zondag 4 juni 2017

DHZ Honingraat Moestuin




Verhoogde moestuin bakken in de vorm van een honingraat in
buurtmoestuin Sweetgrass in de Polder - Diemen Zuid

Een praktische indeling van de moestuin        



Wanneer je van plan bent om een moestuin te beginnen is het goed om even na te denken over hoe je de moestuin in gaat delen.

Daarbij let je bijvoorbeeld op de ligging van de tuin ten opzichte van de zon, zodat je de moestuin bedden in de goede richting kunt aanleggen en de zon minnende planten volop zon krijgen en andere planten die liever wat meer in de schaduw staan juist niet.

Een ander aspect waar je op zou willen letten, is dat je de planten in de tuin makkelijk kunt bereiken. Maak de bedden niet te breed, zodat je vanaf de zijkant tot het midden kunt reiken en niet op de moestuin bedden hoeft te staan.

Er zijn meerdere manieren waarop je dit kunt bereiken en vele meningen en moestuin tips over wat de beste manier zou zijn.

Bij ons in de buurtmoestuin Sweetgrass in de Polder heb ik het geluk gehad om een aantal vormen van moestuin bedden uit te proberen.

Op de buurtmoestuin hebben we bijvoorbeeld grote moestuin bedden aangelegd met paadjes ertussen en ook verschillende hügel culturen. Sinds dit voorjaar zijn daar 11 hexagon moestuin bakken bij gekomen. Zelf vind ik de hexagon moestuin bakken erg prettig werken.


Honingraat indeling van de moestuin


Een honingraat indeling bestaat uit meerdere gelijkzijdige 6-hoeken, ofwel hexagons (Zo teken je een perfecte hexagon). Een honingraat indeling van de moestuin heeft een aantal voordelen.

Door de moestuin te verdelen in hexagon moestuin bedden, kun je van alle kanten makkelijk bij de planten komen en hoef je nooit op de grond van de moestuin te staan.
Door de bakken dicht op elkaar te plaatsen met genoeg ruimte er tussen om te kunnen lopen is de grond van de moestuin optimaal te gebruiken, zonder ooit op de teeltbedden te lopen.
Als je genoeg ruimte hebt, kun je de bedden ook wat wijder van elkaar plaatsen, waardoor je er met een kruiwagen makkelijk tussendoor kunt rijden.

Doordat je niet op de teeltbedden hoeft te staan zorg je er voor dat de grond los blijft en de grond niet te compact wordt zodat de planten goed kunnen wortelen. Ook helpt dit het bodemleven, (het bodemvoedselweb) in de grond van de moestuin.

Als je verhoogde moestuin bedden maakt, heeft dat nog een voordeel. Namelijk dat je minder ver hoeft te bukken bij het werken in de tuin. De opstaande rand helpt ook onkruid tegen te gaan. Er komt minder onkruid in de bak. Wanneer er toch onkruid in de bak gaat groeien is dit makkelijk weer te verwijderen. Zodat alleen de planten die je wilt in je moestuin zullen groeien.

Wanneer je de moestuin bakken bol afvult met grond, dus een klein heuveltje maakt van de grond in de moestuin bak, vergroot je het oppervlak dat beschikbaar is voor planten. Tevens zorg je daarmee voor verschillende micro-klimaatjes. Aan de zonkant kunnen zon minnende planten groeien, aan de andere kant kunnen planten groeien die meer van schaduw houden.


Overzichtelijke indeling

De Honingraat Moestuintjes zijn makkelijk in te delen en daardoor lekker overzichtelijk. Je kunt de hexagon in 6 gelijke driehoeken verdelen en per driehoek 1 gewas zaaien. Na de oogst van het gewas kan er dan weer iets anders ingezaaid worden.

De verhoogde moestuin bakken zijn ook prima te gebruiken als je vaste planten wilt gebruiken en je het tuintje volgens de principes van de Permacultuur wilt inrichten. Door te kiezen voor een combinatieteelt helpen verschillende planten elkaar en heb je minder last van plaagdieren en ziektes.


Compostwormen voeden de bodem van het moestuintje 


In het hart van het moestuintje kun je een kunststof buis plaatsen. Zorg er wel voor dat deze van voedselveilig kunststof gemaakt is en niet van bijvoorbeeld PVC (giftig!) gemaakt is. Een HDPE kunststof buis is geschikt om te gebruiken. Deze zijn bij bouwcentra en online te koop. 

De buis dient voor het toedienen van gft-afval. In de buis wordt een handvol compostwormen gedaan en de wormen kunnen via gaten in de zijwand migreren tussen de buis en de grond van het moestuintje. 
Het afval dat zij verteren wordt omgezet tot rijke wormencompost en voedt de planten in het moestuintje. 



Maak zelf je eigen DHZ Honingraat Moestuin



Met een beetje handigheid en wat gereedschap maak je in een handomdraai zelf je eigen Honingraat Moestuin bakken. 

Als je een uitgebreide instructie wilt ontvangen over hoe je zelf je eigen Honingraat Moestuin kunt maken, laat dan een berichtje achter onderaan deze post en stuur ons een email met je verzoek. We sturen je dan een pdf met de uitleg.  




Nodig je kinderen uit om samen de Honingraat Moestuin te maken
en inspireer ze om zelf eten te gaan verbouwen!









Een speelse effect door het gebruik van verschillende formaten
Honingraat Moestuin bakken in combinatie met fruitbomen
en Hügel culturen in de buurtmoestuin. 



Tekst en foto's in deze post zijn eigendom van Rowin Snijder. Op alle foto's en de tekst van dit artikel zit copyright. Gebruik van foto's en of tekst is alleen toegestaan na schriftelijke toestemming.





9 opmerkingen:

  1. ja tof, doe mij die handleiding maar alsjeblieft! :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Marjolein, hij is onderweg naar jou. Ben benieuwd hoe het bij jouw Tiny House zal staan! Groet en succes, Rowin.

      Verwijderen
  2. Geniaal! Ik zou ook graag de handleiding ontvangen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen
    2. Hoi MbM, had je mij ook al een email gestuurd? Zoja, dan heb je de uitleg reeds in jouw mailbox gekregen. Deed je het nog niet, wil je mij dan ook nog even jouw email adres sturen, dan stuur ik je de uitleg direct toe. Groet en succes! Rowin.

      Verwijderen
  3. Toffe bakken! Heb gemaild voor de uitleg!:)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je! Dan komt de uitleg jou kant op. Ben benieuwd wat je er mee gaat maken. Leuk als je een fotootje laat zien als het klaar is! Succes en veel plezier ermee, Rowin.

      Verwijderen