Buurtcomposteren heeft er weer een plek bij in Amsterdam
In navolging op de compost-pilot met het allereerste wormenhotel voor op de stoep, dat Rowin Snijder van Le Compostier ontwierp en bouwde voor het buurtcompostproject in de Frans Halsstraat werd begin deze maand de vernieuwde StreetcornerComposter geplaatst aan de Josef Israelskade in Amsterdam.
De vernieuwde StreetcornerComposter heeft nu een opvangbak voor het wormenpercolaat (ook wel wormenthee genoemd) en is iets anders ingericht aan de binnenkant.
Onderin wordt nu een dikkere laag takken en stro gelegd en meerdere lagen karton.
Hierdoor blijft er meer ruimte voor lucht onder het composterend materiaal en zal naar vermoeden het materiaal onderin minder vochtig blijven, doordat het vocht makkelijker weg zal lopen naar de opvangbak.
Le Compostier's StreetcornerComposter aan de J.I.kade |
Het wormenhotel aan de Josef Israelskade
Op uitnodiging van Natuur & Milieuteam Zuid stond ik vorig jaar op de Natuurmarkt in het Sarphatipark.De StreetcornerComposter aan de Franshalsstraat was net geplaatst en de eerste ervaringen met het buurtcomposteren op straat waren veelbelovend.
Graag wilde ik meer mensen inspireren om het idee van het buurtcomposteren navolging te geven in Amsterdam.
Anneke en Christien zagen het wormenhotel en waren meteen enthousiast.
Christien onderhield al een flink stuk 'gemeente groen' aan de Josef Israelskade en een wormenhotel zou een mooie aanvulling zijn. Het gftafval uit de buurt zou dan de tuintjes die zij zo mooi onderhoud kunnen voeden. Een mooi voorbeeld van een lokale kringloop.
Na advies en ondersteuning van Peter Jan Brouwer bij de aanvraag voor een financiele ondersteuning De dames vroegen een subsidie aan om een buurtcompostproject te starten en vervolgens werd Le Compostier gevraagd een nieuw wormenhotel te ontwerpen en realiseren.
En afgelopen maand kon het nieuwe wormenhotel gepresenteerd worden. De groep enthousiaste buurtcomposteerders kreeg een korte workshop over het gebruik van het hotel en sindsdien wordt er gftafval gecomposteerd aan de Josef Israelkade.
Meer grof bruinmateriaal onderin het wormenhotel voor extra lucht en afwatering |
StreetcornerComposter 2.2
Dankzij de ervaring die werd opgedaan met het wormenhotel aan de Franshalsstraat en bij een buurtcompostproject dat Le Compostier op verzoek van het stadsdeel Oost opzette samen met Dennis Stroombergen (Van de Dakdokters) op het Zeeburgereiland, kon het wormenhotel nog effectiever gemaakt worden.
Nu met toevoeging van een reservoir voor de wormenthee en met meer lucht rondom het composterend materiaal.
Een van de uitdagingen van het composteren met wormen is het vocht dat vrijkomt tijdens het composteringsproces.
Zoveel mogelijk wordt geprobeerd dit vocht in het materiaal te houden, omdat daar (mede) de rijke voeding in zit. Maar een deel zal wegstromen en moet opgevangen worden. In tijden dat er veel vocht vrijkomt (bijvoorbeeld wanneer veel afval in een keer aangeboden wordt, of bij kouder en vochtiger weer) kunnen dat heel wat liters zijn, bij een wormenhotel van dergelijk formaat.
Ieder nieuw wormenhotel wordt aangepast en verbeterd dankzij de ervaringen die opgedaan worden bij deze eerste buurtcompostprojecten. Het geleerde wordt meegenomen in de volgende ontwerpen van Le Compostier.
En hier gaat het uiteindelijk allemaal om: Zelf iets moois maken van je omgeving met meer groen en meer samen doen! |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten