Composteren van het eigen organische afval
Er zijn nog niet zo veel mensen die thuis, het eigen afval composteren. Misschien komt het wat meer voor in (kleinere) gemeenten, maar in de grote stad gebeurd het nog maar mondjesmaat.Composteren wordt toch nog vaak gezien als iets dat je alleen doet, als je een grote tuin hebt, met veel ruimte, en composteren doe je toch vooral uit het zicht. Je wilt de compostbak, of composthoop vooral niet zien.
Wanneer de buitenruimte bij het huis, of appartement niet erg groot is, wordt composteren niet snel als een mogelijkheid gezien.
Horizontaal migratie systeem, wormencompost |
Le Compostier helpt graag mee, het composteren lokaal en op kleine schaal, daar waar het afval gemaakt wordt, mogelijk te maken.
Met compacte en visueel aantrekkelijke oplossingen.
Daarbij geldt ook dat het composteren niet vies hoeft te zijn. Wanneer op de juiste manier de compost wordt gemaakt, stinkt het niet en de uiteindelijke compost ruikt juist lekker. Naar aarde, goede, vruchtbare aarde.
Compostbakken zijn zo lelijk
Inderdaad. De meeste bestaande systemen van composteren zijn geen lust voor het oog. Zoiets plaats je niet snel op het balkon, of op het dakterras.Maar er zijn inmiddels ook systemen beschikbaar die het ook visueel niet onaantrekkelijk maken een compostbak, of compostzak, in een kleine tuin, op het balkon of het dakterras te plaatsen.
En met enige creativiteit, wordt de compost gemaakt, verstopt in een meubel, als onderdeel van het balkon, de tuin, of dakterras.
Kast op balkon gemaakt van modiwood ( op foto nog zonder kattenluikje ) |
Zo realiseerde Le Compostier deze kast, op een balkon aan de De Clerqstraat in Amsterdam West.
De kast werd gemaakt van het duurzame ModiWood, zo ook de houten vloer van het balkon.
In de kast is een kleine wormencompost zak ingebouwd. De compost zak is van het merk WormInn, en komt uit de USA.
Verder is er ruimte voor de kattenbak gemaakt. Deze stond normaal buiten op het balkon, en is nu netjes uit het zicht verdwenen.
Op deze manier is er meer opbergruimte gecreeerd op het balkon, is er geen ruimteverlies op het balkon en kunnen de bewoners in het vervolg zelf hun gft verwerken tot een rijke compost.
Waarom thuis composteren?
De gemeente haalt het gft toch op? Dat wordt dan toch ook gecomposteerd?In veel gemeentes is dat ook het geval. En dat is natuurlijk een goede zaak.
In een enkele gemeente, of stad (zoals in Amsterdam het geval is), wordt het gft niet apart ingezameld. In dat geval wordt het organische materiaal verbrand, of belandt het op de vuilstort.
Horizontaal migratie systeem, wormenkast met vensters, van tv meubel. |
Dat is natuurlijk zonde. Het organische materiaal is waardevol. Waardevolle stoffen gaan zo verloren. Stoffen die, wanneer het afval wordt gecomposteerd, de bodem kunnen verrijken en kunnen bijdragen aan een gezondere (stads)landbouw.
Maar zelfs als de vuilophaaldienst uit uw gemeente wel het gft apart ophaalt, kunt u er voor kiezen toch zelf te gaan composteren.
Wellicht koopt u al uw groente en fruit biologisch. Dan is het toch zonde om de resten gewoon weg te geven.
U kunt ze zelf gebruiken om de planten in de tuin, of pot van voeding te voorzien. Ook weet u zo precies waar de compost van is gemaakt.
En wanneer u zelf voedsel gaat verbouwen, wordt het kringetje gesloten. Uw afval wordt uw voedsel.
En daar is geen transport voor nodig.
U heeft geen tuin, en zelfs geen planten in de huiskamer?
Dan nog kunt u uit milieu overwegingen de keuze maken, het gft te composteren, bij u thuis.
Door zelf te composteren, wordt er minder afval vervoerd. Dat betekent minder uitstoot van schadelijke stoffen in uw omgeving en een lager gebruik van energie.
En wellicht, als u uw eerste compost geproduceerd heeft, kunt u een buurtmoestuin in de buurt blij maken met wat extra compost.
Of alsnog zelf groene vingers kweken en meedoen aan de buurtmoestuin!
Een leerling van basisschool De Nieuwe Kring in Diemen, inspecteert de wormenkast bij de dakmoestuin |
Dat ziet er goed uit Rowin, visueel iets moois is in deze belangrijk. Wat composteer je allemaal alleen van biologische oorsprong? Dit omdat bijvoorbeeld niet biologisch citrusfruit erg zwaar bespoten is met gif en wil je dit dan in je compost? Succes! M. vr. groet, Matthias
BeantwoordenVerwijderen