woensdag 20 mei 2020

Maak zelf Actief Beluchtte Compost Thee.

Actief Beluchtte Compost Thee


Actief beluchtte compost thee is niet een thee die je kunt drinken. Grappig genoeg roept het noemen van de naam compostthee altijd die vraag op. "Dat is toch niet om te drinken?". Nee, inderdaad, het is niet om te drinken.
De compostthee wordt gebruikt om de bodem van de (moes)tuin te verbeteren. En kan ook gebruikt worden om de planten te besproeien, zodat deze beter bestand zijn tegen ziektes en plagen.

Hoe maak je nu deze thee? (zie voor bereidingswijze hieronder)
Je begint met een (liefst) biologische compost. Dat kan uit de wormencompost bak komen, maar kan natuurlijk ook van een andere origine zijn. Belangrijk is dat alleen compost gebruikt wordt die af is, het proces van composteren is voltooid.


Wormencompost - ongefilterd
Goede compost ruikt lekker. Heeft een warme geur van aarde. De compost is donker bruin, haast zwart van kleur.

Een goede handvol compost wordt in water opgelost.
Dit kan direct in een emmer water. Maar je kunt ook de compost in een (katoenen) zakje doen.
Zelf gebruik ik oude lakens die ik in stukken knip. Vervolgens bind ik het lapje stof dicht met een stuk touw.Voordeel van het gebruik van een zakje, is dat de compost niet door het water zweeft en bij gebruik van de thee met een plantenspuit, de thee niet eerst gefilterd dient te worden.

Bij de compost wordt nu een zoetstof gedaan. Melasse, Ahoorn Siroop (Maple Syrup), rietsuiker stroop en vruchtensappen kunnen hiervoor gebruikt worden.
De toevoeging van de zoetstof is om als voedsel te dienen voor de levende organismen in de compost.
In de compost zitten namelijk reeds vele  bacteriën en schimmels en andere kleine organismen.
En hier is het juist om te doen, bij het maken van de compostthee.

compostthee brouwen
Na toevoeging van de zoetstof, wordt begonnen met het beluchtten van de compost thee. Vandaar de naam Actief Beluchtte Compost Thee.
Je kunt dit doen door met een stok of iets dergelijks in de emmer te roeren. Echter dit zal lange tijd volgehouden moeten worden.
Makkelijker is het om een aquarium pomp te gebruiken. En dan liefst in combinatie met beluchtingsstenen. Deze worden op de pomp aangesloten en zorgen ervoor dat er heel veel kleine belletjes lucht ontstaan.
Zelf gebruik ik twee beluchtingsstenen wanneer ik de thee maak. Een wordt reeds in de compost gedaan, in het zakje dat dichtgeknoopt wordt. De tweede leg ik op de bodem van de emmer.
Om te zorgen dat het zakje niet gaat drijven kan er een zware steen in het zakje met compost gestopt worden.


Aerobe bacteriën

De organismen die bijdragen aan een gezonde bodem zijn aerobe bacteriën, bacteriën die zuurstof gebruiken om te leven. Deze micro-organismen spelen een belangrijke rol in verbetering van de bodemstructuur (zie ook...)

Om de groei en vermeerdering te bevorderen van deze micro-organismen in ons brouwsel brengen we veel zuurstof in het water, middels de aqueariumpomp.
Na anderhalve dag tot 2 dagen zal de thee gaan ruiken naar aarde. De thee is donkerbruin van kleur en klaar voor gebruik.



Maken van de Actief Beluchtte Compost Thee

Zonder luchtpomp - Roeren:

Materiaal: 1 kopje StadsOogst Wormenpoep op 10 L regen water of kraanwater in een emmer (let op! Gebruik geen chloor-houdend water!)
40 gram palmsuiker of melasse (liefst ecologisch) per 10 L water. 

Instructie: Doe de  Wormenpoep door het water en voeg de zoetstof toe.

