donderdag 29 juni 2017

Een wormenhotel met een vogelbadje

Le Compostier ontwerpt een wormenhotel voor kleine groepen 


In de afgelopen jaren heb ik mij voornamelijk gericht op het ontwerpen van wormenhotels voor buurtcompost projecten waarbij grotere groepen buren die hun organisch afval composteerden in een wormenhotel. De wormencompost werd door de buren zelf gebruikt in de eigen tuin, of gedeeld met buurttuinen om voedsel te verbouwen in de stad. 

De wormenhotels van Le Compostier hebben laten zien dat het mogelijk is om in de stad organisch afval te composteren. Zelfs op het voetpad temidden van geparkeerde fietsen en auto's in een drukke buurt zoals De Pijp in Amsterdam is het mogelijk om zonder overlast voor de buurt de mooiste wormencompost te maken. De wormenhotels brengen buren samen en helpen om de stad te vergroenen. Ze maken van de stad een natuurlijkere plek om in te leven.  

De afgelopen twee jaar is mij meerdere keren gevraagd een wormenhotel te ontwerpen voor kleinere groepen. Afgelopen week heb ik het eerste Le Compostier wormenhotel gemaakt voor 2 tot 4 huishoudens.



Watergarden Wormhotel bij het Groene Leven Lab
ontwerp: Rowin Snijder
© 2017 Le Compostier


Watergarden Wormhotel


Toen ik dit wormenhotel ontwierp wilde ik een ondiepe tuin maken bovenop het meubel, net zoals bij de overige modellen het geval is. Tijdens de bouw vertelde mijn partner Aveen Colgan (bedenker en manager van het Groene Leven Lab) dat een bezoeker haar erop gewezen had dat de vele vogels die onze educatieve tuin bezoeken geen waterplek hadden om te drinken. 

Dit horende besloot ik van de tuin een kleine vijver te maken. De ondiepe plantenbak bovenop werd getransformeerd in een vijvertje met oeverplanten ernaast. Nu kunnen de vogels die het Groene Leven Lab bezoeken veilig water komen drinken.

Aan de kant van het vijvertje heb ik enkele elegante planten geplant die mooi bloeien en zo bestuivende insecten aantrekken. Enkele vleesetende planten aan de rand doen zich te goed aan de fruit vliegjes die in een wormenhotel kunnen nestelen.

Een watertuin is een plek waar je rust kunt vinden. Het toevoegen van het element water aan de wormenhotels maakt ze een object waar je even tot rust kunt komen. Door in te zoomen en het kleine ecosysteem bovenop het wormenhotel te observeren vergeet je even de drukke wereld om je heen.

Het water heeft ook een andere functie. Bij warm weer verdampt water uit de vijver en grond en helpt zo het composterende materiaal in het meubel te koelen.
Wanneer er water in de vijver valt bij regen, stroomt het water door naar de verticale tuin en voedt zo de planten aan de zijkant van het wormenhotel. 


Urban Innovatie


Onze steden wachten grote uitdagingen in de komende jaren. Het voeden van alle mensen met voedzaam en gezond eten kan wel eens een van de grootste uitdagingen zijn.  

Het makkelijk maken en toegangelijk maken van manieren waarop stedelingen hun eigen organisch afval kunnen composteren kan helpen om het produceren van voedsel in en rondom de steden op grote schaal mogelijk te maken. 

Wanneer we het composteren en de productie van voedsel integreren in de publieke ruimte gaan leven, spelen en ontspannen hand in hand en worden onze steden gezonder en een fijnere plek om in te wonen. 

Het prototype van het Le Compostier Watergarden Wormhotel zal getoond worden tijdens het Urban Innovation Festival dat SPARKCampus organiseert in Den Bosch op 1 july a.s. 








Geen opmerkingen:

Een reactie posten