Franshals wordt duurzaamste straat van Amsterdam.
In het hart van Amsterdam wordt sinds deze week gecomposteerd..... op straat.
In de drukke uitgaansbuurt De Pijp in Amsterdam, heeft een kleine groep bewoners het initiatief genomen om het eigen gft-afval een betere bestemming te geven dan de verbrandingsovens.
Een groep buurtbewoners wilden gaan composteren in de straat en
Le Compostier werd gevraagd hier een ontwerp voor te maken.
Moestuinbakken
Al eerder was op verzoek van de bewoners van de Franshalssstraat een tweetal moestuinbakken gebouwd. Hier groeien sinds enige jaren diverse kruiden en overig eetbaar groen.moestuinbak met ruimte voor wormencompost-stapelbakken |
StreetCornerComposter - een wormencompostkast voor op de hoek van de straat
Om meer capaciteit te hebben voor de groeiende groep enthousiaste composteerders in de Franshalsstraat, werd een aparte wormencompostkast ontworpen door Le Compostier.De fietsen en geparkeerde auto's in de straat lieten niet veel anders over aan vrije ruimte dan een kleine driehoek stoeptegels. Dat inspireerde tot het ontwerp voor de StreetCornerComposter.
Een kast met een fors volume, geschikt om in een hoek te plaatsen en met ruimte voor een kleine moestuin bovenop.
De moestuinbak bovenop helpt de bak van binnen koel te houden bij warme temperaturen buiten en geeft een prettig aangezicht voor de bovenburen.
Hout heeft een hoge isolerende waarde en helpt de condities in de wormenbak gunstig te houden bij extreme temperaturen.
Ook is een van de kwaliteiten van een houten compostbak dat deze beter lucht doorlaat dan een plastic bak.
Zuurstof is erg belangrijk voor het composteringsproces. De compost-organismes (waaronder de compostwormen) hebben zuurstof nodig. Zonder voldoende zuurstof gaan ze dood.
In zo'n geval wordt de compostbak an-aerobic (=zonder zuurstof) en nemen bacterieen het over, die ammonia en alcohol produceren. Dat resulteert in een stinkende compostbak.
Niet iets dat je wilt, midden op straat!
Dus zuurstof is zeer belangrijk voor het slagen van dit project!
Wormencompost - rijke voeding voor de grond
De moestuinbakken in de buurt hebben ieder jaar nieuwe voeding nodig om weer voldoende oogst op te leveren.Met gebruik van de wormencompostbakken wordt nu van het eigen gft-afval een rijke wormencompost gemaakt.
De Franshalsstraat kan zometeen compost uitdelen, aan andere stadslandbouw projecten in de buurt.
Ook wordt in de plastic stapelbakken het vocht opgevangen, dat bij het composteren vrij komt, het zogenaamde wormenpercolaat.
Dit vocht is zeer rijk in voedingsstoffen en kan (sterk verdund met water) aan de planten gegeven worden. Gebruik van wormenpercolaat geeft goede resultaten in groei en bloei van de planten.
Ook zelf gaan composteren?
Wilt u ook graag een dergelijk initiatief opzetten? Er is vaak meer mogelijk dan u in eerste instantie zou denken. Gemeentes zijn ook hard op zoek naar alternatieven voor het verbranden of zelfs gescheiden ophalen van het gft-afval.Vaak zijn er budgetten beschikbaar voor bewoners-initiatieven en projecten die helpen de leefomgeving te verbeteren.
Wilt u hier meer informatie over? Informeer er over bij uw gemeente.
Of toch liever thuis op kleine schaal het composteren beginnen? Dat kan natuurlijk ook.
Met een kleine investering kunt u al snel beginnen. U kunt zelf een wormenbak bouwen, of u zoekt een bestaand systeem.
De WormInn is zo'n systeem. Een kunstof zak, die voor een goede doorluchting van het materiaal zorgt. Met weinig moeite maakt u de mooiste wormencompost.
De WormInn is bij Le Compostier te bestellen |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten