In het boek van Sepp Holzer, namelijk "Holzer's Permacultuur",
las ik over zijn techniek van het maken van verhoogde moestuin bedden.Het maken van een verhoogd bed in de tuin heeft verschillende voordelen.
Doordat het bed niet vlak is, maar bol, is het totale oppervlak, waarop gezaaid, of beplant kan worden, een stuk groter. Je krijgt er dus een grotere tuin door.
Verder creëer je, door het maken van een verhoogd moestuinbed, meerdere micro-klimaten. Bovenop zal het droger zijn, dan onderaan, een deel van het bed zal meer schaduw krijgen dan een ander, enz.
De verhoogde bedden, helpen erbij de invloed van de wind te beperken. Door meerdere verhoogde bedden te maken, en deze op strategische wijze in de tuin te situeren, kun je voorkomen, dat er windtunnels onstaan in de tuin, en zo uitdrogen van de grond en stormschade beperken.
Een ander voordeel van het maken van verhoogde bedden, is het gebruik van organisch tuin afval als vulling in de bedden. Dood hout en gras wordt onderin het bed begraven. Dit organisch materiaal zal langzaam (bij dik en hard materiaal), of sneller (bijvoorbeeld houtsnippers) vergaan en zo als voeding dienen voor de planten in en op het moestuinbed.
In de buurtmoestuin Sweetgrass in de Polder had ik een stukje grond vrijgemaakt van gras om een extra bed te maken. Door het verwijderen van de graszoden was de grond wat laag komen te liggen en ik had niet direct extra grond voorhanden om het op te hogen.
Ik herinnerde mij het stuk over de verhoogde moestuin bedden in het boek van Sepp Holzer (een aanrader voor iedereen, ook als je niet wilt tuinieren) en heb het moestuinbed vervolgens met gebruik van zijn techniek ingericht.
Enige tijd terug had ik al eens wat boomstammetjes naar de tuin gesleept. Die zouden nog wel van pas komen. Echter, enkele kinderen uit de buurt hadden de stammen in het water gegooid, en ik had nog niet de geest gehad ze er weer uit te vissen.
De boomstammetjes hebben zo best lang in het water gelegen en hebben veel vocht kunnen opnemen.
stammetjes, takken en riet onderin het verhoogde bed |
Over de boomstammen heen heb ik vervolgens de berg takken gelegd, die nog op een hoop lagen in de hoek van de buurtmoestuin, een rest van het snoeiwerk van een maand geleden.
Samen met wat riet en droog gras werd zo een goede stapel dood hout en ander droog materiaal (onder andere dorre bladeren uit een nabijgelegen parkje) bij elkaar gelegd.
Hier overheen kwam een laag van graszoden. De stukken gras, die we op verschillende plekken in de buurtmoestuin hebben weggehaald en die op een hoop in de tuin lagen te wachten op een nieuwe bestemming. De graszoden, met het gras naar beneden dekken het dode materiaal helemaal af.
Zo kon veel van het tuinafval gerecyceld worden in dit nieuwe moestuinbed.
daarover oude bladeren en de omgekeerde graszoden |
Voordat ik de goede aarde (waar al compost aan toegevoegd werd) over de hoop heen deed, heb ik eerst nog wat extra kruiwagens vol armere aarde toegevoegd.
Dit kwam uit een gat, dat gegraven wordt om een compost plek te maken met palets, in andere hoek van de moestuin.
De grond kwam hier goed van pas en, ook al is deze niet erg rijk aan voeding, kan wel voor wat extra volume zorgen in het verhoogde bed.
Het geheel heb ik goed nat gemaakt met water uit de sloot, die langs de moestuin loopt. Dit water is ook al vol met leven en zal het verteringsproces in het dode materiaal op gang helpen.
Over deze armere grond heb ik de goede grond gestrooid. Waarna het geheel nog een keer besproeid is met een actief beluchtte compostthee, die ik maakte met gebruik van de 'oerbacterie' van Piet en Frodo. Dit ook om het organische leven in de grond van dit verhoogde moestuinbed een 'boost' te geven.
Het verhoogde bed, klaar om in te zaaien. |
Vijgenboom
Van een buurvrouw kreeg ik een stek van haar vijgenboom. Haar moeder, een oude Marokkaanse vrouw had haar verteld de stek voor zes dagen te laten weken in water, zo zou de stek een kans hebben aan te slaan in de grond van de moestuin.
Het verhoogde bed, leek mij een mooie plaats voor deze vijgenboom. De plaats krijgt veel zon en het materiaal in het bed zal het vocht goed vasthouden en beschikbaar houden voor de wortels van de Vijg.
vijgenboom met flessen'mulching' |
Tijdens een cursus dag van de Permacultuur opleiding van PUUR Permacultuur, waarbij het onderwerp 'mulching' aan bod kwam, kreeg ik het idee, om lege flessen te gebruiken om de bodem mee te 'bedekken'. De omgekeerde flessen zouden warmte de bodem in leiden en daarin vasthouden.
Om de vijgenboom warme voeten te geven heb ik daarom een aantal flessen naast de boom 'geplant'. Om verdrogen van de grond tegen te gaan, leg ik regelmatig wat bladeren van de Smeerwortel rond de vijgenboom. En als deze vergaan, geeft dat weer extra voeding in de bodem.
Hopelijk helpt het de boom goed te groeien.
De boom ziet er nu nog wat triest uit, maar ik denk dat deze het wel gaat doen, er lijkt al nieuw blad aan te komen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten