woensdag 29 november 2017

Milieudefensie krijgt een wormenhotel


Een wormenhotel in het hartje van Amsterdam.


De wormenhotels van Le Compostier stonden al in verschillende stadsdelen, maar op de grachten waren ze nog niet te vinden. Tot gisteren dan. Gistermiddag bezorgden we het wormenhotel dat speciaal gemaakt werd voor het kantoor van Milieudefensie. Het kantoor ligt aan de Nieuwe Looierstraat midden in de grachtengordel van de oude stad.

Wormenhotel versterkt de Milieudefensie-linie.Eric Hartman, facilitair coördinator bij Milieudefensie, vroeg mij enige tijd geleden of het mogelijk zou zijn om het groenafval dat overbleef van de bedrijfscatering geheel te composteren in een wormenhotel. We hebben toen geïnventariseerd hoeveel afval dit per week zou zijn en op basis van die hoeveelheid is het wormenhotel ontworpen voor het kantoor van Milieudefensie. Het kantoor krijgt het wormenhotel één jaar op proef, waarbij gekeken wordt of het goed past binnen de bedrijfsvoering en of het composteren aan huis bevalt. De eerste reacties waren lovend, dus dat is veelbelovend. 

De mensen die op kantoor werken bij Milieudefensie werken hard om het milieu te verbeteren. Milieudefensie zet zich onder andere in voor schone lucht en voor lokaal geproduceerd eten.


Een Wormenhotel voor Milieudefensie van StadsHout.StadHout bezorgd bij het Green Living Lab

Op verzoek van Milieudefensie werd dit wormenhotel vervaardigd met gebruik van bomen uit de stad. De bomen die voor dit wormenhotel gebruikt zijn (Populier voor de buitenkant en Iep voor het frame) hebben in het Vondelpark gestaan. Nadat ze omgezaagd werden heeft Stichting StadsHout de bomen verwerkt tot planken. Het was al een lange tijd mijn wens om gebruik te maken van StadsHout en nu is het er dan eindelijk van gekomen!


Crisow van Stadshout vertelde mij dat Populieren hout in het verleden een belangrijk productiehout was in Nederland. Het hout raakte echter in de vergetendheid als productie materiaal. Crisow ziet graag dat de Populier in ere wordt hersteld en om die reden heb ik op zijn aanraden de buitenkant uit Populier gemaakt. Zelf vind ik het een zeer geslaagd resultaat. En er zullen zeker meer wormenhotels volgen die van StadsHout gemaakt zullen worden. 
Het Wormenhotel gemaakt van StadsHoutEen watertuin voor de dieren uit de buurt.


Het wormenhotel voor Milieudefensie is het tweede wormenhotel van Le Compostier met een watertuin. Het eerste wormenhotel met een watertuin is in gebruik bij restaurant Scandinavian Embassy.

De planten staan aan de achterkant langs de rand op een verhoging van stukken steen. Daaroverheen is een laag grond gedaan waarin de planten kunnen wortelen. 

De watertuin geeft de mogelijkheid aan vogels & insecten om te komen drinken. Maar het water element geeft ook rust. In veel oosterse tuinen worden water elementen toegevoegd om rust te geven. 
En dat kan een drukke werkplek zoals het kantoor van Milieudefensie wel gebruiken. 

Een wormenhotel voor uw kantoor


Wilt U ook een wormenhotel plaatsen bij uw kantoor om zo uw bedrijfsvoering verduurzamen? Dat kan! Op dit moment loopt onze crowdfunding voor de Circulaire Keuken en via de crowdfunding kunt U ook een wormenhotel voor uw bedrijfscatering één jaar lang voordelig uitproberen. 

Wij willen laten zien dat het mogelijk is voor restaurants & bedrijfscatering om de groenten- en fruitresten op eigen locatie te composteren. De wormencompost kan gebruikt worden in de eigen tuin, of wordt gedeeld met groenprojecten in de stad. Zo maken wij een begin om onze stad werkelijk circulair te maken. 

Voordelen van lokaal composteren zijn dat het afval niet meer wordt opgehaald. Grote vrachtauto's rijden af en aan in de reeds drukke stad en veroorzaken opstoppingen, maar vooral ook veel luchtverontreiniging. Le Compostier verzorgt het composteren aan huis door dit goed te begeleiden i.s.m StadsOogst Compost Coop. Om dat op duurzame wijze te doen, kopen wij een elektrische transport fiets. Deze fiets willen wij middels de crowdfunding financieren. 

Wilt U meer weten? Kijk dan op: www.voorjebuurt.nl/wormenhotel. Tussen de beloningen staat vanaf vandaag ook een aanbieding voor kantoren in de stad. Of bel ons direct en dan leggen wij de voorwaarden voor deelname persoonlijk aan U uit. 

Prinsengracht, Amsterdam. Wat een mooie lucht
boven Amsterdam. Nu alleen nog wat schoner!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten