maandag 14 mei 2018

DHZ WºRM bouwplan + handleiding.

Eerste Handleiding van Le Compostier voor een DHZ WºRM.

(for English look here)

Le Compostier publiceert eerste handleiding voor een DHZ Wormenhotel.

Met gepaste trots en veel plezier presenteer ik mijn eerste gepubliceerde handleiding voor een DHZ Wormenhotel voor huishoudens: De WºRM Single. 

Reeds in het begin, toen ik nog aan het fantaseren was over het maken van meubels die het praktischer en ook stijlvoller zouden maken om organisch afval te composteren in een stedelijke omgeving, wilde ik graag een meubel ontwerpen dat door mensen zelf gebouwd kan worden voor hun eigen huis. Tijdens mijn crowdfunding van vorig jaar was er reeds de mogelijkheid het bouwplan voor een dergelijk meubel te kopen. Het heeft mij nog enkele maanden gekost om dit te realiseren. Maar hier is ie dan toch echt!


Bouwplan & dhz handleiding voor het wormenhotel. 

Het maken van de bouwplannen & handleiding was een grotere opgave dan ik had gedacht en ik ben dan ook erg blij dat ik mijn goede vriendin Ioanna Siviti heb gevraagd om mij te helpen met het maken van de 3d tekeningen. Vooral ook dankzij haar talent als grafisch ontwerper hebben wij een mooi boekje kunnen maken van de bouwplannen & handleiding.

Het was erg leuk om aan dit ontwerp te werken en aangezien dit enkel het eerste model is van een serie die ik als DHZ Handleiding wil aanbieden kijk ik erg uit naar het printen van de volgende boekjes.

Wormenhotel voor enkele huishoudens. 

De WºRM Single is een wormenhotel groot genoeg voor een gemiddeld gezin en kan tot 150 L groente- en fruitafval / compost bevatten. Na een opstart periode van 6 tot 8 maanden kan er begonnen worden met compost te oogsten aan de onderkant van het meubel. De compost wordt geoogst door het deurtje en vervolgens de plastic container te verwijderen en de compost los te krabben. De compost wordt langer in het meubel gelaten om er voor te zorgen dat de compostwormen naar boven gaan voordat we de compost oogsten. De vermicompost zal compacter worden en zal iets drogen wanneer het karton aan de onderkant is verwijderd.


DHZ WºRM Single in de tuin.
Met een klein tuinharkje of een stok kan de wormencompost worden van onderaf losgemaakt zonder de compostwormen lastig te vallen en het composteringsproces te verstoren.

Binnenin de WºRM is het composterende materiaal volledig omgeven met lucht en dit zorgt ervoor dat er goede ventilatie is en dus genoeg zuurstof voor de compostwormen en het composterende materiaal.

Voor het frame en de buitenkant van het meubel is het slim om een type hout te kiezen dat geschikt is voor buitengebruik zonder dat het hout bewerkt dient te worden met een chemisch conserveringsmiddel. Het dikke hout zorgt voor wat isolatie en houdt knaadieren buiten, wanneer de ruimtes tussen de planken klein genoeg wordt gehouden.

We hebben het meubel getest in tuinen waar knaagdieren in grote getalen komen en wij hebben nog geen sporen kunnen ontdekken dat de dieren het meubel binnenkomen.

Tuintje bovenop. 

Schuif de tuin weg om GFT-afval
in het wormenhotel te doen. 
Het tuintje bovenop het wormenhotel heeft drie functies.

Eén daarvan is vrij duidelijk, namelijk het geven van ruimte aan planten. Liefst nuttige planten die gebruikt kunnen worden in de keuken of in het wormenhotel zelf om het composteren te versnellen. Ook bloeiende planten voor bestuivende insecten zijn een mooie keuze voor bovenop het wormenhotel. 

De tweede functie is dat het de toegang is tot de composteer kamer. Door de tuinbak weg te duwen kun je de WºRM openen en kan GFT-afval ingeworpen worden. 'Groen afval' en 'bruin afval' zoals karton en zaagsel worden gemengd om te zorgen voor een goede balans tussen stikstof en koolstof binnenin.

