maandag 4 juni 2018

Wormenhotel op de zandbank

Eetbaar landschap Roggebotstaete.


Tot 1957 was landgoed Roggebotstaete nog deel van de zee, de Zuiderzee. Toen deze werd afgesloten en deels werd drooggelegd werd het gebied rondom Roggebotstaete ingericht als boomkwekerij om voldoende bomen te laten groeien voor de Flevopolder. De bodem van het gebied is namelijk zanderig en niet geschikt voor akkerbouw. 

Toen de kwekerij niet meer nodig was werd een nieuwe bestemming gezocht voor het gebied en werd het langzaam omgevormd tot een landgoed. 

Op het landgoed kun je heerlijk tot jezelf komen temidden van de rust en het natuurlijk schoon. Maar ook kun je er meewerken om het landgoed verder te ontwikkelen tot een eetbaar landschap. 

Fundament voor Slot Roggebot. 

Natuurlijk bouwen. 


Roggebotstaete is net begonnen met de bouw van haar nieuwe onderkomen: Slot Roggebot. Dit aparte bouwwerk wordt zo veel mogelijk met natuurlijke materialen en gerecycelde materialen uit de buurt gebouwd. Zo komen de palen van een oude brug uit een rivier vlakbij en komen de strobalen bij een oude boerderij vandaan. 

Het bouwproject wordt uitgevoerd met hulp van vrijwilligers en leerlingen van een bouwopleiding uit de omgeving.






De bijenstal bij Roggebotstaete.

Dieren bij Roggebotstaete.


Op het landgoed is ook veel ruimte voor dieren. De schapen helpen om het landschap open te houden door te grazen en de varkens lopen vrij rond en wroeten in de grond en knagen aan de jonge bomen. 

Ook is er een grote bijenstal waar een grote verzameling bijenkasten te vinden is. En sinds dit weekend wonen er ook compostwormen in het nieuwe wormenhotel van Roggebotstaete. 







Crowdfunding Compost รก la Carte


Het wormenhotel werd gerealiseerd dankzij de succesvolle crowdfunding die Le Compostier startte in de herfst van 2017. Dankzij gulle bijdrages aan de crowdfunding konden we dit wormenhotel bouwen voor Roggebotstaete en kan daar nu ook mooie wormencompost gemaakt worden voor de moestuin.

Roggebotstaete organiseert o.a. evenementen en krijgt groepen op bezoek voor team-building en om te komen genieten van de rust en het natuurlijk schoon. De buitenkeuken gebruikt deels producten van het eigen land en de restjes uit de keuken kunnen nu in het wormenhotel worden gecomposteerd. Helemaal circulair dus!


Het nieuwe wormenhotel. 



Als je wilt helpen met het bouwen van Slot Roggebot kun je je nog opgeven. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten