woensdag 19 december 2018

Wormenhotels van Den HaagKinderen komen een kijkje nemen bij het wormenhotel
in de Zeeheldenbuurt in Den Haag. 

Wormenhotels voor een circulair Den Haag.

Temidden van grijze betonnen hoogbouw en vlak naast een autoweg die Den Haag doorkruist is sinds kort een klein houten bouwwerk verrezen. In dit bouwwerk wonen miljarden organismen die samen helpen Den Haag een beetje meer circulair te maken. 


Begin deze maand mochten wij alweer het derde houten wormenhotel komen plaatsen in de bestuurlijke centrum van Nederland, Den Haag. Dit keer kreeg het kantoor van vermogensbeheerder MN een eigen wormenhotel. MN is op zoek naar manieren om het kantoor geheel circulair te maken. Het maken van wormencompost van het organisch afval uit de keuken is hierin een mooie stap. De wormencompost kan gebruikt worden in de eigen tuin, of wordt meegegeven aan de werknemers om deze in de tuin thuis te gebruiken. 

De koffieprut die MN overhoudt na het zetten van koffie voor de 1000 mensen die in het kantoor werken wordt reeds opgehaald door Haagse Zwam. Deze organisatie laat daar oesterzwammen op groeien en verkoopt deze paddestoelen aan restaurants en winkels in Den Haag. De oesterzwammen worden ook gebruikt in de keuken van MN in gerechten voor de werknemers. Als de oesterzwammen geoogst zijn kan het mycelium rijke substraat van koffieprut samen met het organische afval uit de keuken worden gecomposteerd in het wormenhotel. De compostwormen lusten daar wel pap van! 

Het wormenhotel van MN is geheel gemaakt van lokaal en gerecycled hout. Het hout voor het frame heeft voorheen dienst gedaan als schutting in een tuin in Amsterdam Zuid. Het hout voor de buitenkant van het wormenhotel werd tot planken gezaagd door Stichting Stadshout Amsterdam uit een boom die groeide op het Beursplein bij de Beurs van Berlage in Amsterdam. 


Wormenhotel van MN gemaakt met gerecycled hardhout &
lokaal hout van Stadshout


Den Haag in Transitie


Na de eerste buurtcompostprojecten die Le Compostier opstartte in Amsterdam zijn inmiddels ook in andere gemeentes in Nederland buurtcompost groepen opgestaan. Na Den Bosch, Amstelveen en Diemen zijn er nu ook reeds twee groepen in Den Haag die een wormenhotel van Le Compostier gebruiken. 

Samen met Kitty Hinkensbergen van Den Haag in Transitie en Haagse Zwam gaan we onderzoeken  hoe het wormenhotel netwerk van Den Haag sneller kan groeien. 

Vorige zomer startten we reeds twee locaties en die draaien goed. We hopen snel meer wormenhotels te kunnen opstarten en zo te kunnen bijdragen aan het meer circulair maken van Den Haag.

Wormenhotel in gebruik door een groep buren in het centrum van Den Haag. 

Ieder wormenhotel heeft een kijkvenster waarmee het bodemleven in het wormenhotel bekeken kan worden. 

Hand gemaakt logo.

Openingsfeest van het wormenhotel in de Zeeheldenbuurt in Den Haag.

Kinderen zijn super enthousiast als de nieuwe 'huisdieren' worden ingecheckt in het wormenhotel. Leren over de bodem is belangrijk en brengt de natuur terug naar de stad, 

Start zelf een wormenhotel netwerk in jouw gemeente of stad!

Wil je ook een wormenhotel netwerk opzetten in jouw gemeente of stad? Laat het ons weten! Wij geven graag advies over hoe de wormenhotels ook bij jou in de gemeente gebruikt kunnen worden om organisch afval op circulaire wijze & lokaal in te zetten voor het vergroenen van de buurt. 

Voordelen van een wormenhotel:

- Een wormenhotel helpt om de natuur dichter bij te brengen en helpt de omgeving te vergroenen.
- Gebruik van de wormenmest uit het wormenhotel helpt de biodiversiteit in en op de bodem te vergroten.
- Een wormenhotel in de straat brengt mensen samen en nodigt uit tot positieve actie voor een duurzamer en socialer leven in de stad. 
- De wormenhotels inspireren tot betere afvalscheiding. Niet alleen van organisch afval, maar ook van de andere afvalstromen in de stad. 
- Zorgen voor een wormenhotel is leuk! 

Voor meer informatie kun je ons bellen op: 06 386 943 95 of stuur een email naar info-apestaartje-compostier.nl

1 opmerking:

  1. We are supply paper professional, if you want reduce cost for your hotel, we are be choise best: giay ve sinh cuon lon

    BeantwoordenVerwijderen