woensdag 13 juni 2018

Een Wormenhotel op School

De Natuur als Leermeester op School.  

Natuurlijke Speeltuin van de
Annie M.G. Schmidtschool
in Amsterdam (hier nog in aanleg).



Steeds meer basisscholen vergroenen. Door het schoolplein op natuurlijke wijze in te richten, door een groene wand te maken in de aula of door zelfs met de hele klas naar buiten te gaan als het mooi weer is en daar les te geven.

Leerlingen genieten van de lessen in en over de natuur en zijn meer ontspannen en blij zo lijkt wel op groene scholen. 

Het verduurzamen van de scholen is een belangrijk onderdeel in het vergroenen van de scholen. Er is op veel scholen nog veel winst te maken door voor hernieuwbare energie te kiezen en door beter afval te gaan scheiden. Wanneer het GFT-afval goed gescheiden wordt en wordt gecomposteerd in een wormenhotel geeft dit een goede impuls aan de leerlingen om ook het andere afval beter te scheiden en leren ze meteen over de natuurlijke kringloop. Dubbel zo mooi als de compost ook nog eens in de moestuin van de school gebruikt kan worden. 






De Zwanenbloem, groene school met Zonnestroom en Wormenhotel.


De Zwanenbloem is zo'n school die al enkele jaren grote stappen zet in het verduurzamen van hun school. De school wekt zelf zonnestroom op en heeft een natuurlijk speelplein laten aanleggen. Naast de school liggen mooi onderhouden moestuintjes waarin de kinderen leren hoe groenten en fruit groeien en zij verzorgen samen het eetbare groen. Sinds een maand is daar nu ook een Wormenhotel van Le Compostier aan toegevoegd. 

Boompje klimmen op het natuurlijke schoolplein.

Als kinderen met natuur en natuurlijke vormen mogen spelen geeft dat veel vrijheid en stimuleert creativiteit. Hoe heerlijk als je als kind nog een beetje vies mag worden en je mag bezeren aan een tak of een stronk om daar van te leren en behendiger te worden. 

Wanneer kinderen meer tijd tussen het groen doorbrengen zullen zij meer ontspannen zijn en dat bevordert ook het vermogen om te leren en kennis op te nemen in de lessen. 

Veel tijd doorbrengen buiten het klaslokaal dus! 

De kinderen van de Zwanenbloem kunnen de planten
vanuit de klas zien groeien. 






Leren waar je eten vandaan komt.


Hoe vaak hoor je wel niet dat kinderen in de steden niet meer weten waar hun eten vandaan komt. Chocolade melk komt van bruine koeien? En broccoli groeit in plastic? 

Door zelf op het land te werken, hun handen vies te maken en de vruchten te plukken van het werk in de tuin krijgen kinderen een beter contact met de natuur en ons voedsel. En het is ook nog eens heel erg leuk om samen buiten bezig te zijn in de tuin. 

De kinderen van de Zwanenbloem doen dat in ieder geval met veel plezier. Dat was ook goed te zien toen zij het nieuwe wormenhotel in ontvangst namen. De plek van het wormenhotel was mooi versierd en de wormen werden met gedichten ontvangen. 




Feestelijke opening van het Wormenhotel bij de Zwanenbloem.





Natuurlijke speeltuin in de stad.  
Freek (initiatiefnemer van het wormenhotel) en Tom
zijn de vaders die het composteren begeleiden op de school. 



Ook de Annie M.G. Schmidtschool heeft onlangs haar schoolplein geheel gerenoveerd en omgetoverd tot een natuurlijke speeltuin. Jan van Schaik van Zandraket maakte het ontwerp en legde de tuin aan. 

Er zijn meerdere speelse elementen te vinden in de tuin waaronder een bouwhoek, een ontdekkingshoek, een keukentje en een vijver (met hoog hek erom zodat de kleintjes er niet invallen). Overal zijn natuurlijke vormen gebruikt, groeien planten en bloemen, liggen dode boomstammen om op te klouteren en ook het gehele klimkasteel is gebouwd met boomstammen. Het is een feest om er door heen te lopen en te zien hoe de kinderen spelen in deze natuurlijke omgeving. 


Karton scheuren tijdens de workshop.

Sinds eind vorig jaar staat er ook bij de A.M.G. Schmidtschool een wormenhotel. De kinderen zullen in groepjes het composteren uitvoeren onder begeleiding van enkele ouders. Ook de leraren doen mee natuurlijk en om te leren hoe ze het wormenhotel goed kunnen gebruiken in hun lessen over duurzaamheid kregen zij vandaag een workshop van Le Compostier. 


Bij de A.M.G. Schmidtschool zullen de verschillende onderdelen van de tuin door verschillende groepen worden verzorgd. Zo krijgen alle kinderen een keer de verantwoordelijkheid over een deel van de tuin en leren ze hoe met de planten en dus ook de compostwormen om te gaan. De compost wordt geoogst en daarna gebruikt in de schooltuin. 





Vijver en wormenhotel op het schoolplein. 


Mooie vetplanten bovenop het wormenhotel.


Nog meer voorbeelden van groene leeromgevingen: 


The Green Living Lab - Een groene oase in het hart van het financiële centrum van Amsterdam. Een laboratorium voor jong en oud om te ervaren en ontdekken hoe groen in de stad ons leven gezonder kan maken. 

The Green School - Misschien wel de groenste school op de planeet. 




Maak zelf een groen schoolplein:


Jufjanneke - Met ontwerpschema en groepsplan.

Groene Schoolpleinen.nl - Een website vol met voorbeelden hoe je jouw schoolplein kan vergroenen.

Fonds 1818 - Een platform dat groene schoolpleinen stimuleert in de regio Den Haag. (Ook andere steden hebben fondsen om het vergroenen van schoolpleinen te stimuleren. Informeer ernaar in jouw eigen stad of gemeente). 

Pinterest - Voorbeelden van natuurlijke klaslokalen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten