dinsdag 30 december 2014

Le Compostier smeert het op de muren

 

 

 Leemstuc - een gezonde en mooie keuze voor de bekleding van wanden





Leem is een heerlijk materiaal. Het komt zo uit de grond en als je het een beetje nat maakt, kun je er heerlijk mee boetseren. Leem wordt al sinds mensenheugenis gebruikt om huizen mee te bouwen.
Leem laat zich makkelijk verwerken en is vrij makkelijk verkrijgbaar.

Maar leem is ook een materiaal dat bijdraagt aan een fijne woonomgeving. Is anti-allergeen, anti-schimmel en helpt het klimaat in de woning te verbeteren.

Een van de redenen waarom leem zo een fijn materiaal is om in te wonen, is dat het voor 50 procent uit zuurstof bestaat en voor 40 procent uit silicum (dat is hetzelfde percentage silicium als in het mensenlijk lichaam). Deze samenstelling zorgt ervoor dat het materiaal goed ademend is en een prettig gevoel geeft.
Leem kan veel vocht opnemen uit de lucht en ook weer vrijgeven, in het geval dat de lucht te droog wordt.
Ook helpt leem de temperatuur te modereren. In de zomer helpt het de ruimte koel te houden, in de winter houdt het warmte vast.

Carl Giskes, een Duitse kunstenaar, die veel gedaan heeft voor het bekend maken van leem en zijn positieve eigenschappen, richtte in het begin van de jaren '90 het bedrijf Leembouw Nederland op. Die naam veranderde later in de huidige naam Tierrafino.
Tierrafino produceert sindsdien mooie en duurzame leemproducten. Met de warme aardekleuren van deze fijne materialen zijn speelse, maar ook strakke en moderne interieuren te creeeren.

Een lust voor het oog en heerlijk om in te vertoeven.


 

Leemstuc in een koeienstal






Deze week had ik het genoegen samen met Armin Ardi, van Leenbouw.org een oude koeienstal om te toveren tot een heerlijke woonruimte.


Over een ondergrond van isolerende houtvezelplaten van Pavatex wordt in meerdere lagen de leem aangebracht.

Basislaag bruine leem over houtvezelplaat



In de basisleem, die bruin of rood kan zijn, zit stro. Het stro maakt de leem steviger en verhoogt de isolerende waarde van het leem.



jute als bewapening in 't leem











Om de dikke laag basisleem extra te verstevigen, zijn er hier vellen van jute in de leem aangebracht. Die worden in de nog natte leem gestreken.


Uiteindelijk wordt de bruine leem afgewerkt met een van de fijnere leemproducten van Tierrafino. En krijgt de muur zijn uiteindelijke kleur. De finishlaag is stuc en kleur in-een.

Resultaat na een laag leem.


Bouwmateriaal, restmateriaal en afval.


Zelden koop je precies genoeg. Precies inschatten hoeveel je nodig hebt is meestal niet zo makkelijk. Niet als je gaat koken, maar zeker niet als je aan het bouwen bent.
Te weinig is ook niet fijn, maar met een beetje over doe je meestal ook niet veel meer.

En zo gaat dat ook in het groot, in de bouw. Vele tonnen aan nieuwe, ongebruikte materialen, gaan direct de vuilcontainer in. Puur en alleen omdat bewaren te duur is.

Arie van Ziel (Studio Content), levert vanuit zijn mobiele kantoor een bijdrage aan het oplossen van het probleem van de restmaterialen bij de bouw. Zo heeft hij een aantal organisaties helpen opstarten die met de resten van de bouw aan de slag gaan.
Het bedrijf Buurman is een tweedehands bouwmarkt. Zij samelen resten van bouwprojecten in en verkopen deze door.  Een ander initiatief van Arie van Ziel is een collectief van ontwerpers en architecten dat gebruik maakt van restmaterialen, met de toepasselijke naam De Bende.

Bij een natuurlijk bouwmateriaal zoals leem, hoef je je geen zorgen te maken over afval en restpartijen. De leem (mits onder gunstige omstandigheden bewaard) is onbeperkt houdbaar en kan ook keer op keer hergebruikt worden.

Is er wat materiaal over gebleven na een klus, en is er niet de mogelijkheid het te bewaren? Dan is er vast wel een moestuin in de buurt die het zal willen verwelkomen om de bodem te helpen verrijken.
Leem is van nature vol voedingsstoffen voor de planten en helpt de capaciteit van de bodem te vergroten om vocht en zuurstof vast te houden.



Van de klus met Armin Ardi is een klein aantal emmers vol leem overgebleven. Deze leem is nu verspreid over enkele moestuinbedden van onze buurtmoestuin Sweetgrass in de Polder




Leem - de resten gaan bij de planten in onze moestuin Sweetgrass in de Polder





Geen opmerkingen:

Een reactie posten