woensdag 14 juni 2017

Compost uit een 5 sterren hotel

Composteren bij Restaurant en Hotel


De keuken van COCO-MAT hotel Nafsika
Steeds meer chefs kiezen lokale en ecologisch verbouwde producten in hun keukens om
te gebruiken in hun met zorg bereidde maaltijden & lunches. Het is zonde dat de resten van deze mooie producten niet dezelfde zorg krijgen.

Met een Wormenhotel op locatie kunnen de resten gemakkelijk verwerkt worden tot de mooiste compost: Wormencompost (Vermicompost).

De compost wordt door het bedrijf zelf gebruikt in de eigen moestuin om producten te verbouwen voor de eigen keuken. Als het restaurant of hotel niet over een tuin beschikt, wordt de compost opgehaald en gebruikt om elders producten voor de eigen keuken te produceren.

Le Compostier ontwerpt maatwerk wormenhotels voor restaurants en hotels en ondersteunt het composteren.

Lokaal, circulair en ecologisch


De trend is om steeds meer producten uit de eigen regio te halen. Hoe dichterbij, hoe beter. 

Korte voedselketens zorgen voor een kleinere koolstofvoetafdruk en ook voor een hechtere band tussen producent en gebruiker. Dit heeft weer een effect op de samenleving als geheel. We leren elkaar weer kennen. 
De chef van COCO-MAT hotel
Nafsika in Athene gebruikt
het wormenhotel

Door het circulaire denken te introduceren gaan we steeds meer op zoek naar manieren om reststromen om te buigen naar nuttige toepassingen en wordt afval niet langer als dusdanig gezien, maar als grondstof voor nieuwe producten en als een kans voor nieuwe economische activiteiten. 

Ecologisch geproduceerde producten dragen bij aan een betere bodem en aan biodiversiteit. Doordat er beter voor de bodem gezorgd wordt zijn deze producten rijker aan vitaminen, sporen-elementen en mineralen én dus ook méér voedzaam. 

Door de reststromen van keukens van restaurants en hotels lokaal, op circulaire- én op ecologische wijze te verwerken wordt iedereen er beter van en blijven waardevolle stoffen behouden in de voedselkringloop. 


De chef wordt boer


Chefs van vooruitstrevende restaurants vinden het belangrijk dat zij weten hoe de producten die zij in de keuken gebruiken geproduceerd zijn en slaan zelf 'aan het boeren'. 

Restaurant en Kwekerij De Kas in Amsterdam is daar een goed voorbeeld van. Zij verbouwen de kruiden en groenten zelf in de kas en in de volle grond op hun eigen land in de Beemster. Zo kunnen zij er zeker van zijn dat de producten super vers zijn.  
De Kas heeft ook een ruimte in de tuin gereserveerd om te composteren en maakt compost voor de eigen tuin. 


Composteren op locatie. Eerste Wormenhotel van Le Compostier
bij restaurant Haddock - Zeeburgereiland -
Amsterdam 
Le Compostier start met een eerste serie wormenhotels geplaatst bij restaurants en hotels in en rondom Amsterdam.

De eerste pilot met een wormenhotel van Le Compostier bij een restaurant startte twee jaar terug en is goed verlopen. Restaurant Haddock heeft een van de eerste ontwerpen van Le Compostier uitgeprobeerd op het Zeeburgereiland. De ervaringen met deze pilot en die van de buurtcompost projecten in Amsterdam hebben de ontwerpen van de wormenhotels helpen verbeteren. 

Door op locatie te composteren hoeft er minder afval vervoerd te worden. Dit scheelt in uitstoot van schadelijke stoffen in de stad. 

Wanneer het organisch afval composteert, vermindert het volume enorm! De compost kan maandelijks geoogst worden en wordt direct gebruikt of wordt opgehaald en in de stad gedistribueerd.

Scandinavian Embassy

Bij Scandinavian Embassy kun je terecht voor een heerlijke kop koffie en ontbijt, lunch & op afspraak maken ze een fantastisch diner voor jou en je gezelschap gemaakt met lokale seizoensproducten. 

Deze maand start ook Scandinavian Embassy met het composteren van het snijafval uit de keuken in een wormenhotel van Le Compostier. 

Voor hun binnentuin werd een apart ontwerp gemaakt en de compost zal gebruikt worden om daar hun eigen producten te verbouwen. 


Hotels en restaurants vergroenen en verduurzamen


Op 9 mei j.l. nam ik deel aan het evenement dat de gemeente Amsterdam organiseerde om hoteleigenaars te informeren over mogelijkheden om hun onderneming te verduurzamen. 

Hotels én restaurants maken op het moment grote sprongen in het verduurzamen en integreren groen en duurzaam ontwerp in hun bedrijfsvoering. Groene daken, eetbare daken, fietsen en zelfs een kas als bovenste verdieping zijn enkele voorbeelden van het vergroenen van hotels en restaurants. Enkele voorbeelden van groene hotels in Amsterdam:


Element Hotel

vind er méér met de Green Key!Geen opmerkingen:

Een reactie posten