maandag 12 juni 2017

Buurtcomposteren in een wormenhotel op de hoek van de straat


Le Compostier wormenhotel buurtcompost Amstelveen
Feestelijke opening van het wormenhotel in Amstelveen -
Urban Composter
Le Compostier ©2017 

Composteren op de hoek van de straat 


verticale tuin wormenhotel buurtcomposteren in Amstelveen

Ken je buren & help de bodem!


In de stad maken we met elkaar een heleboel afval. Afval dat voor een groot gedeelte uit organisch materiaal bestaat. Het gft-afval in veel steden verdwijnt nu nog samen met het rest afval in de prullebak. En dat is zonde.

Gft-afval is namelijk een waardevol goed. Wanneer het op de juiste wijze gecomposteerd wordt kan het gebruikt worden om de buurt te vergroenen en voor voedselproductie in en rondom de stad.

Met een Wormenhotel voor de buurt maken buren samen een waardevol goed van hun eigen gft-afval en kunnen de wormencompost (= wormenpoep) gebruiken om de bodem van hun tuin, moestuin of bloempotten te verrijken.

Een wormenhotel is een houten meubel waarbinnen een klein eco-systeem wordt nagebootst. De compostwormen zijn de meesters van het composteren en  in het goede klimaat binnen in het wormenhotel maken zij samen met de micro-organismen de mooiste compost van het gft-afval van de buurt.

De compostwormen verteren het organische materiaal en na enige maanden oogst de buurt samen de compost. De compost wordt verdeeld en aan de grond van de tuin of bloempot toegevoegd.


Urban Composter in Amstelveen
Ontwerp van Le Compostier
©2017 Le Compostier
Eenvoudig toedienen van het gft-afval
via de ruime opening.
©2017 Le Compostier

Super compost

Wormencompost (ook wel vermicompost genoemd) is een super compost. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat het gebruik van wormencompost zeer veel voordelen heeft. De wormencompost is zeer rijk aan bodemleven. Bodemleven zijn alle kleine organismen (micro-organismen) die samen het bodemvoedselweb vormen. Bacteriën, schimmels en andere kleine organismen werken samen om stoffen in de bodem te recycelen en beschikbaar te maken voor de planten in de tuin.
Dit bodemleven helpt ook om vocht vast te houden in de bodem en om plant ziektes tegen te gaan.

De structuur van de wormencompost is zeer complex en dit helpt de bodemstructuur te verbeteren. Dit helpt ook vocht en lucht vast te houden in de bodem.

Probeer het een keer uit en zie hoe blij je planten van de wormencompost worden!

Wormenhotel in Amsterdam Oost -
Community Composter
©2017 Le Compostier

Leer je buren kennen en maak iets moois van de buurt

In veel grote steden is er weinig contact tussen buurtgenoten. Mensen leven soms geheel in een isolement temidden van de drukke stad.

Een wormenhotel heeft een wonderlijk effect op buurten. Zodra er een wormenhotel geplaats is, komen de mensen vanzelf vragen wat het meubel is, waar het voor dient en of ze het ook mogen gebruiken.
Velen willen graag iets goeds doen voor het milieu en doen er graag hun gft-afval in.

Een buurtcompost-project verbindt de buurtgenoten. Voordat de deelnemers het wormenhotel kunnen gebruiken krijgen zij een uitgebreide workshop waarin de werking van het compostmeubel wordt uitgelegd en elkaar leren kennen. Een goede verzorging van het wormenhotel is zeer belangrijk. En dat valt of staat met een goede samenwerking van de gebruikers.
Deelnemers nemen er grote trots in om voor hun 'huisdieren' te zorgen en er worden dan ook al snel over en weer tips gegeven over het gebruik van het wormenhotel.

Wanneer de compost klaar is om geoogst te worden is dat vaak reden voor een klein straat feestje!

wormenhotel Josef Israelskade Amsterdam Compost buurtcompost
Nieuwsgierige blikken bij de plaatsing
van het Wormenhotel aan 
de Josef Israelskade in Amsterdam

buurtcompost Josef Israelskade Amsterdam Compost
Trots op hun eigen Wormenhotel -
 Streetcorner Composter
ontwerp van Le Compostier ©2017 

Steeds meer gemeentes gaan buurtcomposteren

In navolging van de Amsterdamse buurtcompost-projecten waar Le Compostier de wormenhotels voor ontwierp gaan steeds meer gemeentes buurtcompost projecten opzetten met wormenhotels.
In Amstelveen is zojuist het eerste wormenhotel geopend en Diemen is als volgende aan de beurt.

Wilt U ook een wormenhotel in uw gemeente?

Veel gemeentes zijn nu aan het onderzoeken hoe ze het gft-afval beter kunnen verwerken. Daarbij is het vaak ook mogelijk om delen van het publieke groen te adopteren en deze combinatie geeft mogelijkheden om het gft-afval lokaal in te zetten om uw buurt groener en eetbaarder te maken. Wilt U meer weten over hoe een buurtcompost project te starten? Neem dan contact met ons op en wij kijken graag met U mee om dat mogelijk te maken.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten