donderdag 21 mei 2015

Wormenhotels van Amsterdam

 

 

Compostwormen gaan uit logeren

2015  is het jaar van de bodem

Het jaar 2015 is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot internationaal jaar van de bodem (UN - year of the soil). Dat hebben de VN gedaan, omdat het niet goed gaat met onze bodem.

Veel grond wordt misbruikt en daardoor gaan waardevolle landbouwgronden verloren aan bodemerosie en verliezen de bodems hun vitale levensgevende kracht.
Intensief gebruik van kunstmest en pesticiden maken de bodems kapot, doordat het 'bodem-voedsel-web' wordt dood gemaakt.
Het bodemvoedselweb is van groot belang voor het vasthouden van voedingsstoffen in de bodem en geeft de bodem zijn structuur, die belangrijk is voor het produceren van gezond voedsel.
Om hier aandacht aan te geven is dus het Jaar van de bodem uitgeroepen

meer weten over het bodemvoedselweb? Lees het boek dat werd vertaald door Marc Siepman (van Gevoel voor Humus)


Eerste hulp voor de bodem

 

wormencompostzak met groendak. ontwerp: Le Compostier
Zelfs al heb je geen verstand van hoe het allemaal werkt in een gezonde bodem, zijn er toch dingen die je kunt doen om onze bodems te helpen.

Het gebruik van kunstmest en pesticiden in de intensieve landbouw, waarbij gewassen in mono-cultuur worden verbouwd, schaadt de bodem, als deze niet de kans krijgt zich te herstellen.

Wanneer je in de winkel kiest voor op ecologische wijze verbouwde producten, kun je daarmee een signaal geven en zal er meer en meer op deze wijze voedsel verbouwd gaan worden.
Over het algemeen hebben boeren die hun gewassen op ecologische wijze verbouwen meer aandacht voor het gezond houden van de bodem en gebruiken om die reden geen gifstoffen en laten vaak delen van de grond rusten.
Door bijvoorbeeld groenbemesters in te zaaien in de rustende stukken landbouwgrond, en deze vervolgens door de aarde te werken, wordt de hoeveelheid organische stof in de grond vergroot.

Een boer die op die manier zijn land gebruikt is bijvoorbeeld Krispijn van den Dries, bioboer bij Bio Romeo & bodemboer Actief de bodem helpen


Maar iedereen kan ook actief helpen de waardevolle stoffen voor de bodem te behouden: door te
Wormencompost-kast van bamboe, met kijkvenster en groendak. Ontwerp: Le Compostier
composteren. 

Wanneer organisch afval wordt gecomposteerd, in plaats van verbrand of in vuilstortplaatsen begraven, ontstaat er een waardevol middel om de grond te helpen herstellen en gezond te houden: compost.
Wanneer deze bij de grond wordt gevoegd, helpt dat het bodemvoedselweb en daarmee de bodem.
De structuur wordt verbeterd en voedingstoffen blijven behouden en worden beschikbaar gemaakt voor de planten die daar groeien.

Composteren kan in principe overal.
Met de juiste middelen en een beetje goede wil, is ook in de stad, in tuin, op balkon en zelfs op het dak, mooie compost te maken van het gft-afval.
Een wormenhotel is een ideaal systeem om hiervoor te gebruiken.

lees hier meer over wormencompost ( vermicompost )
FoodGuerilla en de wormenhotels

 

Om meer mensen bekend te maken met het fenomeen 'wormen-compost' heeft FoodGuerilla een campagne opgezet: de Wormenhotels.

Om zichtbaar te maken aan het publiek, dat composteren makkelijk, leuk en vooral ook er aantrekkelijk uit kan zien, werd een aantal hotels in Amsterdam gevraagd of ze mee wilden doen aan de campagne en tijdelijk onderdak wilden geven aan een wormenhotel.

Le Compostier werd gevraagd mee te werken aan deze campagne en ontwierp o.a. de wormenhotels die bij diverse hotels in de stad Amsterdam geplaatst werden de afgelopen weken.

Zo staan er nu wormenhotels bij hotel NH BarbizonPalace, het Amstel Hotel, het Conscious Hotel, hotel Casa400 en het Volkshotel (de kast bij het Volkshotel werd ontworpen door Studio Claire Hornn).

(zie hier een klein fotoverslag van de uitreiking van de wormenhotels aan de deelnemende hoteliers )


Eetbaar dak bij NHBarbizonPalace - Growndowntown
Eikenhouten wormenhotel bij het Amstelhotel. Ontwerp: Le Compostier
Wormenhotel bij het Conscious Hotel. Ontwerp: Le Compostier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

#Wormenhotel from FoodGuerrilla on Vimeo.
Wat is FoodGuerilla?

 

FoodGuerrilla (powered by OneWorld) is een netwerk van ruim 150 food initiatieven. Samen zetten zij positieve, inspirerende ACTIES op voor een eerlijker, duurzamer en gezonder voedselsysteem. FoodGuerrilla zorgt zo dat er een buzz ontstaat om ons voedselsysteem te vernieuwen, want dat is broodnodig!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten