Buurtcomposteren start nu ook in de gemeente Diemen
Deze week werd het eerste wormenhotel van Diemen geopend. Het was voor mij persoonlijk een mijlpaal, aangezien de derde gemeente die nu een wormenhotel van Le Compostier gebruikt de gemeente is waar ik zelf ben opgegroeid.
Het wormenhotel staat dan ook in mijn oude buurtje en het is erg leuk om te zien hoe het meubel reeds omarmd wordt door de buren.
Wethouder Jeroen Klaasse van Diemen was zo vriendelijk om de compostwormen naar hun 'hotelkamers' te brengen en startte daarmee het buurtcompost-project.
GFT-Afval scheiden in Diemen
In Diemen wordt reeds sinds jaren geprobeerd om het scheiden van gft-afval te stimuleren. Er zijn ondergrondse containers waar de buurt zijn gft-afval in kan deponeren, maar die worden niet voldoende gebruikt. Het afval is vaak gemengd met restafval en in de zomer kunnen de bakken stinken.
Grappig genoeg zijn de ondergrondse containers in Diemen mede aanleiding geweest voor mij om de wormenhotels te gaan ontwerpen. Toen ik in Diemen kwam te wonen 6 jaar geleden kreeg ik de sleutel niet van de gft-container en kon zodoende het gft-afval niet scheiden.
Wethouder Jeroen Klaasse toont de compostwormen |
Daarbij wilde ik mijn betegelde tuin vergroenen en had goede grond nodig voor de tuin.
Om niet langer mijn gft-afval bij het rest-afval te gooien én meteen goede grond voor mijn tuin te maken ben ik mij toen gaan verdiepen in het composteren met compostwormen. En zo werd het eerste wormenhotel van Le Compostier geboren.
Composteren met een wormenhotel maakt het mogelijk voor de buurt om zelf de mooiste compost te maken en deze zelf te gebruiken in de eigen tuin. Wanneer de compost zelf gebruikt wordt, zullen de buren beter opletten welk afval er in het meubel gedaan wordt en zal de compost schoner zijn.
Testen die wij reeds deden toonden aan dat de compost van hoge kwaliteit is en zeker een goede bodemverbeteraar is.
Wormencompost is zeer rijk aan bodemleven (micro-organismen) die de bodem gezond maken én houden.
De vernieuwde Community Composter
Makkelijker in gebruik én betere kwaliteit compost.
Buurtcompost pilots Amsterdam
Afleveren van de eerste Community Composter. |
De eerste Community Composter werd ontworpen voor de buurtcompost pilot op het Zeeburgereiland die Le Compostier initiëerde samen met Dennis Stroombergen. Dennis kende mijn ambitie om het composteren in de stad op gang te helpen door mijn werk voor de Dakdokters.
De gemeente Amsterdam vroeg verschillende buurtmoestuinen, waaronder die van Dennis, om mee te denken over het circulair maken van het Zeeburgereiland en IJburg.
Wij stelden voor om enkele wormenhotels te plaatsen die gebruikt zouden worden door de buurt.
Deze eerste buurtcompost projecten zijn zeer leerzaam geweest en hebben geholpen om de wormenhotels te verbeteren.
Zo zijn er al meerdere aanpassingen gedaan aan de ontwerpen voor de Streetcorner Composter en nu dus ook aan de Community Composter.
De aanpassingen maken het wormenhotel makkelijker in gebruik. De manier waarop het composteren wordt opgestart is veranderd en ook hoe de compost wordt geoogst.
Lees hier over het opstarten van De Community Composter.
De Wormencompost kan direct gebruikt worden
De eerste Community Composter en zo ook de Streetcorner Composter hadden allebei het nadeel dat de compost te nat bleef onderin. Na het oogsten van de compost moest deze nog nagedroogd worden.
Het nieuwe wormenhotel heeft rondom een dubbele wand van binnen. Door het composterend materiaal te omgeven met ademend materiaal kan een groot deel van het vocht verdampen.
Bij het nieuwe ontwerp wordt de compost gedragen op spijlen. Deze spijlen houden de compost van de bodem, waardoor er ook voldoende lucht en zuurstof aan de onderkant bij de compost kan komen.
Hierdoor is er uiteindelijk minder vocht (percolaat, of ook wel wormenthee genoemd) dat opgevangen moet worden en de compost zal droger zijn wanneer deze geoogst wordt. De compost kan direct na het oogsten gebruikt worden in de tuin of bloempot.
Wormenthee
Doordat het wormenpercolaat niet meer opgevangen hoeft te worden is het gebruik van het wormenhotel minder bewerkelijk. Het vocht diende soms wel wekelijks verwijderd te worden, zodat het niet zou gaan stinken.
Nog een voordeel is dat de voeding, die anders met de wormenthee weg zou lopen, nu in de compost bewaard blijft. De compost zelf is dus rijker.
Over het gebruik van de wormenthee zijn de meningen verdeeld. Planten groeien er goed op. Het is dus een natuurlijke 'Pokon'. Maar het vocht is niet gecomposteerd en kan schadelijke bacteriën bevatten.
Zelf raad ik aan om het vocht, indien gekozen wordt om het te gebruiken, niet op planten te sproeien die rauw gegeten kunnen worden.
Vaker compost oogsten
Het nieuwe wormenhotel bestaat uit drie compartimenten. Ieder compartiment wordt apart gevuld met gft-afval en wanneer het laatste compartiment goed gevuld is, kan begonnen worden met het verwijderen van de compost in het eerste compartiment.
De compost kan eenvoudig van onderuit met een klein tuin harkje worden los gemaakt en met een schepje van onderuit het wormenhotel worden gehaald.
Vervolgens kan maandelijks bij een of meerdere compartimenten een kleine hoeveelheid compost verwijderd worden, waardoor compost altijd voorhanden is.
Doordat de compost van onderen ook verlucht, is deze droger. De wormen zullen er daarom voor kiezen hoger in het meubel te verblijven, waar het materiaal natter en verser is.
Wanneer de compost geoogst wordt zullen er weinig tot geen wormen in het materiaal zitten en dat scheelt een hele boel tijd!
Grote dank aan wethouder Jeroen Klaasse van Diemen die het project mogelijk maakte! |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten