maandag 14 december 2015

Ingrediënten voor goede wormencompost


 De CommunityComposter van Le Compostier, wormenhotel voor de Zeeburgertuin op 't Zeeburgereiland, Amsterdam

 




 Welkom in het wormenhotel:



Stikstofrijk materiaal (gft-afval)


- fruit & groenten (overrijp & resten, rauw en liefst van ecologische teelt
- gedroogde eierschalen (klein gemaakt)
- koffieprut & gebruikte theeblaadjes (ook theezakjes, mits composteerbaar)
- tuinafval (gras met mate, zorgt voor snelle opwarming)
- bloemen (van ecologische teelt, of zelf geplukt)
- hooi
- dierlijke uitwerpselen van planteneters, zoals konijn & cavia,
indien droog
- ongekookte granen (met mate)


Koolstofrijk materiaal (bedding)

- karton (liefst zonder opdruk), papier, kranten (geen glossy  magazines)
- twijgjes, kleine takjes
- zaagsel, houtsnippers
- gedroogde bladeren (herfst bladeren)
- stro
- schillen van koffiebonen & cacao
- schillen van noten & zaden




Niet welkom in het wormenhotel :

 

gekookt of in de fabriek verwerkte levensmiddelen
- dierlijke eiwitten, vlees, zuivel, ei, gevogelte, vis
-(vis)beenderen
- dierlijke uitwerpselen van vleeseters, zoals kat & hond
- producten gemaakt van graan of deeg, zoals brood, koek & cake
- gekookte granen
- vet & olie
- suiker, snoep
- snijbloemen van niet ecologische teelt (vol met pesticiden!)









Bamboe Wormenhotel met kijkvenster van Le Compostier



Werking van het wormenhotel:

Handleiding van de CommunityComposter

Brochure over de werking van een wormencompostbak
Deze brochure werd gemaakt door de OVAM






meer informatie over de wormenhotels van Le Compostier
Volg ons op facebook en twitter: @compostier


 




Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen