Rocket Stove Mass Heater in de geodetische koepel van het GLL |
Een houtkachel met optimaal rendement: de Rocket Stove
Het is weer koud buiten en in de Dome van Het Groene Leven Lab konden we wel wat extra warmte gebruiken. Sinds deze week hebben wij daar een duurzame oplossing voor: Laureano van Rocketstove.store bood zijn nieuwste model Rocket Stove aan om bij het Groene Leven Lab uit te testen.
Het Groene Leven Lab
Een groen en levend laboratorium voor onderzoek naar een duurzaam leven in de stedelijke omgeving.
Buitenkeuken van restmateriaal bij het Groene Leven Lab |
Sinds anderhalf jaar ben ik deel van het team van Het Groene Leven Lab.
Aveen Colgan, initiatiefnemer en bedenker van het Groene Leven Lab, nodigde mij uit om mee te denken over het maken van een buitenkeuken voor dit unieke groen-project op de Zuidas, in het hartje van het financiële district van Amsterdam.
Samen met de vrijwilligers van het GLL bouwde ik de buitenkeuken volgens de principes van de Permacultuur, met gebruik van restmaterialen uit de stad en met hout van StadsHout (hout uit de stad).
Na de keuken volgden nog vele bouwprojecten bij het GLL, waarbij wij steeds probeerden op duurzame wijze functies aan de tuin toe te voegen en creatieve oplossingen voor een duurzaam leven in de stad te tonen.
Biomeiler
biomeiler in aanbouw bij het Groene Leven Lab |
Zo legden wij ook een biomeiler aan. Een biomeiler is een hoop composterend materiaal. Voornamelijk houtsnippers gemengd met wat mest verwarmen tot wel 70 graden Celsius. Met de warmte van de compost kan water verwarmd worden. Dit warme water kan vervolgens gebruikt worden om een ruimte te verwarmen, of bijvoorbeeld water voor de douche, of zelfs een wasmachine.
De biomeiler van het Groene Leven Lab is naar verhouding klein voor de binnenruimte die verwarmd moet worden. En zorgt dan ook alleen voor een constante verwarming van de vloer. Om de ruimte aangenaam warm te maken hadden wij dus een aanvullende verwarming nodig.
Die hebben wij nu in de vorm van een heuse Rocket Stove Mass Heater.
Schone verbranding
Schone verbranding bij 'n Rocket Stove |
Rocket Stove Mass Heater
Bij een Rocket Stove houtkachel wordt de brandstof optimaal benut. Door de hoge temperatuur die ontstaat in de binnenkamer (de Rocket Stove heeft twee kamers; één in het hart van de kachel, en de tweede daaromheen) worden zelfs de rookgassen verbrand en verlaat enkel waterdamp en CO2 via de schoorsteen het systeem. Daardoor zal, als de kachel goed op temperatuur is, er geen rook te zien zijn bij de schoorsteen en is er veel minder brandstof/ hout nodig om de kachel heet te maken.
Doordat de Rocket Stove een zeer sterke trek ontwikkeld, kan het rook kanaal over een langere afstand horizontaal door een ruimte geleid worden. Het voordeel hiervan is, dat deze bijvoorbeeld door een bank, of onder een vloer door geleid kan worden.
Door vervolgens de kackelpijp te omgeven met een massa, bijvoorbeeld van leem of (spek)steen, kan de warmte in de pijp gevangen worden in de massa.
Na een tijd stoken zal de massa warm zijn en deze warmte wordt vervolgens geleidelijk afgegeven aan de omgeving.
Contactwarmte
Het soort warmte dat een massa afgeeft wordt als zeer prettig ervaren en wordt ook wel contact warmte genoemd.
Warmte die van een rocket stove mass heater afkomt voelt veel prettiger dan die van bijvoorbeeld een radiator van een cv-systeem.
Logo van Ed Koevoet op de kachelpijp |
Zelf bouwen of een kant en klare Rocket Stove kopen
Rocket Stoves werden lange tijd alleen aangeboden als bouw-project. Zelf bouwen, of laten bouwen, de Rocket Stove wordt dan op maat ontworpen en de opdrachtgever kan daarbij de Rocket Stove Mass Heater naar eigen smaak laten maken.
Iemand die zeer mooie Rocket Stove Mass Heaters maakt met leem is Maarten Welvaarts van Vat & Vlam.
Sinds kort is er ook een kant-en-klaar product op de markt. Deze zijn wij nu bij het Groene Leven Lab aan het uitproberen. De modellen van Rocketstove.store zijn stijlvol en makkelijk te gebruiken en een betaalbaar alternatief voor bijvoorbeeld een pelletkachel.
Om ook de warmte langer te kunnen vasthouden hebben wij een frame gebouwd rondom de stalen kachelpijp die Ed Koevoet voor ons op maat laste. Dat frame is vervolgens opgevuld met kiezels en afgetimmerd, waardoor het als een zitbankje kan dienen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten