vrijdag 28 oktober 2016

Compost uit Amsterdam, Compost uit je eigen stad !

lokaal geproduceerde compost
(van reststroom
van lokale voedselproductie op lokaal
geproduceerd substraat)

Lokaal & circulair:

Compost uit Amsterdam - compost voor Amsterdam

           

Paddestoelen in een zeecontainer

Op een sfeervolle locatie in het nog ruige gedeelte van Amsterdam Noord worden de heerlijkste paddestoelen geteeld door paddestoelentelers Marijke & Wouter bij hun lokale paddestoelenkwekerij Mycophilia

Op ingenieuze wijze hebben de twee een kwekerij opgezet in zeecontainers en leveren hun met liefde geteelde waar aan de beste chefs en speciaalzaken van Amsterdam.

Marijke, Wouter & Chris bij Mycophilia
De paddestoelen worden geteeld op een substraat van gesteriliseerd zaagsel. De schimmels, waarvan de paddestoelen het vruchtvlees zijn, maken wortelstelsel die het gehele zaagsel vullen. Wanneer de voeding in het substraat op begint te raken zal de schimmel zich willen voortplanten en vormt een vrucht: de paddestoel. 

Marijke en Wouter laten hun zakjes zaagsel afvullen door een gespecialiseerd bedrijf (skal gecertificeerd), maar sinds kort maken ze als experiment ook zelf substraat voor de paddestoelenteelt. 

Dat doen ze met zaagsel uit Amsterdam. Dat zaagsel is het restmateriaal van de houtzagerij van Stadshout in het Amstelpark. Stadshout krijgt bomen die gerooid worden in de stad en zaagt dit tot planken of balken voor projecten in de stad Amsterdam. 

Zelf paddestoelen kweken?  

Je kunt ook zelf de paddestoelen kweken. Met een kweeksetje van Mycophilia kun je thuis de heerlijke paddestoelen laten groeien.

Oogst uit de stad

compost, met de hand gemaakt.
Wanneer de paddestoelen volgroeid zijn worden deze geoogst en gedistributeerd naar de verscheidene lokale gebruikers. De 'broodjes' zaagsel gevuld met mycellium (het wortelstelsel van de schimmel) blijven over en zijn een restmateriaal van de paddestoelenteelt van Mycophillia.

Sinds deze zomer zijn Chris Mueler en Rowin Snijder van StadsOogst aan het stoeien met de blokjes zaagsel om hier op duurzame wijze een mooie compost van te maken.
Met gebruik van simpele werktuigen maken ze inmiddels een mooie rijke compost van het met mycellium gevulde zaagsel.

De broodjes worden met een simpel werktuig vermalen en vervolgens met een beetje kokosvezel gemengd om het geheel luchtig te houden. 
Het mengsel wordt in hopen heet gecomposteerd en is na circa twee maanden klaar voor gebruik.

De compost die ontstaat is geheel natuurlijk, zonder chemische of dierlijke toevoegingen (mest, bloed- of beendermeel) en zeer rijk aan organische stof. 

Gebruik van StadsOogst compost

StadsOogst compost is te gebruiken als bodemverrijking voor de grond van je (moes)tuin. Het toevoegen van compost helpt het bodemleven te voeden en de bodemstructuur te verbeteren.
Het bodemleven is onmisbaar voor een gezonde tuin. 

Ook kan het toegevoegd worden aan de aarde in bloempotten, binnen & buitenshuis. Je legt een laag compost bovenop de aarde die reeds in de pot zit, of mengt het door de oude aarde, wanneer je een plant verpot naar een groter formaat bloempot.

Met de compost van StadsOogst kun je ook zelf potgrond maken. Door aan de compost wormencompost, of compostthee toe te voegen, breng je meer voeding in het materiaal en na toevoegen van wat zand kun je er gerust je planten in laten groeien. Zie hier hoe je zelf potgrond kunt maken met gebruik van StadsOogst compost. 


Fijn malen van de zaagsel broodjes

Compost scheppen bij StadsOogst

Compost te koop

De compost van StadsOogst is vanaf heden te koop. Af te halen met eigen vervoer en in eigen container, emmer of zak, verkopen wij de compost nu op twee locaties. 

De compost is op afspraak af te halen in Amsterdam Noord en bij Ubuntu Stadstuin Zuidoost.

Tevens is het mogelijk voorgevulde zakken van 60 L op te halen in Amsterdam Noord.

Veel compost nodig? Wij leveren de compost ook in Bigbags. Neem contact met ons op voor bezorgmogelijkheden en prijzen voor grotere hoeveelheden.
Mulch, schimmelrijke bodembedekking.

Het fijngemalen paddestoelensubstraat is ook een uitstekend mulch materiaal. In dit artikel van Frank Anrijs wordt goed uitgelegd waarom mulchen zo belangrijk is in je tuin en vooral ook wat de vele voordelen van mulchen zijn. 

Ons mulch materiaal is koolstof- en schimmelrijk en uitermate geschikt om onder (fruit)bomen en (bessen)struiken te gebruiken.

Het mulch materiaal is te koop bij StadsOogst en af te halen in Amsterdam Noord. Grotere hoeveelheden kunnen ook bezorgd worden. 


Wie maakt ons los? 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten