zondag 26 november 2017

Vertel ons waarom jij een gezonde bodem zo belangrijk vindt !

Vind jij het ook belangrijk dat er beter voor de bodem wordt gezorgd en dat 
wij beter moeten omgaan met de stukjes groen die wij nu nog over hebben in onze steden?

Laat het ons dan weten door een filmpje op te nemen waarin jij vertelt waarom 
de bodem zo belangrijk is voor jou & deel je filmpje op jouw facebook pagina of Instagram & vermeld @compostier in je bericht. Dan maak je kans op een luxe diner t.w.v. E 150,- voor 2 personen bij Restaurant As op de Zuidas.

Deze prijs wordt aangeboden door Le Compostier als onderdeel van onze crowdfunding campagneOp 20 december zal de winnaar bekend worden gemaakt. Over de uitslag is geen discussie mogelijk. 

Restaurant As is één van de restaurants die deelnemen aan onze pilot Compost a la Carte en een wormenhotel van Le Compostier gebruiken om compost te maken van hun GFT-afval.


Volg Le Compostier op Facebook, Twitter & InstagramDe wondere wereld onder onze voeten.

Een gezonde bodem krioelt van het leven


Wanneer je gaat graven in de tuin kom je al gauw het nodige bodemleven tegen. Tenminste, als de bodem gezond is. In een gezonde bodem leven micro-organismen in een nauwe relatie met elkaar samen en zorgen voor structuur en het vasthouden van vocht, zuurstof en de nodige mineralen en sporen elementen voor goede planten groei. 

Planten spelen een belangrijke rol in het bodemvoedselweb (lees voor meer informatie over dit mooie en complexe systeem: Het Bodemvoedselweb dat werd vertaald door Marc Siepman) en zijn als de dirigenten van het systeem. De wormen zie ik als de herders en zij verspreiden de nuttige bacteriën en houden de bodem los. De gangen die zij maken geven ruimte aan wortelgroei en maken het mogelijk om vocht goed door te laten. 

De manier waarop door de mens met de bodem wordt omgegaan heeft deze niet veel goed gedaan. En nu worden de effecten daarvan pijnlijk duidelijk. Bodem erosie is een groot probleem en wetenschappers stellen nu dat wij mogelijk nog maar 60 oogsten !! te gaan hebben voordat de bodems op de wereld helemaal kapot gemaakt zijn. 


'Still' uit de documentaire Green Gold van John D. Liu 

We moeten iets doen en we kunnen niet langer wachten totdat 'iemand anders' het voor ons gaat oplossen. Er wordt eindeloos gepraat en ondertussen is al weer de volgende 'black friday' voorbij gekomen. Daar zit je dan met je mega-tv waarop nog wel beelden van weelderige natuur te zien zijn, maar buiten de deur waait t stof in het rond. Een toekomst beeld dat ook in een land als Nederland niet ondenkbaar is, als we zo doorgaan. 

Alle kleine bee(s)tjes helpen! 


Dat is de ondertitel van het eerder genoemde boek Het Bodemvoedselweb. Zeker, we hebben grote oplossingen nodig. Maar als we wachten totdat 'iemand' daar mee komt is het te laat. Laten we daarom zelf met acties komen die bijdragen aan het zorgen voor de bodem. Vele kleine beetjes maken een hele grote!

Zelf ben ik om die reden begonnen met het maken van compost in mijn eigen achtertuin. Toen ik zag dat dat eigelijk heel makkelijk was, en toch niet veel mensen die stap namen, ben ik mij gaan inzetten om zo veel mogelijk mensen te inspireren om ook te gaan composteren. Door wormenhotels te bouwen en te laten zien dat ook in de stad de mooiste compost gemaakt kan worden, wordt nu al per jaar circa 60.000 L GFT-afval niet meer weggegooid maar gecomposteerd in wormenhotels door mensen in de stad. Om dat volume nog verder te laten groeien plaatsen we nu ook wormenhotels bij restaurants.


De buurtcompost groep van de Josef Israelskade in Amsterdam


Wormenhotels voor de Circulaire Keuken.

Op dit moment loopt de crowdfunding Compost a la Carte om wormenhotels te kunnen plaatsen bij restaurants in de stad. Door wormenhotels te plaatsen bij 10 restaurants in de stad kunnen wij volgend jaar nog eens circa 60.000 L GFT-afval omtoveren tot de mooiste wormencompost. Tel daar de groepen bij die met de bouwtekening voor een DHZ Wormenhotel van Le Compostier ook gaan bouwen en dan redden de wormenhotels van Le Compostier volgend jaar al 150.000 Liter GFT-afval van de storthoop en maken wij 50.000 L rijke wormencompost voor bodemverbetering en voedselproductie in de stad.Help het mogelijk maken & doe een bijdrage via: www.voorjebuurt.nl/wormenhotel
Laten we de aarde beter achter laten dan dat we hem gevonden hebben! 


4 opmerkingen:

 1. Vanuit de perma-gedachte kan ik als mens een gezonde bodem zijn. Voor mij is trouwens alles bodem ook water in de grond en in ogen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. "Bravo! This blog captures the essence beautifully. I look forward to reading more from this talented author."
  How to Wear a Travel Pillow

  BeantwoordenVerwijderen
 3. "I'm grateful for the actionable takeaways provided in this blog. It empowers readers to apply new knowledge and make positive changes."
  venmo promo code

  BeantwoordenVerwijderen