donderdag 27 februari 2014

VermiCompost Deluxe

 

Een werkelijk mooie wormencompost bak die ik tegen kwam op het internet.

 
NWRedworms uit de VS heeft deze gemaakt. En verkoopt deze ook.
Het is een wormenbak met twee compartimenten, waarbij de wormen horizontaal migreren. In eerste instantie wordt een vak gevuld met organisch afval, dat goed wordt fijn gesneden (opdat de wormen het snel kunnen gaan verwerken tot fijne compost).
Als het eerste vol is, wordt begonnen het tweede vak te vullen. De compostwormen verhuizen naar dit tweede vak, zodra het organisch materiaal allemaal verwerkt is tot compost (een dergelijk systeem wordt een 'flow-through' systeem genoemd. In dit geval horizontaal).

Het hele proces kan enkele maanden in beslag nemen, maar dan houdt je mooie, worm-vrije compost over, vol wormen 'castings' (wormenpoep), die zo de tuin in kan.

Het mooie van dit exemplaar vind ik, is dat er verwijderbare schermen aan de voorkant zitten, met een venster (tevens verwijderbaar) erachter. Dit is vooral leuk voor kinderen, je ziet de wormen hun werk doen, in het organische materiaal. Zo kun je tot in het 'hart' van het vermicomposteer-systeem kijken. Leuk en leerzaam!

Doordat de voorkant te verwijderen is, wordt het leeghalen erg vergemakkelijkt.

In de bodem zitten gaten geboord. Op de latten bodem, onder de compartimenten kan een pan, of een kunststof  bak geplaatst worden, om het wormen percolaat op te vangen. Dat kan gebruikt worden om de (kamer)planten te bemesten.

Op het videokanaal van NorthWestRedworms zijn vele interessante instructie-filmpjes te vinden rondom boeren en composteren.