De derde functie is om the helpen om de temperatuur binnenin het meubel te temperen. Wanneer het erg warm is koelt het verdampen van water in de tuin het meubel en wanneer het erg koud is houdt de tuin de ergste kou buiten. 

De tuin heeft een overloop waardoor een teveel aan regenwater weg kan lopen naar de straat. 


Natuurlijke materialen.

Om de WºRM te bouwen heb ik zoveel mogelijk gekozen voor natuurlijke materialen. Je kunt het meubel op nog duurzamer wijze bouwen door te kiezen voor tweede hands hout, ijzerwaren en plastic container. 

Ik verkies natuurlijke materialen over plastic of staal omdat ik ze mooi vind, ze makkelijk te vinden zijn en makkelijk te verwerken zijn. Aan het eind van hun levensloop worden deze materialen weer deel van de natuurlijke cirkel en kunnen makkelijk vervangen worden. 

Voor frame en buitenkant koos ik Douglas hout en voor de binnenkant Bamboo stokken. Het materiaal dat direct in contact komt met het composterende materiaal kan beter niet natuurlijk zijn, aangezien dat dan meteen zal vergaan. Om die reden worden de bamboo stokken gebruikt om Anti Worteldoek te verstevigen als binnenwand. Ook de container onderin is van voedsel veilig kunststof omdat deze het vocht zal opvangen dat mogelijk vrijkomt en ook gebruikt wordt om de compost op te vangen bij het oogsten.

De tuinbak bovenop kan gemaakt worden van watervast-verlijmd multiplex en kan bedekt worden met bijvoorbeeld EPDM. Zelf heb ik nu gekozen voor watervast betonplex met een water-doorlatende laag kunststof als extra bodem voor de afwatering. 


Vul de tuinbak met ecologische moestuingrond
of met jouw zelf gemaakte potgrond

De DHZ WºRM Handleiding gebruikt het metrisch stelsel.  

Aangezien ik in Nederland woon heb ik materialen gekozen die hier voor handen zijn. De maten en vorm van materialen in andere landen kunnen verschillen. De maten in deze handleiding worden gegeven in cm en mm en mogelijk dien je deze maten om te rekenen naar een ander meetstelsel. Het kan ook zo zijn dat je (enkele) maten moet aanpassen omdat de materialen die jij zult gebruiken verschillen. 

De tekeningen die wij in het boekje hebben gebruikt zijn duidelijk (wij hopen dat je dat ook zult vinden) en het zou niet moeilijk moeten zijn dit meubel te bouwen voor een ieder met enige ervaring als timmerman. Als je nog geen ervaring hebt is dit misschien een mooi project om die te krijgen ;) In ander geval vraag aub iemand met ervaring te helpen bij jouw bouwproject. 

Hoe krijg je jouw kopie van deze eerste Le Compostier DHZ Handleiding? 

De prijs voor dit boekje is € 26,- exclusief verzendkosten (voor verzendkosten zie informatie hieronder).

De handleiding is nu beschikbaar in boekvorm in het Nederlands en in het Engels. Je kunt jouw kopie bestellen door een email te sturen met jouw naam en postadres naar: info@compostier.nl. Of door direct het bedrag voor het boekje + verzendkosten over te maken naar: 

Rowin Snijder
Bank rekening number: NL50 TRIO 0197 7640 96
Voor internationale overboekingen BIC: TRIONL2U

Vermeldt a.u.b. bij jouw betaling: 
WºRM Single - english / nederlands - jouw post adres. 

verzendkosten: 
€ 3,00 binnen Nederland
€ 4,70 buiten Nederland 

(het boekje zal verstuurd worden op de eerste maandag nadat we jouw betaling hebben ontvangen).

N.B.! Het boekje is bedoelt om voor privé gebruik een wormenhotel te bouwen en niet om dit bij (commerciele) ondernemingen gebruik van te maken. Wil je een wormenhotel plaatsen bij jouw onderneming, neem dan eerst contact met ons op via: info@compostier.nl

Waarom een papieren print en niet digitaal? 

Tegenwoordig wordt veel gedigitaliseerd en virtueel gemaakt. Zelf lees ik echter het beste vanaf papier. Maar voornamelijk omdat de wormenhotels een manier zijn om ons weer met de tastbare en natuurlijk omgeving in contact te brengen heb ik voor een tastbare handleiding gekozen. Eén waarvan je een bladzijde omslaat voor iedere volgende stap. 

