dinsdag 23 september 2014

Le Compostier en de Plantage halen het biologische gft op bij Restaurant De Vliegende Schotel.


Biologisch gft van Restaurant De Vliegende Schotel wordt Stadscompost

Wormen compost van bio-gft
Morgen, Woensdag 24 september, zal de ophaaldienst van biologische gft zijn eerste ronde maken.
Op initiatief van Le Compostier en de Plantage wordt een begin gemaakt met het apart ophalen van gft van op biologische wijze geteelde producten.
Getransporteerd op verantwoorde wijze: op een bakfiets van MacBike, die deze gul ter beschikking stelde aan ons.

Knowmads, Wow en de Plantage

Via Matthias van den Berg, van Amstelhoveniers leerde ik van de zomer Frank Westdorp kennen. Frank heeft de business opleiding van Knowmads in Amsterdam West gevolgd afgelopen jaar. Tijdens zijn opleiding heeft Frank een business plan opgesteld voor de exploitatie van de stadsboerderij ( aangelegd door de firma Amstelhoveniers ). De Plantage is gelegen op het binnenterrein achter WOW (Artist-in-residence, hostel en restaurant).

Luca at work at the WOW Plantage
Aanleg van de moestuinbedden bij de Plantage
In stadsboerderij De Plantage wordt geëxperimenteerd met verschillende wijze van stadslandbouw en wordt er verbinding gelegd tussen voedselproductie en de kunsten. Zo is de tuin een laboratorium voor eet- en gebruiksgewassen. Zoals de planten die gebruikt worden door het Amsterdams Grafisch Atelier om natuurlijke druk-inkten mee te maken.
Een van de doelen van de Plantage is voedsel verbouwen dat gebruikt kan worden in het restaurant dat gevestigd is in het complex van WOW.
Om voldoende voeding in de grond te hebben voor een werkende productie tuin is gezocht naar mogelijkheden om op het complex zelf voldoende compost te maken, zodat de tuin geheel zelfvoorzienend kan worden.
Morgen wordt de ophaaldienst van het biologische gft gestart en wordt het gft opgehaald bij Restaurant De Vliegende Schotel.

Ophalen biologisch gft bij de biologische horeca

Bio-gft is een waardevol ingredient voor de opkomende stadslandbouw. Door deze te scheiden van het niet biologische gft, wordt voorkomen dat schadelijke stoffen toch in de voedselproductie terecht komen. Compost die hiermee wordt gemaakt is kwalitatief beter dan van niet biologisch gft.
Het ophalen van het bio-gft is een van de pijlers van het plan dat Le Compostier indiende voor de Wereldprijs'14 van de ASN Bank.

Biologisch Vegetarisch Restaurant De Vliegende Schotel

Restaurant De Vliegende Schotel is al jaren een begrip in Amsterdam. De vegetarische gerechten zijn heerlijk en ook voor de veganist is hier een ruim aanbod van heerlijke gerechten.

Meer dan 80% van het gebruikte voedsel is van biologische teelt. Al het fruit en de zuivel zijn dat voor 100%. Ook de wijnen die geserveerd worden zijn natuurzuiver. Dat wil zeggen dat er bij de productie van deze wijnen zo min mogelijk sulfiet gebruikt wordt.

Restaurant De Vliegende Schotel is onlangs verhuisd. En is nu gevestigd op het adres Admiraal de Ruijterweg 331, in Amsterdam.1 opmerking: