maandag 27 juni 2016

De Compostwormen gaan op stal


Boerderij op IJburg
De nieuwe locatie van het wormenhotel. De compost is voor het moestuintje om de hoek.


Stadsboeren en paarden in de stad


Op IJburg is reeds sinds twee jaar een kleine boerderij gevestigd. De Boerderij Op IJburg (boerderijopijburg.nl) is gesticht door mensen uit dit nieuwe stadsgebied, omdat op IJburg tot dan toe nog maar weinig plekken gerealiseerd waren, waar je even van het groen en de natuur kon genieten.

Op de boerderij kunnen kinderen en volwassenen (met of zonder beperking) op speelse wijze in aanraking komen met dieren en planten. Er zijn o.a. paarden, pony's en schapen, maar ook de zwaluwen hebben hun nestjes daar gebouwd en broeden hun eieren uit boven de hoofden van de paarden.

En sinds vandaag is er ook een compleet wormenhotel met hele familie compostwormen.

Het Wormenhotel werd gemaakt door Le Compostier, na een verzoek van het Stadsdeel Oost. Deze financierde ook het wormenhotel. 

Aanvankelijk was de bedoeling dat de buurt het gftafval naar het wormenhotel van de boerderij kon brengen, maar regelgeving maakt dat alsnog lastig. Vandaar dat het wormenhotel nu bedoelt is voor het klein gft afval van de boerderij. Maar, zo zegt Maaike (vrijwilliger van de boerderij op ijburg), als liefhebbers hun afval zelf brengen zijn ze natuurlijk welkom.paarden en pony's bij de boerderij op IJburg

FabCity


Voordat het wormenhotel naar de boerderij verhuisde vandaag, werd het uitgeleend aan FabCity. FabCity is een tijdelijk 'dorp' op de kop van het Java-eiland, waar tot gisteren meerdere innovatieve en duurzame initiatieven hun kunnen toonden aan het publiek. 

Het wormenhotel maakte deel uit van de Kleine Kringloop op FabCity. Voedsel dat verbouwd werd in de moestuinbakken van Amstelhoveniers werd gebruikt voor de gerechten van het OnsEten pop-up restaurant. De resten uit de keuken waren voor de wormen in het wormenhotel. 

Zie hier een klein filmpje over de Korte Kringloop. 

Het wormenhotel op de lepels


Worms on the move

Vandaag mochten de wormen naar hun nieuwe bestemming. 
Met vorkheftruck en vrachtautootje en enig vernuft van de heren van de Stadsreiniging, lukte het om het (inmiddels goed gevulde) wormenhotel in z'n geheel naar de nieuwe locatie te brengen

De heren van Stadsdeel Oost hielpen
het wormenhotel te verplaatsen


Leren over de natuur op de boerderij


Een belangrijke functie van de boerderij is leren over de natuur. Kinderen kunnen zich laten transformeren in een moestuinmonster of kunnen al spelend leren over de natuur met de Rangers.

Een workshop hot composting was al onderdeel van het aanbod. Nu kunnen de bezoekers ook leren over het composteren met de compostwormen.

Stro is ook een goede toevoeging aan het gft-afval in het wormenhotel. 

Voor de schapen hoeft al dat composteren niet
 zo... die eten de resten zo uit het wormenhotel
(als ze konden)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten