Buurtcompost


Le Compostier wormenhotel buurtcompost Amstelveen
Feestelijke opening van het wormenhotel in Amstelveen - Urban Composter 
Ontwerp van Le Compostier ©2017 


Composteren op de hoek van de straat 


Buurtcomposteren: ken je buren & help de bodem!
Opening buurt compost project in samenwerking met
stichting Amstergaard


In de stad maken we met elkaar een heleboel afval. Afval dat voor een groot gedeelte uit organisch materiaal bestaat. Het gft-afval in veel steden verdwijnt nu nog samen met het rest afval in de prullebak. En dat is zonde.

Gft-afval is namelijk een waardevol goed. Wanneer het op de juiste wijze gecomposteerd wordt kan het gebruikt worden om de buurt te vergroenen en voor voedselproductie in en rondom de stad.

Buurten worden Circulair

Met een Wormenhotel voor de buurt maken buren samen een waardevol goed van hun eigen gft-afval en kunnen de wormencompost (= wormenpoep) gebruiken om de bodem van hun tuin, moestuin of bloempotten te verrijken.
Er onstaat een mooie kringloop in de buurt.

compostwormen wormenhotel wethouder Peter Bot checkt wormen in
Wethouder Peter Bot 'checkt de compostwormen in' -
jong en oud vinden de wormen spannend!

Een Wormenhotel voor de buurt


Een wormenhotel is een houten meubel waarbinnen een klein eco-systeem wordt nagebootst. De compostwormen zijn de meesters van het composteren en  in het goede klimaat binnen in het wormenhotel maken zij samen met de micro-organismen de mooiste compost van het gft-afval van de buurt.

De compostwormen verteren het organische materiaal en na enige maanden oogst de buurt samen de compost. De compost wordt verdeeld en aan de grond van de tuin of bloempot toegevoegd.




Plek voor groen op het Wormenhotel

Op het meubel is ook ruimte voor groen. Bovenop is ruimte voor een tuin waarin nuttige planten voor het composteren naast eetbare planten groeien. Kruiden en bloemen die gebruikt kunnen worden in de keuken kunnen zo geplukt worden door de buren.





Ook de zijwanden van het compostmeubel kunnen als tuin fungeren. De wanden kunnen gevuld worden met grond en compost geven ruimte aan bijvoorbeeld Aardbeien, mediterrane kruiden en zelfs eetbare paddestoelen zoals Oesterzwammen.

Door bloemen te planten worden ook bestuivende insecten geholpen.





Super compost

Wormencompost (ook wel vermicompost genoemd) is een super compost.
Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat het gebruik van wormencompost zeer veel voordelen heeft. De wormencompost is zeer rijk aan bodemleven.

Bodemleven zijn alle kleine organismen (micro-organismen) die samen het bodemvoedselweb vormen. Bacteriën, schimmels en andere kleine organismen werken samen om stoffen in de bodem te recycelen en beschikbaar te maken voor de planten in de tuin.
Dit bodemleven helpt ook om vocht vast te houden in de bodem en om plant ziektes tegen te gaan.

De structuur van de wormencompost is zeer complex en dit helpt de bodemstructuur te verbeteren. Hierdoor blijven nutriënten beter bewaard in de bodem en spoelen deze niet weg. Een verbeterde structuur maakt hem makkelijker voor planten om in de bodem te wortelen en helpt ook vocht en lucht vast te houden in de bodem.

Probeer het een keer uit en zie hoe blij je planten van de wormencompost worden!





Wormenhotel in Amsterdam Oost -
Community Composter
©2017 Le Compostier

Leer je buren kennen en maak iets moois van de buurt

In veel grote steden is er weinig contact tussen buurtgenoten. Mensen leven soms geheel in een isolement temidden van de drukke stad.

Een wormenhotel heeft een wonderlijk effect op buurten. Zodra er een wormenhotel geplaats is, komen de mensen vanzelf vragen wat het meubel is, waar het voor dient en of ze het ook mogen gebruiken.
Velen willen graag iets goeds doen voor het milieu en doen er graag hun gft-afval in.

Een buurtcompost-project verbindt de buurtgenoten. Voordat de deelnemers het wormenhotel kunnen gebruiken krijgen zij een uitgebreide workshop waarin de werking van het compostmeubel wordt uitgelegd en elkaar leren kennen. Een goede verzorging van het wormenhotel is zeer belangrijk. En dat valt of staat met een goede samenwerking van de gebruikers.
Deelnemers nemen er grote trots in om voor hun 'huisdieren' te zorgen en er worden dan ook al snel over en weer tips gegeven over het gebruik van het wormenhotel.

Wanneer de compost klaar is om geoogst te worden is dat vaak reden voor een klein straat feestje!







Buurten vergroenen met een Wormenhotel


Het Wormenhotel maakt vruchtbare compost die gebruikt wordt om de buurt te vergroenen. De tuinen worden gezonder, maar het composteren geeft ook de impuls om zelf meer voedsel te gaan verbouwen in de stad.



wormenhotel Josef Israelskade Amsterdam Compost buurtcompost
Nieuwsgierige blikken bij de plaatsing van het Wormenhotel
aan de Josef Israelskade in Amsterdam

buurtcompost Josef Israelskade Amsterdam Compost
Trots op hun eigen Wormenhotel - Streetcorner Composter
ontwerp van Le Compostier ©2017 

Steeds meer gemeentes gaan buurtcomposteren

In navolging van de succesvolle Amsterdamse buurtcompost-projecten waar Le Compostier de wormenhotels voor ontwierp en die mede geïniteerd en begeleid zijn door Rowin Snijder, gaan steeds meer gemeentes buurtcompost projecten opzetten met wormenhotels.

De gemeente Amstelveen deed reeds de stap en daar is zojuist het eerste wormenhotel geopend. De gemeente Diemen is als volgende aan de beurt.

Wilt U ook een wormenhotel in uw gemeente?

Veel gemeentes zijn nu aan het onderzoeken hoe ze het gft-afval beter kunnen verwerken. Daarbij is het vaak ook mogelijk om delen van het publieke groen te adopteren en deze combinatie geeft mogelijkheden om het gft-afval lokaal in te zetten om uw buurt groener en eetbaarder te maken. Wilt U meer weten over hoe een buurtcompost project te starten? Neem dan contact met ons op en wij kijken graag met U mee om dat mogelijk te maken.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten