woensdag 18 oktober 2017

Wormenhotels op de Groene As van Amsterdam


Cultureel Studio complex Nieuw en Meer krijgt haar eigen wormenhotelsVan Munitie Depot naar Community op de Groene As
Nieuw en Meer is een van de grootste studio complexen van Amsterdam. Deze unieke culturele en groene lokatie ligt aan de rand van Amsterdam langs het Nieuwe Meer. Het complex is ooit gebouwd als munitie opslag voor Defensie, maar raakte in ongebruik in de jaren '60. Opstarten van het wormenhotel.
De wormen voelen zich goed in een 'hoop'.
Afval kan beetje bij beetje toegevoegd worden
in het begin. Totdat de hele bodem bedekt is. De kolonie
compostwormen zal meegroeien met de hoeveelheid afval. 
Na een lange tijd van leegstand werd het complex in '88 gekraakt, waarna in 1991 het contract met de gemeente Amsterdam werd gesloten voor legalisering van deze culturele broedplaats. 

De lokatie van Nieuw en Meer is deel van De Groene As en grenst aan het Amsterdamse Bos. In deze hoedanigheid wordt het gebied gerekend tot de Hoofdgroenstructuur van Amsterdam. Het groen rondom het terrein wordt dan ook al jaren op ecologische wijze beheerd.
Kunst en compostwormen


Het unieke aan de Nieuw en Meer is dat er vele soorten, voornamelijk creatieve bedrijven gehuisvest zijn in combinatie met woonruimte voor kunstenaars en andere creatievelingen. De Nieuw en Meer bruist en kijkt naar de toekomst. Met plannen voor Tiny-houses en nu dus ook hun eigen wormenhotels om compost te maken voor de moestuin van Nieuw en Meer. 

Wormenhotel voor woongroepen en bedrijfsverzamelpanden


De wormenhotels van Le Compostier zijn bij uitstek geschikt voor lokaties zoals de Nieuw en Meer. Door de beperkte ruimte, gemak in gebruik en verplaatsbaarheid van de meubels zijn ze makkelijk toe te voegen aan locaties waar mensen samen wonen en/of werken. 

De wormenhotels zijn een gereedschap waarmee gemeenschappen zelf hun organisch afval kunnen verwerken tot een waardevolle voeding voor de bodem. Het afval wordt niet meer opgehaald, maar lokaal gebruikt voor voedselproductie of vergroening van de omgeving. 

Nieuwste modellen Urban Composter
in gebruik bij Nieuw en Meer
©'17  Le Compostier

Nieuwe modellen van Le Compostier voor woongroepen en bedrijven


Bij Nieuw en Meer zijn nu twee nieuwe modellen wormenhotels geplaatst. De modellen zijn zo ontworpen dat ze goed te gebruiken zijn bij woongroepen en bedrijfspanden. Indien nodig kan bij het eerste meubel alle compost in 1 keer verwijderd worden door de schuifdeuren te verwijderen. 
In ander geval wordt de compost beetje bij beetje geoogst door deze aan de onderkant te verwijderen uit het compostmeubel.

Bij het tweede model is het kijkvenster toegevoegd, om aan de vele bezoekers van het groen culturele complex de mogelijkheid te geven een kijkje te nemen in de wondere wereld van de compostworm. Urban Composter met kijkvenster.
Naast het pad dat naar de moestuin loopt 

Crowdfunding Le Compostier: Compost a la Carte

Om het mogelijk te maken om ook bij Restaurants in de stad op duurzame wijze het organische afval te verwerken is Le Compostier een Crowdfunding Campagne aan het voorbereiden. Deze zal op maandag 30 oktober van start gaan.

Wil je het werk van Le Compostier ondersteunen? 'Like' dan onze Facebook pagina en geef de crowdfunding een goede start! 


'Still' uit de crowdfunding film - bij Restaurant As
Geen opmerkingen:

Een reactie posten