woensdag 20 mei 2020

Wormenpoep uit eigen Wormenhotel




Compostier produceert op kleine schaal de zakjes Wormenpoep. 


Wormenpoep maakt de grond levend! 

In een wormenhotel van Compostier leven duizenden compostwormen. Zij houden van het groenafval dat gevoerd wordt aan het wormenhotel en maken daar de mooiste compost van: Wormencompost. Met hun wormenpoep verrijken ze de grond. 

Nuttige micro-organismen

De compostwormen eten het groenafval, of liever gezegd, de micro-organismen op het groenafval. Zij slikken het deels verteerde groenafval in het wormenhotel in en vermeerderen in hun spijsverteringskanaal de nuttige micro-organismen om deze vervolgens te verteren. Maar in de wormenpoep die zij uitscheiden zitten meer bacteriën dan dat ze inslikten. Op die wijze helpen zij het bodemleven te vergroten in het wormenhotel. Wanneer je de Wormenpoep aan de grond in jouw tuin of bloempot toe voegt verrijk je dus vooral het bodemleven. En op die wijze verbeter je de grond. 

De micro organismen hebben een belangrijke functie in de bodem. Zij transformeren de stoffen die vrijkomen bij het verteren van organisch materiaal naar een vorm die de planten kunnen opnemen. De planten en het bodemleven hebben elkaar nodig en ruilen de voedingsstoffen met elkaar. 

Bacteriën en schimmels houden de grond vast. Zij lijmen de losse gronddeeltjes aan elkaar en zorgen er zo voor dat de bodem niet wegwaait, of weg spoelt bij regen. Gebruik van kunstmest en gif in de bodem maken het bodemleven dood en dit leidt tot bodem erosie. Gebruik van wormencompost helpt juist dit bodem leven bio-divers en sterk te maken. 


Nieuwe zakjes Wormenpoep gemaakt met restjes
gered 'foodwaste' van de KasKantine

Wormenpoep van Compostier


De zakjes Wormenpoep van Compostier worden op kleine schaal geproduceerd voor speciale gelegenheden. De compost wordt gemaakt van organische reststromen uit de stad in wormenhotels van Compostier die wij voeden en  beheren. De Wormenpoep wordt met de hand geoogst, gedroogd en gezeefd, waarna deze verpakt wordt. 

Wij proberen zo veel mogelijk alle cocons ('eitjes met baby wormen) en baby wormen uit de compost te vissen, maar het kan gebeuren dat er toch een compostworm te vinden is in een pakje Wormenpoep. Gebruik om die reden liever de Wormenpoep zo snel mogelijk in jouw tuin, of kijk goed wanneer je deze toevoegt aan jouw kamerplanten, of er niet een verdwaalde compostworm in jouw bloempot belandt. 


Hoe gebruik ik mijn Wormenpoep? 

1. Geef aan je planten in de tuin of aan je kamerplanten.

De wormenpoep is zeer fijn gezeefd en je hebt maar een klein beetje nodig per plant. Aan een grote kamerplant of struik geef je een flinke hand Wormenpoep, rondom de stam verspreid. Je kunt het een beetje door de toplaag roeren, zodat de compost niet uit droogt.

2. Gebruik Wormenpoep om zaden op te kweken.

Je kunt de Wormenpoep ook door potgrond mengen wanneer je planten uit zaad wilt opkweken. Meng dan 15% Wormenpoep door je potgrond.

Maak zelf potgrond met Wormenpoep
en kokosvezel.
3. Maak jouw eigen potgrond.

Door de Wormenpoep toe te voegen aan kokosvezel, kun je zelf ook een potgrond maken. Veel potgrond wordt gemaakt met gebruik van turf die gewonnen wordt uit veengebieden en maken zo kwetsbare natuurgebieden stuk. Kokosvezel is een restproduct en een goed alternatief hier voor. Lees hier meer over het maken van jouw eigen potgrond.

4. Maak Actief Beluchtte Compostthee. 

Ook kun je de Wormenpoep gebruiken om een Actief Beluchtte Compostthee te maken. Lees hier meer over hoe je dat doet en over de voordelen van gebruik van Actief Beluchtte Compostthee.


 Maak zelf de mooiste voeding voor de bodem van jouw tuin!

Je kunt ook zelf Wormenpoep maken met jouw buren samen. Door een wormenhotel van Compostier te plaatsen in jouw straat help je afval te verminderen, breng je de natuur naar je voordeur en maak je voortaan zelf de mooiste compost.

Voor meer informatie over hoe jij ook een wormenhotel kunt plaatsen in jouw straat kun je ons emailen op: info@compostier.nl



Opstarten van het eerste wormenhotel van Amstelveen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten