woensdag 13 december 2017

Een wormenhotel voor de binnenstad


In d'Oude Stadt opent binnenkort een wormenhotel

Hotelstop of niet, binnenkort opent toch weer een nieuw hotel haar deuren in het hartje van de stad. En als het aan het bewonersplatform Geldersekade ligt volgen er snel nog meer. 


De Bantammerbrug is een rijksmonument dat werd ontworpen door Amsterdamse-School architect Van der Mey, bekend van het Scheepvaarthuis (het huidige Amrâth Hotel). De lantaarns op de brug zijn van bruggenontwerper Piet Kramer. Maar het mooie ontwerp van de brug is vaak verborgen onder afvalzakken en fout geparkeerde taxi's. Ook de vele groepen toeristen die niet altijd weten om te gaan met drank en drugs laten wel eens wat achter op de brug.

De overlast van deze zaken inspireerde een groep bewoners uit de buurt om de brug een opknapbeurt te geven. Zij maakten een plan om van de brug een ontmoetingsplek te maken voor buurtbewoners die tegelijkertijd dienst kon doen om te helpen de omgeving te verduurzamen.

Op de plek waar nu nog een fietsenrek staat (dat fietsenrek wordt verplaatst) komt het eerste wormenhotel van de binnenstad te staan. Bovenop het wormenhotel komen kruiden en andere planten. Naast het wormenhotel komt een klapbankje, waar buren kunnen gaan zitten en een praatje kunnen maken. Het unieke aan dit initiatief is dat de buurt zelf het geheel financiert.


Crowdfunding in een crowdfunding 


Bernadette de Wit benaderde mij enige weken geleden over het plaatsen van een wormenhotel op de Bantammerbrug. Zij had gehoord over de crowdfunding en wilde weten of het wormenhotel van Le Compostier geschikt zou zijn om in de binnenstad te plaatsen. De locatie die zij op het oog had wordt bezocht door vele mensen waaronder grote groepen (dronken) toeristen, die nogal eens voor overlast zorgen. Zou het wormenhotel daar wel tegenop gewassen zijn? 

Het wordt de eerste keer dat een wormenhotel op een dergelijk drukke locatie geplaatst gaat worden, maar de eerdere buurtcompostprojecten hebben laten zien dat de wormenhotels zich goed staande houden in de publieke ruimte en ik heb dan ook vertrouwen dat de Urban Composter die op de Bantammerbrug geplaatst gaat worden daar stevig genoeg voor is. 

Bernadette had eerder de gemeente Amsterdam verzocht om een wormenhotel te plaatsen, maar dat was niet mogelijk. Om die reden is toen het initiatief genomen om te gaan crowdfunden om het wormenhotel dat Le Compostier in diens crowdfunding aanbood te kunnen aanschaffen. 

Serie foto's van de locatie waar het wormenhotel komt te staan. Eerste foto toont het fietsenrek dat verplaatst zal worden om ruimte te maken voor het wormenhotel. Het fietsenrek komt aan de andere kant van het Liander-huisje.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten