woensdag 26 februari 2014

Zaden ontkiemen in de wormen compost

 

Lente in de wormenbak !

 

Vandaag kreeg ik een mailtje van mijn lieve buurvrouw Iris, die thuis de wormenbak aan het uitproberen is die ik voor haar maakte (post). Bij de mail zat een fotootje.

In de bak, zijn naast een floriserende populatie wormen, nu ook enkele plantjes aan het groeien !
Er zijn blijkbaar enkele zaden in de bak terecht gekomen en de conditie was goed voor de zaden om te ontkiemen.

ontkiemd zaad tussen de vermi compost
Op zich geen probleem natuurlijk. De wormen zullen er geen last van hebben, en als de bak afgesloten is, en er geen licht in kan komen, zullen de kiemen het uiteindelijk opgeven. Het is dus vrij onwaarschijnlijk dat ons vermicompost-systeem zal dichtgroeien met ongewilde planten.

Maar als de zaden (nog niet ontkiemt) tussen de wormen compost zitten, op het moment dat we deze oogsten, en vervolgens gebruiken om de grond van de tuin (of bloembak) te verrijken, kunnen planten gaan groeien op plaatsen waar we ze misschien niet willen hebben.

Zo kwam ik deze post tegen van ComoHomestead, waarin verteld wordt hoe o.a. tomatenzaden in de compost voor ongewilde groei zorgden, tussen andere wel gewilde planten.
De zaden, die met het organisch afval in de wormenbak terecht komen, blijven in tact.
Ze worden door de wormen en micro-organismen niet afgebroken en zodoende, als de condities goed zijn, ontkiemen ze (soms zelfs al in de bak, blijkbaar !!)

Natuurlijk zou je kunnen vermijden resten met zaden erin in de compostbak te gooien, of de zaadjes eruit proberen te halen. Maar ook is het mogelijk organisch materiaal, waar zaden in (kunnen) zitten eerst in de Bokashi emmer te laten fermenteren.
In de bokashi emmer gaan de zaden wel kapot en zullen zo niet voor onverwachte groei zorgen tussen je geplande zaaigoed.
Nadat het materiaal goed verwerkt is door de Effectieve Micro-organismes (EM) tot bokashi 'compost', kan het (beetje-bij-beetje) aan de wormen gevoerd worden. Bokashi is vrij zuur, voeg daarom nooit te veel tegelijk toe!
Zelf leg ik in een hoek van de bak (of zak) een flinke hand gefermenteerd materiaal en voeg pas meer bokashi toe, als ik zie dat de eerder toegevoegde bokashi verwerkt is door de wormen.
De wormen maken van de bokashi weer mooie vermicompost vol 'wormencastings'.

Bij ComoHomestead hadden ze nog een andere tip, waarvan ik mij ook kan voorstellen, dat die nuttig kan zijn.
Als je onverhoopt wel zaden in de wormen compost hebt zitten, kun je die laten ontkiemen door de wormen compost enkele dagen onder licht te bewaren.
De kiemen zijn dan makkelijker te verwijderen, en je kunt ze nog uitplanten ook. Wel is er dan kans dat de compost wat uitdroogt, maar die zou dan weer wat bevochtigd kunnen worden.