlijke verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen.
Kortom voor al je dagelijkse biologische boodschappen ben je van harte welkom bij Ekodis op het Beukenplein. 


Young Bloods kappersopleiding

Meike Hairstyling, trainer en top-stylist bij YoungBloods
Ik vind het belangrijk om als zelfstandig ondernemer me bezig te houden met hoe mijn onderneming
ecologisch kan zijn. Ik denk dat de stap naar Fair-Trade en ecologisch ondernemen sowieso de
toekomst is, zowel in mijn vak als kapster als in het algemeen.
Zo richt ik mij op een zo natuurlijk mogelijke manier van werken binnen het kappersvak. Dit doe ik
door bijvoorbeeld het gebruik van 100% natuurlijke producten die niet op dieren getest zijn. Ik werk
met het meeste groene haar en huid product ter wereld; O’right. Ik vind dit belangrijk, niet alleen
omdat mijn producten met een goed verhaal komen, maar ook om een ecologisch bewustzijn bij mijn
klanten te stimuleren. Het is niet nodig om chemische middelen in je haarverzorging te gebruiken.
Dus waarom zouden we het dan doen, en onszelf en het milieu hiermee beschadigen. De flesjes van
O’right zijn zelfs natuurlijk afbreekbaar en je krijg bij iedere aankoop een zakje zaadjes. Terug geven
aan de natuur, daar draait het allemaal om.
Op deze manier probeer ik bekend te staan als niet alleen een goede hairstylist, maar ook een
groene. Het zijn kleine stapjes, maar als ik mensen hiermee kan helpen een betere verzorging te
gebruiken, dan doe ik ook iets terug.

'Berry-good' koffieprut voor de stadscompost

Koffieprut is een waardevolle toevoeging aan de bodem van de moestuin


Als u een kopje koffie zet, zal u in veel gevallen de overgebleven koffieprut direct in de pedaalemmer gooien. En zo doen velen van ons dat.

Koffieprut van koffiebrander Louffee
                                                te vinden op de Campus Diemen
Zonde natuurlijk, want koffie bestaat voor ca. 66% uit organische stof. Door de koffie tot een diepte van ca. 20 cm in de grond te werken wordt de structuur van de moestuin enorm verbeterd.
Een hoger organisch gehalte in de bodem verhoogd het vermogen van de bodem om vocht en voeding vast te houden. (lees ook...)

Verder is de koffieprut rijk aan verschillende waardevolle stoffen zoals magnesium, fosfor, kalium en koper. Deze hebben een positief effect op de plantengroei.

Maar koffieprut is ook een waardevolle toevoeging aan de composthoop. 
De verhouding van stikstof en koolstof in de koffieprut (1:25) maakt het tot een goed ingrediënt voor het compost-proces.

Koffie en wormencompost

Alleen in de wormencompost-bak moet je een beetje voorzichtig zijn met de koffie. De koffie kan voor een grote temperatuursverhoging zorgen. Iets waar de wormen niet altijd blij mee zijn!



Koffieprut is er volop!

In Nederland wordt dagelijks zo'n slordige 6 miljoen liter koffie per dag gedronken. Je kunt wel nagaan hoeveel prut er dus weggegooid wordt.

     .
Ook zijn er steeds meer merken die biologische, of 'organic'  koffie aanbieden. Deze wordt verbouwd zonder gebruik te maken van schadelijke middelen. Dat is beter voor de mens die de koffie verbouwd, de natuur daar en wanneer we de koffie composteren ook voor ons hier.

Daarom gaat Le Compostier op pad om de koffieprut op te halen bij Berry. De koffieprut gaat samen met het biologische gft op de composthoop bij stadsboerderij  De Plantage.
Met deze biologische stadscompost worden de planten van de moestuin gevoed.

 

Berry good bio-coffee !


Berry is een heel leuk koffie tentje dat sinds vorig jaar bij het kantoor van Strawberry Earth is ingetrokken.

Je voelt je er snel thuis en de koffie is er heerlijk en geheel bio!
Verder kun je er heerlijke verse sappen drinken, de croissants zijn altijd vers en zelfs de gewone boterham met pindakaas ontbreekt niet op het menu.

In het weekend krijg je als gast echt goed de ruimte; dan wordt Berry letterlijk twee keer zo groot.

meer info: berryamsterdam.nl




Le Compostier en de Plantage halen het biologische gft op bij Restaurant De Vliegende Schotel.






Biologisch gft van Restaurant De Vliegende Schotel wordt Stadscompost

Wormen compost van bio-gft
Morgen, Woensdag 24 september, zal de ophaaldienst van biologische gft zijn eerste ronde maken.
Op initiatief van Le Compostier en de Plantage wordt een begin gemaakt met het apart ophalen van gft van op biologische wijze geteelde producten.
Getransporteerd op verantwoorde wijze: op een bakfiets van MacBike, die deze gul ter beschikking stelde aan ons.

Knowmads, Wow en de Plantage

Via Matthias van den Berg, van Amstelhoveniers leerde ik van de zomer Frank Westdorp kennen. Frank heeft de business opleiding van Knowmads in Amsterdam West gevolgd afgelopen jaar. Tijdens zijn opleiding heeft Frank een business plan opgesteld voor de exploitatie van de stadsboerderij ( aangelegd door de firma Amstelhoveniers ). De Plantage is gelegen op het binnenterrein achter WOW (Artist-in-residence, hostel en restaurant).

Luca at work at the WOW Plantage
Aanleg van de moestuinbedden bij de Plantage
In stadsboerderij De Plantage wordt geëxperimenteerd met verschillende wijze van stadslandbouw en wordt er verbinding gelegd tussen voedselproductie en de kunsten. Zo is de tuin een laboratorium voor eet- en gebruiksgewassen. Zoals de planten die gebruikt worden door het Amsterdams Grafisch Atelier om natuurlijke druk-inkten mee te maken.




Een van de doelen van de Plantage is voedsel verbouwen dat gebruikt kan worden in het restaurant dat gevestigd is in het complex van WOW.
Om voldoende voeding in de grond te hebben voor een werkende productie tuin is gezocht naar mogelijkheden om op het complex zelf voldoende compost te maken, zodat de tuin geheel zelfvoorzienend kan worden.
Morgen wordt de ophaaldienst van het biologische gft gestart en wordt het gft opgehaald bij Restaurant De Vliegende Schotel.

Ophalen biologisch gft bij de biologische horeca

Bio-gft is een waardevol ingredient voor de opkomende stadslandbouw. Door deze te scheiden van het niet biologische gft, wordt voorkomen dat schadelijke stoffen toch in de voedselproductie terecht komen. Compost die hiermee wordt gemaakt is kwalitatief beter dan van niet biologisch gft.
Het ophalen van het bio-gft is een van de pijlers van het plan dat Le Compostier indiende voor de Wereldprijs'14 van de ASN Bank.

Biologisch Vegetarisch Restaurant De Vliegende Schotel

Restaurant De Vliegende Schotel is al jaren een begrip in Amsterdam. De vegetarische gerechten zijn heerlijk en ook voor de veganist is hier een ruim aanbod van heerlijke gerechten.

Meer dan 80% van het gebruikte voedsel is van biologische teelt. Al het fruit en de zuivel zijn dat voor 100%. Ook de wijnen die geserveerd worden zijn natuurzuiver. Dat wil zeggen dat er bij de productie van deze wijnen zo min mogelijk sulfiet gebruikt wordt.

Restaurant De Vliegende Schotel is onlangs verhuisd. En is nu gevestigd op het adres Admiraal de Ruijterweg 331, in Amsterdam.