zondag 27 november 2016

Compostwormen veroveren IJburg

De nieuwe composteerders bij Boerderij op IJburg

Workshop 'maak je eigen wormenhotel' bij Boerderij IJburgVanmiddag gaf ik op uitnodiging van Riny de Jonge van de gemeente Amsterdam een workshop aan de bewoners van IJburg, om te leren composteren met wormen. 
De workshop werd gehouden bij de Boerderij op IJburg. Een leuke plek aan de rand van de nieuwbouw op IJburg, waar kinderen kunnen komen spelen en leren met paarden om gaan. 

Met het geluk van een heerlijke zonnige herfstdag konden we de workshop wormenhotels bouwen buiten geven. 

Na een korte uitleg over de bodem en het bodemleven en de voordelen van wormencompost toevoegen aan de bodem gingen jong en oud enthousiast aan de slag met de gerecycelde plastic emmers en bouwde ieder zijn eigen wormenhotel.

Erg leuke groep en veel blije gezichten aan het einde van de middag! CommunityComposter bij Boerderij op IJburg

Groot wormenhotel op IJburg


De Boerderij op IJburg kreeg van de zomer ook een eigen wormenhotel van de gemeente, waarin de buurt nu samen wormencompost maakt. Het wormenhotel wordt goed verzorgd door de kinderen en vrijwilligers van de boerderij en het stro van de paarden doen de wormen blijkbaar goed. Ik heb zelden zulke blije wormen gezien in mijn wormenhotels!Crowdfunding voor de Boerderij op IJburg


Op de stadsboerderij wonen meerdere dieren en de kinderen kunnen zo op een speelse manier in contact komen met dieren die ze anders niet zouden zien. Een unieke locatie, zo aan de rand van een moderne woonwijk van Amsterdam. 
De compostwormen kregen een mooi huis daar, en hebben het erg naar hun zin. Maar de pony's staan sinds enige tijd met de hoeven in de blubber. 

De grond moet verbeterd worden en de boerderij startte daarom een crowdfunding om het benodigde geld hiervoor op te halen. 
Via de link kun je hier meer over lezen en draag graag iets bij om de pony's een droge kerst te geven!3 opmerkingen:

 1. was erg leuk om te doen. de juiste balans tussen theorie, praktijk en enthousiasme.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Tibi, dank je voor de reactie! En leuk dat je bij de Gezonde Stad langskwam. Helaas niet echt gesproken, maar hoop je weer te zien. Als je het leuk vindt misschien een keer op de Distelweg, waar we compost maken?

   http://compostier.blogspot.nl/2016/10/compost-uit-je-eigen-stad.html

   Groet!
   Rowin.

   Verwijderen
  2. En was het kaartje van jouw zoon? Met de vraag om een keer op school langs te komen? Heb het kaartje per ongeluk daar gelaten, dus kan niet direct op zijn mail antwoorden. Maar lijkt me leuk te komen vertellen op school over de wormencompost.

   Verwijderen