zaterdag 24 maart 2018

Het zwarte goud van Amstelveen

Eerste Oogst van het Wormenhotel in Amstelveen.


Vanmiddag, met een heerlijk zonnetje aan de hemel, werd het eerste zwarte goud gewonnen uit het wormenhotel aan de Suze Groenweglaan. De groep buurt-compostiers heeft bijna een heel jaar het wormenhotel in gebruik en vandaag werd er feestelijk geoogst. Het is onvoorstelbaar hoe veel afval het wormenhotel heeft kunnen verwerken in één jaar!

Mark van Maakplaats Amstelveen oogst de
compost uit het Wormenhotel. 

Oogst Feestje!

Het is altijd een feestelijk moment om de compost te mogen oogsten. Daar hebben de composteerders van de Suze Groenweglaan toch naar toe gewerkt. Dat ze de compost mogen gebruiken die werd gemaakt van hun eigen groente- en fruitafval. De groep heeft het beheren van het wormenhotel voortreffelijk gedaan en de compost die uit het wormenhotel kwam vanmiddag was ook erg mooi.

Dit wormenhotel werd geplaatst op verzoek van de Gemeente Amstelveen als onderdeel van een pilot waarbij gezocht wordt naar manieren om beter GFTafval te scheiden bij hoogbouw in de gemeente. Ruud Oosterhof (teamleider afvalbeheer van de gemeente Amstelveen) vroeg Le Compostier de wormenhotels te bouwen voor deze pilot.




Urban Composter met CFT (Continuous Flow Through)

Voordat de compost geoogst kon worden moest eerst nog de bodemlaag van karton worden verwijderd. Deze dikke laag karton wordt bij het opstarten van het wormenhotel aangebracht op de bodem. De eerste functie van deze laag is al het losse afval vasthouden boven de spijlen laag op de bodem van het meubel. De tweede functie is om het vocht te absorberen dat vrijkomt bij het composteren. Inmiddels was dit helemaal verzadigd en werd het overige vocht opgevangen in de kunststof bakken onderin het wormenhotel.

Een enkel worm heeft toch
zijn weg naar onderen
gevonden.
Doordat er over meerdere maanden verspreid afval wordt ingediend in het wormenhotel en pas na 6 tot 8 maanden voor het eerst compost wordt geoogst, zullen de meeste wormen zich in de hoger gelegen lagen bevinden. De compost wordt erg compact door het gewicht dat er boven ligt. De wormen verblijven liever in het lossere en versere materiaal bovenin.

Nadat het lekvocht (percolaat, of ook wel wormenthee genoemd) werd verwijderd kon het karton worden losgemaakt. Met een harkje werd het karton tussen de spijlen op de bodem van het wormenhotel verwijderd. Daarna kon de compost daarboven worden geoogst. De compost was nog wel een beetje vochtig, maar er zaten nagenoeg geen wormen meer in het materiaal. Wel kwamen we erg veel wormeneitjes tegen! Misschien dat dit minder het geval is een volgende keer, als de compost ook van onderaf zal gaan verluchten en minder vochtig zal zijn.



Compost zeven doe je sneller samen!
Compost oogsten met de buurt samen. 
























Groffe stukjes & compost met wormen-eitjes
kunnen aan de bovenkant weer in het
wormenhotel gedaan worden.  

Compost Zeven.


Door de geoogste compost te zeven hield de groep een mooie rulle wormencompost over die direct gebruikt kon worden door de deelnemers in hun eigen tuin.

Het groffere materiaal (takjes en stukjes die nog niet geheel gecomposteerd waren) werd verzameld en samen met het natte karton is het gebruikt om een paar straten verderop het derde wormenhotel van Amstelveen op te starten. De compost waar we grote concentraties wormen-eitjes in vonden werd weer bovenin het wormehotel gedaan om de populatie wormen goed op peil te houden.










Urban Composter 1000 bij de Runmoolen in Amstelveen.

Derde Wormenhotel van Amstelveen.



Het nieuwe wormenhotel staat aan de Runmoolen en zal volgende week in gebruik worden genomen door de bewoners van de hoog- én de laagbouw aldaar. Volgende week zaterdag krijgt die groep buurt-compostiers de workshop waarin zij leren hoe hun eigen wormenhotel goed te gebruiken zodat ook zij over enkele maanden zulke mooie compost zullen hebben voor hun eigen tuin- en balkonplanten.


Balkon opknappen?

Zoek je een leuk idee voor jouw balkon? Ga dan eens langs bij De Balkonie in Amsterdam. De Balkonie is ook re-seller van onze eigen Wormenpoep! Die is uitermate geschikt om je potplanten en plantenbakken op je balkon een oppepper te geven na de lange koude winter.






Terwijl de compost nog aan de onderkant geoogst werd
kwam de buurman al weer een volgende donatie brengen
voor de wormenin het wormenhotel:
echt een 'door-stroom-systeem' dus! (CFT). 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten