vrijdag 23 mei 2014

Compostwormen in de klas

Le Compostier plaatst een wormenkast op het dak van basisschool De Nieuwe Kring in Diemen.


Wormencompost mengen met aarde
Vandaag kreeg de groep kinderen, die de moestuin op het dak van de school verzorgt, een eerste workshop 'composteren met wormen'. Het werd een leuke middag en de kinderen hebben met enthousiasme de wormen geadopteerd.

Naast de twee compostvaten, die al bij de moestuin werden gebruikt, staat nu dus ook een wormenkast. 

De kast is gemaakt naar een ontwerp van NWRedworms. 

In plaats van de kast geheel nieuw te maken, heb ik er voor gekozen een al bestaand kastje om te bouwen, om zo min mogelijk nieuwe materialen te gebruiken.





Le Petit Compostier

Le Petit Compostier
door de lade te openen, is er extra ventilatie mogelijk
Le Petit Compostier is een wormenkast gemaakt om kinderen bekend te maken met het composteren met gebruik van compostwormen.

De kast heeft twee venstertjes, waardoor het goed te volgen is hoe het proces van composteren met wormen in zijn werk gaat.
De wormenkast, met vensters, zodat de kinderen zien wat er binnen gebeurd

In deze kast zijn twee compartimenten gemaakt waar het organische afval in wordt omgezet in wormen compost.

Allereerst wordt een helft gevuld met organisch materiaal. Met groen(te) en fruit afval uit de keuken en tuin en met 'bruin' materiaal, zoals dorre bladeren, karton en papiersnippers.

De wormen zullen dit materiaal gaan verwerken tot rulle compost.

Wanneer zij het afval in dit compartiment hebben verwerkt tot compost, zullen zij door de gaten in de tussenwand zicht verplaatsen naar het tweede compartiment, dat inmiddels ook gevuld raakt met afval.
Daar zetten zij hun nuttige werk dan voort.

De compost uit het eerste vak kan dan worden geoogst door het ruitje te verwijderen. De vermicompost kan worden gebruikt om de grond van de moestuin te verrijken.



De eerste workshop composteren met wormen op school

 

'Hapklaar' maken van het afval voor de wormen
Na een korte uitleg, over wat de wormen een fijne omgeving vinden om in te leven, zijn de kinderen snel aan de slag gegaan met de voorbereidingen voor het opstarten van de nieuwe wormenkast.

In kleine groepjes werd het organische afval klein gemaakt. Het keukenafval van thuis en het onkruid uit de daktuin werd in stukjes geknipt en gesneden.

Een ander groepje zorgde voor genoeg bedding-materiaal, eierdozen, karton en dor blad werden bij elkaar gezocht en kleingemaakt. Om vervolgens als ondergrond en tussenlaag in de wormenkast te verdwijnen.

Vervolgens mochten de wormen de kast in en is het proces gestart. Nu nog wat geduld en volgende week kijken hoe het er met de wormen voor staat.

Om te laten zien wat er uiteindelijk uit de wormenkast zal komen, had ik een kleine hoeveelheid wormencompost meegenomen. Die hebben de kinderen door de aarde gemengd om daar vervolgens enkele zonnebloempitten in te zaaien.
Een zelfde hoeveelheid zonnebloempitten werden in potjes gezaaid, met enkel wat tuinaarde.
Een klein experiment, om te zien wat het effect zal zijn van de wormencompost.


De Dakdokters

Omdat de composthoek op de daktuin, vol in de zon staat, en dat voor snelle uitdroging van de verschillende bakken zorgt, zal er een klein dakje boven de compostvaten komen. Het dakje zorgt voor schaduw en door sedum op het dak te leggen voor meer verkoeling.

De rollen sedum werden vrijgevig gedoneerd door de firma De Dakdokters, uit Amsterdam.


De Dakdokters streven naar een groenere stad, door o.a. groene daken aan te leggen. De groene daken zijn een pracht om te zien, maar hebben ook een groot nut. Door hemelwater vast te houden, worden de riolen ontlast bij hevige regenval. Tevens zorgt een groendak voor een betere klimaatbeheersing in de ruimtes onder het dak.


Nog even de wormenbak inspecteren, het sedum ligt al klaar, nu het dakje nog.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten