dinsdag 23 september 2014

'Berry-good' koffieprut voor de stadscompost

Koffieprut is een waardevolle toevoeging aan de bodem van de moestuin


Als u een kopje koffie zet, zal u in veel gevallen de overgebleven koffieprut direct in de pedaalemmer gooien. En zo doen velen van ons dat.

Koffieprut van koffiebrander Louffee
                                                te vinden op de Campus Diemen
Zonde natuurlijk, want koffie bestaat voor ca. 66% uit organische stof. Door de koffie tot een diepte van ca. 20 cm in de grond te werken wordt de structuur van de moestuin enorm verbeterd.
Een hoger organisch gehalte in de bodem verhoogd het vermogen van de bodem om vocht en voeding vast te houden. (lees ook...)

Verder is de koffieprut rijk aan verschillende waardevolle stoffen zoals magnesium, fosfor, kalium en koper. Deze hebben een positief effect op de plantengroei.

Maar koffieprut is ook een waardevolle toevoeging aan de composthoop. 
De verhouding van stikstof en koolstof in de koffieprut (1:25) maakt het tot een goed ingrediënt voor het compost-proces.

Koffie en wormencompost

Alleen in de wormencompost-bak moet je een beetje voorzichtig zijn met de koffie. De koffie kan voor een grote temperatuursverhoging zorgen. Iets waar de wormen niet altijd blij mee zijn!Koffieprut is er volop!

In Nederland wordt dagelijks zo'n slordige 6 miljoen liter koffie per dag gedronken. Je kunt wel nagaan hoeveel prut er dus weggegooid wordt.

     .
Ook zijn er steeds meer merken die biologische, of 'organic'  koffie aanbieden. Deze wordt verbouwd zonder gebruik te maken van schadelijke middelen. Dat is beter voor de mens die de koffie verbouwd, de natuur daar en wanneer we de koffie composteren ook voor ons hier.

Daarom gaat Le Compostier op pad om de koffieprut op te halen bij Berry. De koffieprut gaat samen met het biologische gft op de composthoop bij stadsboerderij  De Plantage.
Met deze biologische stadscompost worden de planten van de moestuin gevoed.

 

Berry good bio-coffee !


Berry is een heel leuk koffie tentje dat sinds vorig jaar bij het kantoor van Strawberry Earth is ingetrokken.

Je voelt je er snel thuis en de koffie is er heerlijk en geheel bio!
Verder kun je er heerlijke verse sappen drinken, de croissants zijn altijd vers en zelfs de gewone boterham met pindakaas ontbreekt niet op het menu.

In het weekend krijg je als gast echt goed de ruimte; dan wordt Berry letterlijk twee keer zo groot.

meer info: berryamsterdam.nl
Geen opmerkingen:

Een reactie posten