zaterdag 22 februari 2014

Proef met tarwegras, bemesten met wormenthee en bokashi juice. Deel 2.

Groeit tarwegras beter met wormenpercolaat of Bokashi juice?


Tarwegrassap, vloeibaar zonlicht.


tarwegras klaar voor de oogst

Het kiemen van de tarwe gebeurt in het donker. Dan vormt het tarwe de wortels en ook de eerste groei van de stengel vindt daar plaats.

Zodra het gras in de zon staat, groeit het zeer snel. Het neemt het zonlicht op en gebruikt die energie om groot te worden.
Voor de proef heb ik consequent de drie bakken met, 1. leidingwater met 1% wormenthee, 2. leidingwater met 1% bokashi juice, en 3. leidingwater, besproeid.

Na de tweede dag in de zon, is er een opvallend verschil in groei waar te nemen met, enerzijds de bakken waar gesproeid wordt met de wormen- en bokashi-percolaat en anderzijds de bak waar alleen leidingwater wordt gebruikt.


Op de foto lijkt dat het verschil komt doordat de blauwe bakken hoger zijn. Maar de laag aarde is in alle drie de bakken even hoog (of zou de kleur blauw er iets mee te maken hebben. Wellicht iets voor een volgende proef).
Ligt het aan de mineralen en vitaminen die in de compost zitten, of doen de Effectieve Micro-organismen (EM) hun werk? 

Tussen de twee bakjes met tarwegras, die extra bemest worden, is nauwelijks verschil waar te nemen.
Overduidelijk verschil in hoogte van het tarwegras. Van links naar rechts: bokashi, wormtea, plain water  Ook je eigen tarwegras kweken? Hier vind je een korte uitleg.