donderdag 8 februari 2018

Compostwormen komen de winter goed door

Een wormenhotel voor alle seizoenen.  


Poortje naar de Kraaipanstraat in Amsterdam.
Aan het einde van de straat staat het wormenhotel.

Vanmiddag een bezoek gebracht aan het wormenhotel aan de Kraaipanstraat. Een van de deurtjes was vastgevroren en kon niet meer open. Na een kleine aanpassing zal dat hopelijk niet meer gebeuren. De wormen in het compostmeubel hebben er geen last van gehad. Ondanks de vrieskou buiten gaan de wormen binnen in vrolijk verder met hun goede werk. Een wormenhotel van Le Compostier is zo ontworpen dat de kou de wormen niet deert. 


De tuin bovenop helpt de kou buiten te houden en ook de dubbel wand rondom het composterende materiaal helpt de temperatuur hoog genoeg te houden. Daarbij zorgt het toevoegen van vers composterend materiaal voor wat warmte. 


Het wormenhotel heeft een interne verwarming
van composterende houtsnippers & in de lente is
deze ruimte bedoeld om de compost te laten drogen. 


Maar het wormenhotel aan de Kraaipanstraat heeft nog een extra buffer tegen de kou. Midden in het meubel is een kamer waarin houtsnippers worden bewaard. De houtsnippers composteren en zorgen zo voor extra warmte in het wormenhotel (zie ook: Een warm onderkomen voor compostwormen).


Rijke compost voor de eigen tuin


Onderin het wormenhotel is al een mooie laag wormencompost opgespaard. Aankomende lente kunnen de deelnemende buren de planten in hun eigen tuin verwennen met de zelf gemaakte compost. 

Wormencompost is zeer waardevol voor de bodem. Juist omdat het zo rijk aan micro-organismen is is wormencompost het beste dat je aan je tuin kunt geven. De wormenpoep is daarbij ook nog eens van een structuur die helpt de bodem te verbeteren, waardoor deze beter lucht en vocht vasthoudt. De voedingstoffen in de compost zijn direct beschikbaar voor de planten en deze zullen je er voor bedanken met betere groei, smaakvollere vruchten en groenten en minder kans op ziektes. 
Buurtcomposteren versterkt sociale cohesie in buurten

Een van de redenen dat ik ooit op het idee kwam om de wormenhotels te maken voor buurtcompost projecten is omdat ik vermoedde dat de wormenhotels zouden kunnen bijdragen aan het versterken van de sociale cohesie in buurten. Het wormenhotel aan de Kraaipanstraat dat Le Compostier ontwierp op verzoek van de gemeente Amsterdam heeft dat helpen aantonen. 

Uit een onderzoek van de UvA bleek namelijk dat de wormenhotels van Le Compostier een positieve bijdrage leveren aan de sociale cohesie in een buurt. En zelfs mensen die niet meedoen aan het wormenhotel voelen zich betrokken bij het wormenhotel. Wij hadden al wel dat vermoeden, maar toch leuk dat het bevestigd werd in dit onderzoek.


 Kraaipanstraat in Amsterdam Oost

Handgemaakte naambordje door Carol Poyé.

Het 'zwarte goud': De wormencompost

Het wormenhotel wordt enthousiast gebruikt door de buren.

Het Wormenhotel aan de Kraaipanstraat.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten