vrijdag 10 juli 2020

Bouw zelf een wormenhotel met het DHZ Bouwpakket van Compostier

Samen bouwen we aan 'n groene, gezonde & duurzamere wereld!

De wormenhotels van Compostier hebben de afgelopen jaren laten zien dat je samen met jouw buren op een kleine ruimte in de stad de mooiste compost kunt maken van jouw eigen groenafval. Nu kun je ook samen zelf het wormenhotel bouwen met een DHZ bouwpakket wormenhotel van Compostier. 



Natuur in de stad.

Een wormenhotel is een thuis voor natuur in de stad. Binnenin het wormenhotel leeft een complex eco-systeem dat groente-, fruit- en tuinafval verteerd tot nieuwe levende bodem. Deze compost organismen zetten organisch afval om naar stoffen die weer als voeding dienen voor het bodemleven en de planten. 

Composteren in een wormenhotel is leuk, duurzaam en leerzaam. Wanneer je een wormenhotel gebruikt leer je meer over hoe de natuur omgaat met 'afval'. Afval bestaat namelijk niet voor de natuur. Alle reststoffen van processen in de natuur zijn weer een grondstof, bouwstof of voeding voor het leven.

Steeds meer mensen leven in steden. Steden zijn plaatsen waar weinig ruimte is voor de natuur. En om die reden raken steeds meer mensen vervreemd van de natuur. We worden zelfs een beetje bang voor de natuur en vinden veel dingen vies of eng. Wanneer we de natuur weer uitnodigen in ons midden, kunnen we leren dat we de natuur nodig hebben en dat zij ons helpt gezond te blijven. 

In een gezonde bodem leven enorm veel micro organismen. Zo ook in een gezond mensen lichaam. Deze micro organismen vervullen vele functies en zij zijn enorm belangrijk. Het gebruik van wormencompost uit het wormenhotel helpt de biodiversiteit in de bodem te vergroten en zo helpt deze de planten die groeien in de bodem. Wanneer wij ons eten laten groeien in een gezonde bodem, zal dat eten ons lichaam ook helpen gezond en weerbaar te zijn tegen aanvallen van buiten.



Schooltuin De Vink (Amsterdam Oost) bouwde haar eigen
Compostier dhz wormenhotel deze zomer en nam deze
vorige maand feestelijk in gebruik.
(Foto's schooltuin De Vink: Elles de Vries)


Doe het zelf!

Het afgelopen jaar hebben wij gewerkt aan het realiseren van het DHZ wormenhotel bouwpakket. Er zijn nu twee modellen beschikbaar die door groepen samen kunnen worden afgebouwd en kunnen worden gebruikt om de mooiste wormencompost te maken. 

De twee DHZ modellen (De WºRM21 en de WºRM41) zijn zo ontworpen dat zij met weinig gereedschap te maken zijn, ook als je niet een volleerd timmerman bent. Een beetje handigheid is wel vereist. In een paar dagen maak je samen met je buren of collega's jullie eigen wormenhotel. In de bouwhandleiding wordt stap voor stap getoond hoe de onderdelen te verbinden. En aan het einde leer je hoe het wormenhotel op te starten om zo snel jullie eigen wormencompost te maken. 

De WºRM21 is geschikt voor groepen tot 21 huishoudens en de WºRM41 is geschikt voor groepen tot 41 huishoudens. 





Deze groepen gingen je voor:


Wormenhotel aan de Marnixkade.

Buurtcompost groep van Remco de Waard; Remco was de eerste die zich waagde aan het bouwpakket. Dankzij zijn inzet hebben we kunnen leren wat er nog verbeterd diende te worden en staat er nu een wormenhotel op de Marnixkade op de damwand die werd aangelegd om de kade van de gracht te verstevigen. 





"Het bouwen van het dhz wormenhotel voor de Wackerstuin was best een puzzel,
maar dat heeft wel bijgedragen aan het maken van een hechte groep vrijwilligers
en de deelnemers voelen daardoor een grotere verbinding met het wormenhotel". 

De Wackerstuin;
Eva en Stephan namen het initiatief om een eigen wormenhotel te bouwen voor de tuin achter de Wackersacademie in Amsterdam West. Met een team enthousiaste vrijwilligers bouwden zij in een weekend het speciaal aangepaste dhz wormenhotel voor de wackerstuin. 






Feestelijke opening met de jongens van de Natuurclub. 

Schooltuin De Vink; Martin Vlugt zette het wormenhotel in elkaar dat nu gebruikt wordt bij de schooltuin De Vink in het Frankendael park in Amsterdam Oost 





Florian Lutz met de eerste bouwhandleiding
voor een WºRM41 van Compostier.

De Gerrit Rietveld Academie; Florian Lutz nam het initiatief om een wormenhotel aan te vragen bij de kunst academie, om die samen met studenten te bouwen en bij de tuin te plaatsen. De kantine zal vanaf volgende leerjaar het wormenhotel gaan gebruiken om de het groenafval te composteren en zo de bodem van de tuin te voeden met eigen gemaakte wormencompost.




Het eerste voltooide model van de WºRM41
 in de houtwerkplaats van de Gerrit Rietveld Academie. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten