Oogsten van compost uit de WºRM op onze locatie bij de KasKantine |
Oogsten van wormencompost uit de DHZ WºRM.
Vandaag heb ik mijn eerste wormencompost geoogst uit de DHZ WºRM. De WºRM is het model wormenhotel dat ik speciaal ontworpen heb voor mensen die graag zelf een wormenhotel bouwen voor thuis.
- Wil je zelf ook een WºRM bouwen? Lees dan hier hoe je jouw kopie van de Le Compostier handleiding bestelt.
Houten Wormenhotel.
De WºRM is een compact houten compostmeubel met een klein tuintje bovenop. In het meubel is voldoende ruimte om al de rauwe groente- en fruitresten van een gemiddeld huishouden te composteren tot rijke vermicompost. De restjes worden bovenaan ingeworpen, als de tuinbak is weggeduwd. De compost kan aan de onderkant worden geoogst.
Doordat de compost na enige maanden compacter wordt onderin het meubel, zullen de compostwormen naar boven migreren, waar het versere voedsel ingeworpen is. Wanneer je de compost onderuit het meubel oogst, zullen er dan ook niet veel wormen meekomen met de compost. Zo verstoor je het composteringsproces niet en kunnen de wormen rustig hun gangetje gaan.
Premium compost: rijk aan bodemleven!
Wormencompost is super compost! Het barst van het leven en maakt je bodem blij. De vele micro-organismen in de wormencompost helpen de bodem weer helemaal vitaal te maken en zorgen ervoor dat de organische stoffen en mineralen in de bodem worden omgezet naar een vorm die de planten goed kunnen opnemen.
Een gezonde bodem heeft een complex systeem van organismen die nauw samenwerken: Het Bodem Voedel Web (Lees hier meer over op de website van Marc Siepman). Door jouw eigen wormencompost te maken help je het bodemleven in jouw tuin of moestuin. Een gezond bodemleven zorgt er onder andere voor dat je minder water hoeft te geven aan je planten omdat vocht beter wordt vastgehouden.
Andere voordelen zijn dat er minder plaagdieren en ziektes zullen zijn in de tuin, die je planten kunnen aanvallen. Een gezonde bodem maakt een gezonde tuin.
Gebruik van jouw eigen gemaakte wormencompost.
Wanneer de compost klaar is voor gebruik is deze donker bruin van kleur, rijk zoet (bosgeur) en je kunt niet meer herkennen wat het geweest is. De compost die onderuit het wormenhotel komt kan (vooral bij de eerste oogst uit de DHZ WºRM) nog een beetje nat zijn. Laat deze dan nog enkele dagen 'rijpen' aan de lucht. Als de compost direct lekker rul is (vochtig maar wel korrelig, dus geen blubber) dan kun je deze direct gebruiken.
Natuurlijk kun je de compost direct op de bodem gebruiken. Eventueel kan je de compost iets vermengen met de toplaag. Je hoeft niet diep te graven, beter niet zelfs, want dit verstoord het bodemleven, en dat willen we niet! Eventueel kun je de compost iets afdekken met een mulchlaag, zodat deze vochtig blijft en het bodemleven naar de compost toe komt.
Ook kun je de compost gebruiken in plant gaten. Wanneer je nieuwe planten in je tuin plant, en een gat graaft voor de kluit van de plant, kun je op de bodem van het gat een handje wormencompost doen. Dit brengt direct het juiste bodemleven bij de wortels van de planten.
Ook kun je er voor kiezen om een Actief Beluchtte Compostthee te maken met jouw rijpe wormencompost. De micro organismen die leven in de compost zitten aan de compostdeeltjes vast geplakt. Door de compost op te lossen in water en deze te beluchten met een aquariumpomp met beluchtingssteentjes, kun je de micro-organismen losweken van de deeltjes. Door een zoetstof op te lossen in het water geef je voeding aan de micro-organismen. In combinatie met het zuurstofrijke water groeit de populatie micro-organismen enorm snel. Na twee dagen heb je een super vloeistof die je kunt gebruiken om de bodem te beregenen, of die je op de planten (bladeren en stengels) kunt sproeien.
Actief Beluchtte Compostthee maken: Door actief zuurstof toe te voegen aan het water stimuleer je de groei van nuttige micro organismen |