Wat heeft een grotere impact op het milieu? Printen op papier of elektronische opslag? Ik ben er niet zeker van. Wanneer jij jouw WºRM gaat gebruiken hoop ik dat de positieve impact hiervan enige 'schade' die het maken en versturen van het boekje aan het milieu heeft gedaan teniet doet en ik hoop dan ook dat je de compost zult gebruiken om vele planten en bomen te laten groeien en zo jouw eigen wereld een stukje groener maakt met gebruik van jouw zelfgemaakte wormenpoep. Eerste DHZ WºRM gemaakt door Johan met
gebruik van de DHZ Handleiding van
Le Compostier. 

WºRM Single 
Handleiding + Bouwplan voor  Le Compostier's 1e  DHZ Wormenhotel

Wormenhotel ontwerp door Rowin Snijder
Tekst door Rowin Snijder
3d tekeningen & grafisch ontwerp door Ioanna Siviti

ISBN: 9789492992000

een uitgaven van Le Compostier Publishing. 
Alle rechten zijn voorbehouden. 


10 opmerkingen:

 1. Dag Rowin, ik zie dat jij veel tijd hebt geinvesteerd in de doorontwikkeling van een wormenhotel-ontwerp. Het lijkt me precies wat ik (met onze kinderen) zelf zou willen bouwen. Dus ik zou graag jouw bouwtekening willen kopen. Ik hoor graag. Groet, Dennis Pel

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Dennis, dank voor het compliment. Zodra de betaling binnen is sturen wij jouw boekje op. Veel plezier met het bouwen! Erg leuk als je wat foto's wilt delen van jullie bouwproject en natuurlijk ook als het af en ingebruik is. Groet en succes!

   Verwijderen
 2. Hi Rowin,

  Wij hebben zojuist een VVE-vergadering gehad en ik mag een wormenhotel bouwen! Wij hebben er zelf al eentje in onze schuur (3 plastic bakken op elkaar) maar nu willen we natuurlijk een mooie grote houten bouwen.

  Ik denk dat er zo'n drie gezinnen mee gaan doen. Redden we het dan met deze bouwtekening?
  En hoe gaat het in de zomer? Kan het wormenhotel in de zon staan? De bewoners zijn namelijk erg bang voor stank. Mensen zijn ook bang dat er ratten op afkomen. Ik als initiatiefnemer zie al die hobbels natuurlijk niet/minder, maar wilde je het toch vragen, hopelijk kan je me hiermee helpen?

  Alvast dank je wel en groetjes,

  Liesje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Liesje,

   Heel leuk! Het model waarvoor ik hier het boekje aanbied is niet groot genoeg vrees ik. Een dubbele variant zou beter in de buurt komen. Ik heb daar nog niet het bouwplan voor gereed helaas, maar zit wel in de planning. Misschien kun je me een mailtje sturen, dan kan ik je daar wat meer informatie sturen. Of stuur even een pb via facebook: https://www.facebook.com/lecompostier/?ref=bookmarks

   Groetjes!

   Verwijderen
  2. Hoi Liesje,

   Inmiddels hebben wij twee modellen die wij ook als bouwpakket gaan aanbieden: De WºRM3 & de WºRM21. De WºRM3 is perfect voor jouw situatie. Groet! Rowin.

   Verwijderen
 3. Reacties
  1. Hoi Jan Willem! Het boekje is zojuist op de post gegaan. Hoop dat het snel bij je is. Groetjes!!

   Verwijderen
  2. He die Jan Willem. Is er al iets gebouwd met het boekje? Ben reuze nieuwsgierig!

   Verwijderen
 4. en wat als je het zelf niet kan maken?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Petra,

   Excuus voor het late antwoord... Inmiddels hebben we een tweetal modellen die wij als bouwpakket gaan aanbieden voor kleine & grote groepen buurtcomposteerders. Het model voor 3 huishoudens is de WºRM3. Dat voor groepen tot 21 huishoudens, je raad het al, is de WºRM21. Stuur ff een bericht als je meer informatie wenst te ontvangen. Groet! Rowin.

   Verwijderen