Roer vervolgens met een stok voor circa 1 minuut om zuurstof in het water te brengen. Roer eerst in één richting (maak een draaikolk) en vervolgens verander je de draai richting abrupt, waardoor er even chaos in de emmer ontstaat.

Blijf gedurende circa 10 minuten roeren (spierballen!) 
Je thee is klaar voor gebruik!

Om meer micro-organismen te kweken in de thee (vooral schimmels) is het raadzaam om gedurende een dag, om de 20 minuten te roeren. Zie deze film voor verdere uitleg.
Gebruik: De thee is goed als deze zoet ruikt.

Je kunt de thee puur gebruiken of verdunnen tot 1:15.

De compostthee kan op de bladeren van de planten, op de mulchlaag, of op de bodem gesproeid worden.
Ook kan de thee gebruikt worden om planten in te weken voor het verplanten in de tuin.

De thee kan ook gebruikt worden om de potgrond van kamerplanten een 'boost' te geven.

Let op! Dien de thee toe voordat de zon opkomt, of nadat deze onder gaat. Het uv-licht doodt de bacteriën.



Gebruik van de Actief Beluchtte Compost Thee



De Compost thee is op verschillende manieren te gebruiken. Compostthee kan niet te veel gegeven worden. Bij meerdere malen toepassen zal dat geen schade voor de planten opleveren (houdt daarbij wel de vochtbehoefte van de plant in de gaten, ze kunnen wel 'verdrinken')

-Allereerst is de thee (puur of verdund) te gebruiken om de planten water te geven. Er komt zo veel leven in de bodem waar de planten staan en dat even gaat direct een samenwerking aan met de planten. Tevens wordt de bodemstructuur zo verbeterd en dat bevordert het vasthouden van vocht, zuurstof en voedingsstoffen in de bodem
sproeien met compostthee; niet te hoge druk, laat druppels op de plant vallen
-Zo ook kunnen nieuwe planten, alvorens in de grond geplant te worden, in een emmer met compostthee gedompeld worden. Zo komt het leven direct in contact met de wortels van de plant. Precies daar waar ze het meest effect voor de plant hebben voor de voedsel-recycling in de bodem.
-De compost thee kan gebruikt worden om een composthoop te 'boosten'. Er wordt in een keer veel leven in de composthoop gebracht. Meer leven in de hoop helpt het composteringsproces te versnellen.
-De compostthee kan (puur of verdund) gebruikt worden om planten te besproeien. De planten scheiden niet alleen via de wortels 'lok'stoffen voor bacteriën uit, maar ook via het blad.
Door goede bacteriën op het blad te brengen worden schadelijke bacteriën in de toom gehouden. En is de weerstand van de plant tegen diverse plagen groter.
Bij het sproeien op de plant is het raadzaam circa 70% van de plant te bedekken. En daarbij voor- en achterkant van het blad te besproeien met compostthee.

N.B. Gebruik de compostthee niet midden op de dag. De organismen in de thee kunnen niet tegen UV-straling. Zij hebben enige tijd nodig om zich aan een grond deeltje of de plant vast te 'plakken' en een beschermend omhulsel te maken van slijm. Gebruik daarom bij voorkeur de compostthee voor 10 uur in de morgen of tegen het einde van de dag. 
Ook op een bewolkte dag komt er UV-straling door de wolken, dus ook dan niet de compostthee gebruiken.



Wormenpoep uit eigen Wormenhotel




Compostier produceert op kleine schaal de zakjes Wormenpoep. 


Wormenpoep maakt de grond levend! 

In een wormenhotel van Compostier leven duizenden compostwormen. Zij houden van het groenafval dat gevoerd wordt aan het wormenhotel en maken daar de mooiste compost van: Wormencompost. Met hun wormenpoep verrijken ze de grond. 

