130 jaar oude Plataan op het WG Terrein in Amsterdam West. |
4 nieuwe wormenhotels in Amsterdam West voor buurtcompost initiatieven.
West Begroot.
In Amsterdam West wordt ieder jaar een budget beschikbaar gesteld voor bewoners initiatieven. Dit budget wordt verdeeld door de bewoners van West die hun stem uitbrengen op ingediende projecten.
WºRM Basiq in de Lanseloetstraat in A'dam West. |
Zo werd ook het afgelopen jaar het plan ingediend door een bewoner om meer wormenhotels te plaatsen in Amsterdam West. Het plan kreeg genoeg stemmen en vervolgens werd Compostier gevraagd om 4 nieuwe wormenhotels te plaatsen op locaties waar bewoners al eerder aangegeven hadden een wormenhotel te willen gebruiken.
De gemeente Amsterdam heeft zelf een wormenhotel laten ontwerpen naar aanleiding van het succes met de wormenhotels die Compostier eerder maakte voor de gemeente voor buurtcompost projecten.
Ragna Horn (Projectleider Zelfbeheer/ Groen in de Buurt - Gemeente Amsterdam) verkoos de wormenhotels van Compostier over 'het gemeente model' omdat deze meer robuust zijn en praktischer in gebruik. En vandaag konden de eerste drie op hun nieuwe locatie geplaatst worden.
Bewoners willen composteren
De staf van De Gibraltar Speeltuin inspecteert het nieuwe wormenhotel. |
In een Compostier wormenhotel wordt een bodem aangebracht van koolstofrijkmateriaal, waarop reeds veel microben leven (houtsnippers en herfstbladeren). Deze bodem zorgt voor een goede start van het composteren.
De bodem neemt tevens het vocht op, dat vrij komt bij het composteren.
De groepen buurtcomposteerders leren in een workshop hoe ze het wormenhotel het beste kunnen gebruiken en worden aan de hand gevolgd. Tijdens de opstart fase gaat het ecosysteem door verschillende 'groei-momenten' heen, waarna de levende massa in het wormenhotel stabiel wordt.
Wanneer het wormenhotel goed gebruikt wordt kan er een grote hoeveelheid groenafval verwerkt worden tot rijke wormencompost.
Na een periode van 6 tot 8 maanden kan de eerste compost geoogst worden en verdeeld worden onder de buren, of gedeeld worden met een groen project in de buurt.
Wormenhotel en Rolstoelschommel bij speeltuin De Gibraltar. |
WºRM11 bij het WG Terrein. |
Klein dorp in de stad
Sommige bewoners van het Willemina Gasthuis Terrein (WG Terrein) wonen reeds meer dan 30 jaar op deze unieke locatie in het drukke stadscentrum. Tussen de drukke Overtoom en de Kinkerstraat in ligt deze oase van rust. Met enkele bomen die over de honderd jaar oud zijn en een pleintje waar je even van de stilte kunt genieten.
De bewoners wilden al langere tijd een wormenhotel en nu dankzij West Begroot kon een eerste wormenhotel geplaatst worden bij het oude ziekenhuis.
De groep bewoners van het wg terrein beginnen met dit kleinere wormenhotel. Wanneer het project een succes is, wordt gekeken of er meer wormenhotels in dit kleine stadsdorp geplaatst kunnen worden.
Ongedierte in het wormenhotel.
Reeds sinds 5 jaar is Compostier aan het experimenteren met het bouwen van wormenhotels. Het eerste wormenhotel voor een buurtcompost project werd gebouwd in 2014 voor de Frans Halsstraat. Sindsdien zijn er vele wormenhotels gebouwd, steeds een beetje beter, met de ervaring en feedback van gebruikers om van te leren.
Het is een enkele keer gebeurd dat ook in de Compostier wormenhotels een ongewenste gast werd ontdekt. Een enkele keer waren de kieren tussen het hout te groot geworden door het werken van vers hout (hout van bomen uit de stad gezaagd bij Stichting Stadshout), een andere keer doordat een gebruiker het wormenhotel vergeten was te sluiten. In alle gevallen hebben we deze ervaringen kunnen gebruiken om er voor te zorgen dat er geen ratten in het wormenhotel kunnen komen.
Nieuwe serie wormenhotels van Compostier. Boven: de WºRM11 (links: uitvoering met gerecyceld kunststof en gerecyclede hardhouten vlonder planken gekregen van De Dakdokters + rechts: standaard uitvoering in Douglas hout). Onder: de WºRM Basiq,
VvE plaatst wormenhotel in Amsterdam Noord.
De gemeente maakt veel van deze buurtcompost projecten mogelijk. Met subsidie en fondsen voor projecten die helpen de stad te vergroenen. Maar er zijn ook inwoners van Amsterdam die zelf investeren in een wormenhotel voor eigen gebruik en zo zelf verantwoordelijkheid nemen om hun eigen groenafval te verwerken.
Zo komt er nu aan de Meeuwenlaan in Amsterdam Noord. 6 huishoudens gaan samen compost maken voor de gedeelde moestuin. Super leuk! En we hopen dan ook dat meer VvE's volgen.
Want er gaat nog altijd te veel groen verloren!
Heeft U ook interesse in een wormenhotel voor uw eigen VvE, woongemeenschap, woongroep of appartementencomplex? Stuur ons dan een email !