zondag 7 september 2014

Workshop wormencompost en compostthee maken tijdens oogsfeest

Oogstfeest bij Buurtmoestuin Prinses op de Erwt


Een jaar samenwerken in de buurtmoestuin werd op 30 augustus j.l gevierd met het houden van een groots oogstfeest. De tuiniers van de buurtmoestuin De Prinses op de Erwt in Diemen lieten de buurt meegenieten van al het lekkers dat de tuin had voortgebracht.
Er werden veel verrassende gerechten bereid en iedereen mocht komen proeven.


De buurtmoestuin in Diemen Centrum bestaat dit jaar reeds 4 jaar. En in die tijd is een werkelijke paradijsje gegroeid op wat ooit een verwilderd binnenplein was.






Workshop wormencompost en compostthee maken

 

Ter gelegenheid van dit 4 jarig jubileum werd mij gevraagd een kleine workshop te geven.
In de workshop werd getoond hoe op eenvoudige wijze en met weinig middelen een goed werkende wormencompost bak te maken met gebruik van plastic stapelbakken. 

In het tweede deel van de workshop werd de toeschouwers getoond op welke wijze de geproduceerde wormencompost gebruikt kan worden om een actief beluchtte compostthee te maken.



Actief Beluchtte Compost Thee


Actief beluchtte compost thee is niet een thee die je kunt drinken. Grappig genoeg roept het noemen van de naam compostthee altijd die vraag op. "Dat is toch niet om te drinken?". Nee, inderdaad, het is niet om te drinken.
De compostthee wordt gebruikt om de bodem van de (moes)tuin te verbeteren. En kan ook gebruikt worden om de planten te besproeien, zodat deze beter bestand zijn tegen ziektes en plagen.

Hoe maak je nu deze thee?
Je begint met een (liefst) biologische compost. Dat kan uit de wormencompost bak komen, maar kan natuurlijk ook van een andere origine zijn. Belangrijk is dat alleen compost gebruikt wordt die af is, het proces van composteren is voltooid.


Wormencompost - ongefilterd
Goede compost ruikt lekker. Heeft een warme geur van aarde. De compost is donker bruin, haast zwart van kleur.

Een goede handvol compost wordt in water opgelost.
Dit kan direct in een emmer water. Maar je kunt ook de compost in een (katoenen) zakje doen.
Zelf gebruik ik oude lakens die ik in stukken knip. Vervolgens bind ik het lapje stof dicht met een stuk touw.Voordeel van het gebruik van een zakje, is dat de compost niet door het water zweeft en bij gebruik van de thee met een plantenspuit, de thee niet eerst gefilterd dient te worden.

Bij de compost wordt nu een zoetstof gedaan. Melasse, Ahoorn Siroop (Maple Syrup), rietsuiker stroop en vruchtensappen kunnen hiervoor gebruikt worden.
De toevoeging van de zoetstof is om als voedsel te dienen voor de levende organismen in de compost.
In de compost zitten namelijk reeds vele  bacteriën en schimmels en andere kleine organismen.
En hier is het juist om te doen, bij het maken van de compostthee.

compostthee brouwen
Na toevoeging van de zoetstof, wordt begonnen met het beluchtten van de compost thee. Vandaar de naam Actief Beluchtte Compost Thee.
Je kunt dit doen door met een stok of iets dergelijks in de emmer te roeren. Echter dit zal lange tijd volgehouden moeten worden.
Makkelijker is het om een aquarium pomp te gebruiken. En dan liefst in combinatie met beluchtingsstenen. Deze worden op de pomp aangesloten en zorgen ervoor dat er heel veel kleine belletjes lucht ontstaan.
Zelf gebruik ik twee beluchtingsstenen wanneer ik de thee maak. Een wordt reeds in de compost gedaan, in het zakje dat dichtgeknoopt wordt. De tweede leg ik op de bodem van de emmer.
Om te zorgen dat het zakje niet gaat drijven kan er een zware steen in het zakje met compost gestopt worden.


Aerobe bacteriën

De organismen die bijdragen aan een gezonde bodem zijn aerobe bacteriën, bacteriën die zuurstof gebruiken om te leven. Deze micro-organismen spelen een belangrijke rol in verbetering van de bodemstructuur (zie ook...)

Om de groei en vermeerdering te bevorderen van deze micro-organismen in ons brouwsel brengen we veel zuurstof in het water, middels de aqueariumpomp.
Na anderhalve dag tot 2 dagen zal de thee gaan ruiken naar aarde. De thee is donkerbruin van kleur en klaar voor gebruik.



Gebruik van de Actief Beluchtte Compost Thee



De Compost thee is op verschillende manieren te gebruiken. Compostthee kan niet te veel gegeven worden. Bij meerdere malen toepassen zal dat geen schade voor de planten opleveren (houdt daarbij wel de vochtbehoefte van de plant in de gaten, ze kunnen wel 'verdrinken')

-Allereerst is de thee (puur of verdund) te gebruiken om de planten water te geven. Er komt zo veel leven in de bodem waar de planten staan en dat even gaat direct een samenwerking aan met de planten. Tevens wordt de bodemstructuur zo verbeterd en dat bevordert het vasthouden van vocht, zuurstof en voedingsstoffen in de bodem
sproeien met compostthee; niet te hoge druk, laat druppels op de plant vallen
-Zo ook kunnen nieuwe planten, alvorens in de grond geplant te worden, in een emmer met compostthee gedompeld worden. Zo komt het leven direct in contact met de wortels van de plant. Precies daar waar ze het meest effect voor de plant hebben voor de voedsel-recycling in de bodem.
-De compost thee kan gebruikt worden om een composthoop te 'boosten'. Er wordt in een keer veel leven in de composthoop gebracht. Meer leven in de hoop helpt het composteringsproces te versnellen.
-De compostthee kan (puur of verdund) gebruikt worden om planten te besproeien. De planten scheiden niet alleen via de wortels 'lok'stoffen voor bacteriën uit, maar ook via het blad.
Door goede bacteriën op het blad te brengen worden schadelijke bacteriën in de toom gehouden. En is de weerstand van de plant tegen diverse plagen groter.
Bij het sproeien op de plant is het raadzaam circa 70% van de plant te bedekken. En daarbij voor- en achterkant van het blad te besproeien met compostthee.

N.B. Gebruik de compostthee niet midden op de dag. De organismen in de thee kunnen niet tegen UV-straling. Zij hebben enige tijd nodig om zich aan een grond deeltje of de plant vast te 'plakken' en een beschermend omhulsel te maken van slijm. Gebruik daarom bij voorkeur de compostthee voor 10 uur in de morgen of tegen het einde van de dag. 
Ook op een bewolkte dag komt er UV-straling door de wolken, dus ook dan niet de compostthee gebruiken.



1 opmerking:

  1. Informatief artikel...had alleen graag de hoeveelheden gezien voor wat betreft water,compost,molasse.. kan je hier misschien nog wat meer duidelijkheid over geven zodat het toepasbaar is? Zou top zijn!

    BeantwoordenVerwijderen