donderdag 15 december 2016

Een warm onderkomen voor Compostwormen in de Stad

wormencompost wormenhotel Amsterdam compost
Le Compostier's vernieuwde CommunityComposter op de Kraaipanstraat

Wormenhotels schieten als paddestoelen uit de grond





Bouwen van het nieuwe wormenhotel
bij de Buurtcompost School op
het Green Living Lab
Sommige buurtcompostprojecten hebben een lange aanlooptijd voordat ze van start gaan, maar zo ging het niet met het laatste buurtcompost project in Amsterdam Oost.



Afgelopen week stond er plots een nieuw wormenhotel op straat in Amsterdam Oost. Nog maar enkele weken daarvoor vroeg Riny de Jonge (Afdelingsmanager Afvalinzameling Oost) of Le Compostier een nieuw wormenhotel zou willen tentoonstellen op het nieuw ingerichte plein aan de Kraaipanstraat. 
Binnen een week werden tien nieuwe buurtcomposteerders gevonden en nu is het nieuwe wormenhotel reeds in vol gebruik.

Amsterdam Circulair

Steeds meer mensen horen over de buurtcompost projecten en zijn blij wanneer ze zelf kunnen starten om hun eigen organische afval te gebruiken. Ze maken mooie en rijke wormencompost om hun eigen tuinen te voeden. Waarde uit afval voor onze lokale, circulaire economie.

Inmiddels is het twaalfde wormenhotel voor de straat in aanbouw en meerdere buurtcompostprojecten staan in de startblokken om te beginnen komend jaar. Zo gaat het buurtcomposteren binnenkort van start met een pilot in Diemen. En ook de gemeente Amstelveen heeft reeds interesse getoond. Erg leuk om te zien hoe de belangstelling groeit en steeds meer mensen zelf compost willen maken van hun gft-afval!

Sinds het eerste wormenhotel dat Le Compostier ontwierp voor de Franshalsstraat in De Pijp - Amsterdam, zijn de wormenhotels met ieder nieuw buurtcompost project verder ontwikkeld. Voor de Kraaipanstraat kreeg ik de mogelijkheid van Riny de Jonge om wat nieuwe ideeën toe te passen in dit nieuwe wormenhotel.




Een warm thuis voor Compostwormen


wormencompost wormenhotel in Amsterdam Oost
Houtsnippers houden het
wormenhotel op temperatuur
Al enige tijd had ik het idee om het concept van een biomeiler te gebruiken in een ontwerp voor een wormenhotel.

In de koude periode van het jaar gaat het composteren langzamer, of komt zelfs tot stilstand. Tot temperaturen van 15 graden Celsius zijn de compostwormen actief, bij lagere temperaturen verteren ze veel minder materiaal. Wanneer het vriest kunnen ze zelfs doodgaan.

De wormenhotels op straat van Le Compostier hadden vorige winter al laten zien dat ze voldoende bescherming boden tegen de kou, maar om het composteren meer op gang te houden is er nu een kamer aan het wormenhotel toegevoegd.
In de centrale kamer van het wormenhotel wordt een flinke hoeveelheid houtsnippers gedaan. Wanneer deze nat worden gemaakt, zullen de snippers gaan composteren en dat proces maakt warmte.
De warmte die ontstaat in deze kamer kan door de kast verspreiden en helpt het composterende materiaal in de kamers links en rechts op peil te houden. Ook wanneer het vriest buiten.

In de lente kunnen de (deels) gecomposteerde houtsnippers aan het tuintje bovenop het wormenhotel en aan het gf-afval in het wormenhotel worden toegevoegd, als extra bron van koolstof.





nadrogen van de vermicompost
verhoogt de kwaliteit van de compost

Rijpe Wormencompost



De wormencompost die gemaakt wordt in de wormenhotels op straat is van goede kwaliteit. Enkele maanden terug hebben wij op verzoek van de gemeente Amsterdam de compost laten testen door René Jochems van het bedrijf Groeibalans. Uit de test kwam naar voren, dat het goed zou zijn de compost net iets langer te laten narijpen. 

Dan is het composteren helemaal klaar en de vermicompost geschikt om meteen te gebruiken bij de planten in de tuin. 

De meeste deelnemers aan de buurtcompostprojecten hebben niet de ruimte in of rond hun huis om de compost op een droge, donkere plek te laten narijpen. 

Daarom is de centrale kamer van dit nieuwe wormenhotel geschikt gemaakt om de compost in (voedselveilig) kunstof kratjes te laten narijpen. 

Wanneer de houtsnippers verwijderd zijn in de lente, kan de compost die reeds klaar is in de kratjes narijpen. De compost te laten rijpen in de kratjes helpt ook enige compost worm die nog achterbleef te verwijderen. Deze zoeken zelf het vochtigere en rijkere gft-afval in het wormenhotel weer op!




StadsOogst Compost voor in de tuin



Chris Mueller van StadsOogst vult de tuin met compost uit de stad
Deze keer konden we de tuin bovenop het wormenhotel vullen met onze eigen geproduceerde stadscompost.

De compost maken wij onder de naam StadsOogst Compost Coöperatie.

Van het substraat van paddestoelenkwekers Wouter & Marijke wordt compost gemaakt en het was heerlijk om de tuin hiermee te kunnen vullen.


Nuttige planten en kruiden bovenop het
wormenhotel









Een Eetbaar Wormenhotel 




Beplanten van de verticale tuin van het wormenhotel
Een extraatje werd de vertikale tuin aan de achterkant van de CommunityComposter. Bij wijze van experiment hebben wij enkele stukken van de holle achterwand gevuld met stro dat geënt werd met Oesterzwammen (Mycophilia). 
In combinatie met de aardbeien en andere hangende planten, zouden de Oesterzwammen het best eens naar hun zin kunnen hebben op de wand van het wormenhotel. 


De extra laag aarde in de holle ruimte aan de achterkant van het wormenhotel geeft ook weer extra isolatie voor het composterende materiaal binnenin.

Wanneer de planten groeien, zal de schaduw die de bladeren creëeren in de zomer helpen de kast koeler te houden.
De planten die wij kozen voor het wormenhotel zijn allen nuttig voor het composteren, eetbaar, of een goede bodembedekker.
Smeerwortel plantten wij bijvoorbeeld, omdat het een compostversneller is. 
Lavendel plantten wij, omdat de geur niet prettig gevonden wordt door fruitvliegjes.

Verder plantten wij onder andere Aardbeien, Braam, Saffraan krokusjes en dus ook Oesterzwammen.

Bodembedekkers helpen onkruid te onderdrukken en vocht vast te houden in de grond (kale grond droogt bij warmte sneller uit)

Wij zijn erg benieuwd hoe de vertikale tuin zich gaat ontwikkelen! 


2 opmerkingen:

  1. leuk om te lezen dat het hotel steeds beter en beter wordt. nu zelfs met meerdere kamers, inmiddels snap ik ook waarom het een hotel heet (bij mijn emmertjes vond ik dat wat overdreven ;) ).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je hebt ook hotel met maar 1 kamer ;) Op het Zeeburgereiland komt er een hotel met maar 1 kamer (maar dan voor mensen) in één van de sliphuisjes. Dus je kunt je emmer met gerust hart 'hotel' noemen ;) Gaat het goed met de wormen??
      Groet en de beste wensen voor 2017!!

      Verwijderen