Nuttige micro-organismen

De compostwormen eten het groenafval, of liever gezegd, de micro-organismen op het groenafval. Zij slikken het deels verteerde groenafval in het wormenhotel in en vermeerderen in hun spijsverteringskanaal de nuttige micro-organismen om deze vervolgens te verteren. Maar in de wormenpoep die zij uitscheiden zitten meer bacteriën dan dat ze inslikten. Op die wijze helpen zij het bodemleven te vergroten in het wormenhotel. Wanneer je de Wormenpoep aan de grond in jouw tuin of bloempot toe voegt verrijk je dus vooral het bodemleven. En op die wijze verbeter je de grond. 

De micro organismen hebben een belangrijke functie in de bodem. Zij transformeren de stoffen die vrijkomen bij het verteren van organisch materiaal naar een vorm die de planten kunnen opnemen. De planten en het bodemleven hebben elkaar nodig en ruilen de voedingsstoffen met elkaar. 

Bacteriën en schimmels houden de grond vast. Zij lijmen de losse gronddeeltjes aan elkaar en zorgen er zo voor dat de bodem niet wegwaait, of weg spoelt bij regen. Gebruik van kunstmest en gif in de bodem maken het bodemleven dood en dit leidt tot bodem erosie. Gebruik van wormencompost helpt juist dit bodem leven bio-divers en sterk te maken. 


Nieuwe zakjes Wormenpoep gemaakt met restjes
gered 'foodwaste' van de KasKantine

Wormenpoep van Compostier


De zakjes Wormenpoep van Compostier worden op kleine schaal geproduceerd voor speciale gelegenheden. De compost wordt gemaakt van organische reststromen uit de stad in wormenhotels van Compostier die wij voeden en  beheren. De Wormenpoep wordt met de hand geoogst, gedroogd en gezeefd, waarna deze verpakt wordt. 

Wij proberen zo veel mogelijk alle cocons ('eitjes met baby wormen) en baby wormen uit de compost te vissen, maar het kan gebeuren dat er toch een compostworm te vinden is in een pakje Wormenpoep. Gebruik om die reden liever de Wormenpoep zo snel mogelijk in jouw tuin, of kijk goed wanneer je deze toevoegt aan jouw kamerplanten, of er niet een verdwaalde compostworm in jouw bloempot belandt. 


Hoe gebruik ik mijn Wormenpoep? 

1. Geef aan je planten in de tuin of aan je kamerplanten.

De wormenpoep is zeer fijn gezeefd en je hebt maar een klein beetje nodig per plant. Aan een grote kamerplant of struik geef je een flinke hand Wormenpoep, rondom de stam verspreid. Je kunt het een beetje door de toplaag roeren, zodat de compost niet uit droogt.

2. Gebruik Wormenpoep om zaden op te kweken.

Je kunt de Wormenpoep ook door potgrond mengen wanneer je planten uit zaad wilt opkweken. Meng dan 15% Wormenpoep door je potgrond.

Maak zelf potgrond met Wormenpoep
en kokosvezel.
3. Maak jouw eigen potgrond.

Door de Wormenpoep toe te voegen aan kokosvezel, kun je zelf ook een potgrond maken. Veel potgrond wordt gemaakt met gebruik van turf die gewonnen wordt uit veengebieden en maken zo kwetsbare natuurgebieden stuk. Kokosvezel is een restproduct en een goed alternatief hier voor. Lees hier meer over het maken van jouw eigen potgrond.

4. Maak Actief Beluchtte Compostthee. 

Ook kun je de Wormenpoep gebruiken om een Actief Beluchtte Compostthee te maken. Lees hier meer over hoe je dat doet en over de voordelen van gebruik van Actief Beluchtte Compostthee.


 Maak zelf de mooiste voeding voor de bodem van jouw tuin!

Je kunt ook zelf Wormenpoep maken met jouw buren samen. Door een wormenhotel van Compostier te plaatsen in jouw straat help je afval te verminderen, breng je de natuur naar je voordeur en maak je voortaan zelf de mooiste compost.

Voor meer informatie over hoe jij ook een wormenhotel kunt plaatsen in jouw straat kun je ons emailen op: info@compostier.nl



Opstarten van het eerste wormenhotel van Amstelveen.