woensdag 9 april 2014

Groen dak met zonnepanelen in Amsterdam

Een dagje het dak op met de Dakdokters en SolarSedum


Vandaag had ik het voorrecht de dag door te brengen, al werkend op een dak in Amsterdam-West, in de heerlijke lente zon.

Doel van deze dag was het aanleggen van een groen dak, uitgevoerd door de Dakdokters.

Tom, de hovenier van de Dakdokters, en ik samen hebben eerst het aluminium framewerk neergelegd waarbinnen het groene dak werd gemaakt. Daarop kwam het substraat, de korrels die de voeding en het vocht vasthouden en waarin de wortels van de sedum plantjes houvast vinden.

Hierop werden de rollen sedum uitgerold. Op een basis van kokos vezel is het sedum gekweekt. Makkelijk te verwerken en zo is in een mum van tijd het dak omgetoverd in een groene oase.

Die ook nog eens in de energiebehoefte voorziet! SolarSedum legt op dit groene dak een kleine energie centrale aan. Een batterij zonnepanelen komen boven dit groen-rode plantendek te hangen. Die de energie van de zon omzetten naar bruikbare electriciteit.

Het sedum dak zorgt er voor dat de zonnepanelen, op een warme dag, niet te veel verhitten en daardoor hebben de zonnepanelen een hoger rendement, een hogere opbrengst.

Tevens isoleert een groendak, waardoor de temperatuur in de vertrekken direct onder het dak, ook op een hete zomerdag, aangenaam blijft.

Zonnepanelen en een groendak, een erg mooie en duurzame combinatie!Een project van SolarSedum, groene dak uitgevoerd door De Dakdokters

2 opmerkingen:

 1. Hoi Rowin, Wij hebben een terras op 2 hoog waar we bijna nooit komen. Op dat terras liggen nu houten volnders en eronder staat altijd een beetje water, de afvoer is niet helemaal goed. Het terras is op het noorden en krijgt eigenlijk nooit zon.
  Zouden we daar iets kunnen doen met een groen dak? Overleven die planten de combi van geen zon en altijd een beetje nat?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Markus,
   Volgens mij zou dat wel moeten kunnen, maar is het wel beter om te kijken, of de afwatering verbeterd kan worden.
   Voordat een groen dak aangelegd wordt, wordt ook altijd eerst de conditie van de dakbedekking bekeken.
   Ik zal de dakdokters eens vragen.
   groetjes,
   Rowin

   Verwijderen