donderdag 1 juni 2017

Verhoogde moestuin bedden voor buurtmoestuin Sweetgrass in de Polder

De makkelijke moestuin in een honingraat gegoten.






















Buurtmoestuin Sweetgrass in de Polder.



Toen wij de buurtmoestuin 4 jaar geleden aanlegden had ik reeds het idee gezien om moestuinbakken te maken in honingraat opstelling. Een fransman was op dit mooie idee gekomen (helaas kan ik zijn naam niet meer terugvinden). Echter op dat moment koos de groep voor een andere indeling van de tuin en het idee voor de hexagon moestuintjes ging voor een tijd in de koelkast.

Van het voorjaar kregen wij van het Oranje Fonds een bijdrage om in de buurtmoestuin tijdens NLDoet 2017 moestuin bakken te maken voor kinderen uit de wijk. En zo werd het idee toch nog uitgevoerd dit jaar.

Het voordeel van de Honingraat Moestuintjes is dat ze van alle kanten goed te bereiken zijn en dus praktisch in het onderhoud. Onkruid is goed onder de duim te houden doordat ze zo overzichtelijk in te delen zijn.

De hexagon is op te delen in 6 gelijke driehoeken, welke ieder met een apart gewas kan worden ingezaaid (zoals bij de Makkelijke Moestuin). Na het oogsten van één driehoek kan er weer iets anders ingezaaid worden.

De moestuin bakken lenen zich goed voor experimenten met combinatieteelt.



Door de moestuinbakken in verschillende formaten te maken krijg
je een speels effect in de moestuin. 

Niet meer lopen op de moestuinbedden.



Omdat de verhoogde moestuin bakken iets uit elkaar liggen kun je makkelijk tussen de moestuintjes door lopen en hoeft zo nooit op de teeltgrond te staan.

Dit voorkomt dat de grond te compact wordt, waardoor de wortels van de planten moeilijk groeien en vocht niet goed kan weglopen bij zware regenval.








Compostwormen in de moestuinbakken.


In de buis in het midden kan gft-afval gedaan worden,
de compostwormen maken er voeding van voor
de planten in het tuintje.
In het centrum van iedere moestuin bak heb ik een kunstof buis geplaatst van circa 40 cm lang met een diameter van circa 14 cm. De buis is van voedselveilig kunstof gemaakt. 
In de buis werden gaten van 10 mm diameter geboord in de onderste 30 centimeter.

De buis dient voor het voeden van de moestuintjes. Gft afval kan in de buis gedeponeerd worden en de compostwormen die in de buis leven zullen het afval omzetten tot mooie wormencompost. 
Doordat er gaten in de buis zitten kunnen de compostwormen vanuit de buis naar de grond van het moestuintje gaan. Wanneer ze daar het verteerde afval uitscheiden voeden ze direct de planten van de moestuin. 




Maak zelf je eigen DHZ hexagon moestuin bakken


Als je een beetje handig bent kun je gemakkelijk zelf één of meerdere honingraat moestuin bakken maken. Kies een houtsoort die buiten gebruikt kan worden, zoals eikenhout of kastanjehout. Zelf gebruikte ik voor deze moestuinbakken 25 mm dik Douglas hout (maar in principe is dit minder geschikt voor directe aanraking met de grond, waarbij het kan gaan rotten) aangezien ik hier nog een partij van had liggen.

Inspectie van de compostwormen
Maak de bakken niet te groot, want dan wordt het moeilijker om het centrum van de bak te bereiken (of je moet erg lange armen hebben). 
Zelf heb ik gewerkt met verschillende maten om uit te proberen wat het prettigste werkt en ik zelf vind zijden van 50 cm tot 70 cm lang het prettigst werken. Kleiner is nauwelijks de moeite en groter, wordt onpraktisch. 

Om een goed hoge rand te krijgen gebruikte ik planken van 25 cm breed.
Voor de zijden worden de planken in 6 gelijke delen gezaagd voor 1 moesuinbak. De kopse kanten van de delen worden in een hoek van 60 graden gezaagd, waardoor ze samengevoegd (twee delen) een hoek van 120 graden maken. 


Het makkelijkste is het om een electrische afkortzaag te gebruiken met een zaagblad dat makkelijk ik een hoek te plaatsen is. 
Als je die niet tot je beschikking hebt kun je proberen een zaag mal te maken waarlangs je in de goede hoek kunt zagen. 
Of je kunt de plaatselijke houtwerkplaats opzoeken en vragen of ze het even voor je willen zagen. 

De compostwormen worden vrijgelaten
De 6 delen worden aan elkaar bevestigd met rvs schroeven (deze gaan niet roesten).

Graaf vervolgens een kuil in de vorm van jouw moestuinbak, net iets kleiner, zodat de moestuinbak op de rand blijft staan. Maak de kuil circa 25 cm diep.
Plaats vervolgens de houten bak op de rand van de kuil en bekleed de randen en de kuil met een grote lap worteldoek. Zorg dat je de lap worteldoek ruim afknipt, zodat deze goed op de bodem ligt en je hem op de bovenrand van de moestuinbak kunt vastnieten.
Gebruik hier een handtacker of kleine spijkers voor. 

Vervolgens vul je de bak met de aarde die je uit het gat schepte gemengd met goede biologische compost en/of moestuin aarde. 

Als laatste kun je de buis ingraven. Gebruik een buis van voedselveilig kunstof (bijvoorbeeld HDPE).
In de buis boor je enkele gaten van 10 mm. 
Onderin de buis doe je wat compost en karton en vervolgens wat gft-afval. 

Nu mogen de zaadjes en de compostwormen in de moestuin bak!





De Hügel van Sweetgrass in de Polder. Op onze buurtmoestuin proberen wij veel verschillende
wijzen van moestuin bedden aanleggen uit. De Hügel is er daar één van

















Geen opmerkingen:

Een reactie posten