maandag 24 april 2017

Het eerste wormenhotel van Amstelveen

Suze doet haar Groen duurzaam weg!compost Amsterdam
Wormenhotel (voorkant), Kraaipanstraat Amsterdam
© '17 Community Composter door Le CompostierIn de gemeente Amstelveen komt binnenkort het eerste wormenhotel op de Suze Groenweglaan. Het wormenhotel is de eerste in een serie van drie die Le Compostier gevraagd werd voor de Amselveense gft-pilots te ontwerpen.

Wormenhotels voor Amstelveen


In navolging van de buurtcompost projecten in Amsterdam zijn er nu steeds meer gemeentes die willen onderzoeken of de wormenhotels ook voor hun gemeente een oplossing kunnen bieden. De wormenhotels van Le Compostier inspireerden de gemeente Amsterdam tot het plaatsen van nog eens 25 wormenhotels. De gemeenten Diemen en Amstelveen beginnen nu ook met de eerste wormenhotel pilots. 

Het wormenhotel dat nu gebouwd wordt voor de Suze Groenweglaan krijgt een kijkvenster, waardoor passanten een kijkje kunnen nemen in het meubel. 

De kinderen van de nabijgelegen schooltuin Bankrasflora gebruiken het wormenhotel ook in de educatieve lessen en leren op die manier over de natuurlijke kringloop en de circulaire economy.

Een wormenhotel bij U op de stoep?

Amstelveen zoekt nog enthousiaste bewoners voor de volgende 2 wormenhotels op locatie bij hoogbouw. Woont U in Amstelveen in een appartementen complex, of flatgebouw en wilt U graag met enkele buurtbewoners samen een wormenhotel beheren, stuur dan een mail naar:

Gft-afval scheiden bij Hoogbouw


In veel gemeentes is vooral het scheiden van gft-afval bij hoogbouw een uitdaging. Daarom ook dat er grote aandacht vanuit de gemeentes is voor de verschillende pilots die nu lopen waarmee gemeentes proberen de inwoners te stimuleren om het gft-afval beter te scheiden.


compost Amsterdam
Wormenhotel (achterkant), Kraaipanstraat Amsterdam
© '17 Community Composter door Le Compostier
De gemeente Amstelveen begint komende maand ook met twee pilots waarbij gekeken wordt op welke manier inwoners van hoogbouw worden gestimuleerd om hun gft-afval beter te scheiden. In de eerste pilot wordt gft-afval in bovengrondse containers ingezameld, welke wekelijks worden geleegd en het afval wordt vergist om daar bio-gas van te maken. 

In de tweede pilot worden wormenhotels van Le Compostier gebruikt om te laten zien dat het afval ook lokaal verwerkt kan worden tot rijke compost. De compostwormen in het meubel versnellen het composteringsproces en maken de compost tot een hoogwaardige voeding voor de bodem.
De wormencompost wordt door de deelnemers zelf lokaal gebruikt. 

De wormenhotels zijn daarmee een goed voorbeeld van een circulaire economie, waarbij lokaal waarde wordt gecreëerd uit een restmateriaal. 
De compost uit de wormenhotels is van een hoge kwaliteit en is uitermate geschikt voor de moestuin.

Compost wormenhotel Amsterdam
Wormenhotel met kijkvenster
op locatie bij Het Groene Leven Lab
© '17 Look'inGlass door Le Compostier


Geen opmerkingen:

Een reactie posten