woensdag 21 maart 2018

Feestelijke Opening van het Wormenhotel in d'Oude Stad

Koffie&Compost bankje van Le Compostier
Initiatiefneemster Bernadette de Wit en
Rowin Snijder van Le Compostier 
toosten met koffie op 
het "Koffie&Compost bankje". 

Het Wormenhotel brengt 

het dorp terug in de stad. 


Amsterdam, en dan vooral het centrum, wordt steeds drukker. Méér mensen die er wonen, méér verkeer, en vooral ook véél méér toeristen. 

Dat laatste is voor veel bewoners een steeds grotere bron van ergernis omdat het de stad - en dan vooral het centrum - onpersoonlijker maakt en vooral ook omdat de toeristen doorgaans weinig zorg hebben voor de plek die ze bezoeken.

In sommige delen is de overlast van on-zorgzame toeristen groter dan in andere. Op de Geldersekade is de overlast de afgelopen jaren flink toegenomen en om die reden kwam Bernadette de Wit met het idee om de Bantammerbrug aan te pakken en op te schonen. Het moest een plek worden waar de mensen uit de buurt elkaar kunnen ontmoeten. Er moest meer groen komen en een wormenhotel. 


opening wormenhotel bantammerbrug
Grote opkomst bij de feestelijke opening van het wormenhotel
op de Bantammerbrug in Amsterdam.

StadsOogst's ambachtelijk geproduceerde
Wormenpoep

Oh Wormen Wonder.

Een Wormenhotel is een compostmeubel waarbinnen een klein eco-systeem de mooiste compost maakt van groenafval uit de stad. De compostwormen versnellen het composteren door het materiaal luchtig te houden en de nuttige micro-organismen in het composterende materiaal te verspreiden en te vermeerderen. Wormencompost zit vol Wormenpoep. En juist deze wormenpoep maakt de wormencompost zo speciaal. Gebruik van de wormencompost vergroot de biodiversiteit in de bodem en zo helpt deze ook de biodiversiteit boven de bodem te ondersteunen.


Wachtlijst wormenhotels.

Om het Wormenhotel te kunnen plaatsen benadert Bernadette de gemeente Amsterdam. Voor het wormenhotel dat Amsterdam zelf maakt is echter een lange wachtlijst.

Nadat de gemeente Amsterdam Bernadette had laten weten dat er geen budget vanuit de gemeente beschikbaar was voor haar initiatief besloot Bernadette op zoek te gaan naar steun in de wijk. Aan Le Compostier werd gevraagd om een voorstel te doen voor het plaatsen van een wormenhotel en middels een crowdfunding in de buurt werd de benodigde financiering gevonden om het project te realiseren. Zo werd dit het eerste buurtcompost project dat geheel gedragen werd door de buurt zelf. 

Kin Ping Dun (Dun Yong Department Store)
voert de compostwormen.


Gesproken Woord & het Wormenhotel.


Gistermiddag werd het wormenhotel op de Bantammerbrug feestelijk in gebruik genomen onder grote belangstelling vanuit de buurt. Initiatiefneemster Bernadette heeft vanuit de buurt veel steun gekregen en dat bleek ook bij de opening. Er waren meerdere buurtbewoners die hun talenten inzetten en er samen een unieke gebeurtenis van maakten. De compostwormen kregen een warm welkom in de vorm van een straat-opera, gedicht en een haiku, speciaal voor de gelegenheid geschreven. Buurtdichter Adriaan Deurloo schreef speciaal
voor de gelegenheid het gedicht 'Bantammerbrug'.

Hoofdsponsoren


De compostwormen werden door hoofdsponsoren Arjen van den Hof (eigenaar van Vondel Hotels) en Kin Ping Dun (eigenaar van Dun Yong Department Store) naar hun 'kamertjes' gebracht. Daarna konden de buren allen een kijkje in het wormenhotel werpen en hun vragen stellen over de werking van het compostmeubel. 

Er bleken zoveel buren mee te willen doen, dat er nu al gekeken wordt naar extra locaties om meer wormenhotels te kunnen plaatsen. 

En ook eigenaar Arjen van de Hof van Vondel Hotels vertelde graag bij enkele van zijn hotels een wormenhotel te plaatsen. Het wormenhotel netwerk groeit gestaag verder! 


Wormenhotel brengt bijeen tot nieuwe grond - de wormen wurmen dankbaar afval om tot een bloemrijke toekomst voor je tuin. 


Gedicht van Adriaan Deurloo.

BANTAMMERBRUG
Sierijzerleuningen,  lantaarnwerk, brugbeslag
en dwarse kinderhoofdjes leiden naar
de overzij (en terug) waar Bantam lag,
ooit toekomstdroom van tropenwonderwaar,
maar – wormenvoer – jij naar de haaien ging.
Hier, deze brug, plaats van vereniging,
waar je elkaar tegen- en je samenkomt
en je je welkom weet op goede grond:
zelfs wormen vinden hier een wellekom.
Gastvrijheid immers is een stil fortuin:
de wormen wurmen dankbaar afval om
tot een bloemrijke toekomst voor je tuin.
Start ook zelf een buurtcompost project! 


Buurtcompost project Bantammerbrug
Urban Composter 700 met
Koffie&Compost bankje.
Copyright Le Compostier 2018. 
Het netwerk van wormenhotels in Amsterdam groeit lekker door. Steeds meer buurten nemen niet meer genoegen met een afvalcontainer waar rest- en groenafval bij elkaar komen. De mensen in Amsterdam willen op duurzame wijze hun groenafval gebruiken voor méér groen in de stad. Ook andere gemeentes zijn inmiddels aan het kijken hoe de wormenhotels te gebruiken in hun eigen afvalbeleid. Amstelveen en Diemen volgden reeds. Komende maand starten wij ook projecten in Den Haag (Eetbare Velden) en in Den Bosch. En ook Rotterdam komt op bezoek bij Le Compostier om te horen hoe een wormenhotel De Havenstad circulair kan maken.

Maar U hoeft natuurlijk niet te wachten totdat uw gemeente een stap doet. Samen met uw buren of collega's kunt U ook uw straat, onderneming of school circulair maken en net zoals de buren van de Bantammerbrug zelf het initiatief nemen. Le Compostier helpt U daar graag bij met advies en begeleiding. Wij kunnen voor U een wormenhotel bouwen, of U bouwt (samen) een DHZ Wormenhotel met de bouwtekening van Le Compostier. 

Haiku van Mariken
Wilt U meer informatie? Stuur dan een email met uw vraag. 

Wilt U op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen rondom de wormenhotels en Le Compostier dan kunt U zich opgeven voor de nieuwsbrief onderaan deze blogpost.


Dank en wellicht tot ziens bij het wormenhotel in uw straat (buurt/school/kantoor/restaurant/....)!

Rowin van Le Compostier. 2 opmerkingen:

 1. Super super super!! Hartstikke mooi!!
  Samen, verbindend ontdekken hoe we ook Amsterdam leefbaar houden, bijdragen en 'compenseren'. Onze keuze om IN de stad te wonen vraagt natuurlijk ook een andere verantwoordelijkheid dan wanneer je kiest voor leven 'op het land'. Mooi dat dit initiatief uiteindelijk mede door de 'aso toerist' tot stand is gekomen,...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor al je complimenten! En ja soms leiden minder prettige dingen tot hele leuke dingen.

   Verwijderen